Witbier z brewkitu - co dodać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • machpl
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 1

    #1

    Witbier z brewkitu - co dodać?

    Witam serdecznie

    W najbliższym czasie będę zabierać się do swojej pierwszej warki. Postanowiłem zacząć od brewkitu z Brewferm TARWEBIER (Witbier). Tylko tu pojawia się pytanie, czy posłuchać się wskazań producenta i użyć cukru kandyzowanego, czy lepiej użyć np. ekstraktu słodowego?
    Z chęcią posłucham rad i opinii doświadczonych piwowarów.

    Pozdrawiam!
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Ja bym dał ekstrakt. Jak sypniesz cukru to może być czuć alkohol.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Mar11111
      Początki z brewkitem...
      Mar11111
      Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
      ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
      2024-04-20, 14:46
    • Heisenberg
      Weryfikacja przepisu
      Heisenberg
      Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
      Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
      -Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
      -Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
      -Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
      -Skórka pomarańczy Curaçao...
      2025-12-17, 00:07
    • bimb
      Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe
      bimb
      Cześć.
      Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

      Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
      2025-07-13, 17:23
    • e-prezes
      Osjann, Witbier
      e-prezes
      Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
      Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
      2025-03-22, 16:47
    • Kamil97
      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
      Kamil97
      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
      2023-04-05, 16:59
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...