Bank kultur.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damiano70
    koledzy na forum już próbowali zamrazania i to z powodzeniem i bez specjalistycznego sprzętu http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=gliceryna
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sylvex
    bo nie wierzę, że jedna osoba chciałaby społecznie, nieodpłatnie utrzymywać kolekcję kultur drożdzowych. komórki drożdżowe by przeżyły najlepiej jest zamrażać w -80 stopniach C albo w ciekłym azocie, glicerol nie wiem, czy sam tylko powinien być stosowany
    I dlatego właśnie postanowili założyć "bank". Idea jest prosta ale nie "szybka". Na początku uczymy się jak to robić, zamawiamy niezbędny "sprzęt". Potem składka i pierwsze zamówienie drożdży jakie wybierzemy, każdy składa się po równo. Potem namnożenie i przechowywanie w glicerolu. Każdy trzyma u siebie całą kolekcję kultur (nie zajmuje dużo miejsca) więc jakby u kogoś padła zamrażarka to pozostali go poratują pomagając odbudować pełną kolekcję - taka idea banku rozproszonego. Jak już było pisane /czytajcie posty/ -80oC nie jest konieczne.
    Oprócz korzyści finansowych istnieje szansa budowania doświadczenia i praktycznego sprawdzenia idei. Ostateczna forma działania banku zostanie przedyskutowana na pierwszym spotkaniu: po okresie urlopowym.
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

    Comment

    • kopek7
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.07
      • 48

      #17
      krótkie pytanie , jaki wkład i kiedy spotkanie organizacyjne i ile piwa na nie przynieść.
      pijmy, bo pełnych butelek nie skupują

      Comment

      • lukuj
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.07
        • 320

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopek7
        krótkie pytanie , jaki wkład i kiedy spotkanie organizacyjne i ile piwa na nie przynieść.
        Witam,
        Z przyczyn obiektywnych muszę wstrzymać warzenie na dłuższy czas, z tego samego powodu również wdrożenie idei banku zostaje "zamrożone" na czas nieokreślony.
        Przepraszam tych, którzy zgłosili chęć udziału.
        Pozdrawiam
        KETTLER brewery
        www.lukuj.republika.pl

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • joelka
          Bank kultur drożdżowych
          joelka
          Mam możliwość stworzyć bank kultur drożdżowych.
          Aby pomysł został zrealizowany muszę zrobić rozeznanie czy byliby chętni do wspólnych zakupów rzadkich okazów lub chętni do sprezentowania jakiegoś "drożdża" którego będę mogła namnożyć ku uciesze innych piwowarów ...
          2006-01-31, 00:44
        • Prusak
          Wielka Brytania, Bath, 17 Northumberland Pl, Coeur de Lion
          Prusak
          Pub w pasażu w samym centrum Bath, w starym budynku szachulcowym, parter i spokojniejsze pięterko, ale w każdym z pomieszczeń nie więcej niż cztery, pięć stolików-kanap. Piwa z miejscowego browaru Abbey Ales. Sam browar umiejscowiony w północnej części miasta znajduje się w kamiennej przybudówce...
          2024-08-29, 19:11
        • Andi
          Przelew Pieniazköw za Granice
          Andi
          Ostatnio troche rozgladalem sie po Allegro i cos Kupilem mialem jednak powazne problemy z przekazaniem Pieniazköw do Polski.
          Wielu ludzi nie wie ze po wejsciu Polski do UE mozna bardzo dogodnie przekazac Pieniazki na wskazane konto .
          Wiekszosc Ludzi w Polsc zna tylko Nr swego Konta ale...
          2005-02-22, 23:02
        • Krakus
          XXII Mały Zlocik Browar.Biz, 08 - 10.09.2023, Bałtów.
          Krakus
          Lepiej późno niż wcale.

          Krecikowi udało się ogarnąć temat. Organizuje nam Mały Zlocik w Bałtowie (wcześniej było o tym w poście "A może zlocik"). Patronować nam będzie oczywiście Browar Bałtów.

          W programie zwiedzanie browaru, ognisko i...
          2023-08-24, 18:12
        • Javox
          Robinsons, Mr Scrooge
          Javox
          Golden Ale, alko 4.2%

          Piana - sporo.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - złoto.
          Aromat - lekka ejlowość.
          Smak - szaro chlebowy ejl, lekka goryczka. Niestety dołączył potem DMS.

          Werdykt: obleci....
          2022-01-01, 19:23
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...