Chmiel z zielarni w papierowych paczuszkach

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • procent
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.11
    • 17

Chmiel z zielarni w papierowych paczuszkach

Witam.

Zakupiłem w celach poznawczych paczuszkę szyszki chmielu w zielarni znajdującej się w GCH (Gliwickie Centrum Handolwe, jakby ktoś pytał...) za coś około 3zł. Zawiera 50 gramów wysuszonej i poćwiartowanej syszki (na opakowaniu ładnie podana nazwa łacińska gatunku - Lupuli Strobilus). Produkcja firmy Flos. Czy ktoś wykorzystywał go do chmielenia piwa?? Pewnie się nie nadaje, wątpię, żeby na plantacjach chmielu przeznaczonego do produkcji ziół były np. same odmiany żeńskie itp. Podejrzewam, że conajwyżej to mogę sobie go użyć jako niewielki dodatek smakowy...

Słusznie rozumuję? Proszę o pomoc w tej kwestii!!

P.S. Przeszukałem tablicę na temat surowców i nie znalazłem takiego tematu - więc albo nikt na to nie wpadł wcześniej, albo jestem aż tak niedouczony i nikt nie pomyślał, że można zadawać takie głupie i laickie pytania, hehe
    Ostatnia zmiana dokonana przez procent; 2005-11-27, 11:31.
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Daruj sobie. Taki chmiel nie spełnia wymagań chmielu piwowarskiego (tłuszcz, żywice itd). Lepiej zrób sobie herbatkę

Comment

• procent
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.11
      • 17

Dzięki za szybką odpowiedź. A napar mam sobie zamiar zrobić ;P "Uspokaja w stanach nerwicowych, bezsenności, nadmiernej pobudliwości płciowej, ponadto jako zmniejszający napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego i dróg moczowych." (Przypis z opakowania)

Comment

Related Topics

Collapse

• Petitpierre
        2025.07.04-06 - RZESZÓW, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
        Petitpierre
        Festiwal jest nr 9. Pogoda dopisała. Parę nowych uczestników i niektóre browary zadbały o ławki. Ceny w zależności czy piwo czy PIWO od nastu od 22zł czyli również na plus.

Toteż ad rem, bo naprawdę wybór spory:

1) Stodoła, RIS ze śliwką, inkryminowanej brak, ale w zapachu...
        2025-07-04, 22:22
      • darekd
        Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
        darekd
        Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
        2022-06-24, 23:17
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • dadek
        Belgia, Gent, Botermarkt 5, Artevelde Stadsbrouwerij
        dadek
        Browar restauracyjny w samym sercu pięknej gentskiej starówki odwiedziliśmy 5.08.2024. Mieści się on na parterze 2-piętrowej białej kamienicy, przed którą wprost na bruku rozstawiono ogródek z firmowymi parasolami otoczony skrzyniami z zielenią. Mimo, że to ulica można tu przyjemnie posiedzieć...
        2024-09-17, 00:54
      • ART
        Warszawa, ul. Poborzańska 39, Szyszka Chmielu Bródno
        ART

Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.

Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...
        2025-08-23, 16:51
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...