Pszeniczne z kolendrą?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #1

    Pszeniczne z kolendrą?

    Witajcie
    Na stronie polskiego dystrybutora piwa Obołoń znalazłem info, że ich piwo "Białe" warzone jest z dodatkiem kolendry. Nie miałem pojecia że do pszeniczniaka można dodać kolendrę Ja dodałbym tylko do klasztornych
    Też tak robicie? Jak efekty? A może toczyła się już dyskusja tutaj na ten temat?
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    "Biłe" z Obołonia nie jest piwem pszenicznym typu bawarskiego (Hefe-Weizen), a typu belgijskiego (Witbier).
    Piwa te są jaśniejsze od Weizenów i aromatyzuje się je kolendrą oraz skórką gorzkiej pomarańczy Curacao. Najlepszym przykładem tego stylu jest Hoegaarden Witbier.
    Niestety Obołoń popełnia grzech śmeirtelny i pakuje do swego piwa ryż, wskutek czego rozrzedza smak. Ten styl wymaga dużej ilości surowca niesłodowego, ale powinna to być pszenica, w postaci płatków bądź płatków i mąki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2006-03-13, 20:10.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19323

      #3
      a gdzie T_A pisze, że to ma być witbier? dawnymi czasy, gdy piwa białe były powszechne także w Polsce chyba nie nazywano je z obca witbierami, stąd może Obołoń nawiązuje to tych czasów a nie trzyma się sztywno skostniałych reguł

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        ... dawnymi czasy, gdy piwa białe były powszechne także w Polsce chyba nie nazywano je z obca witbierami...
        Zgadza się, co więcej, piw białych nie aromatyzowano kolendrą ani tym bardzie skórkami pomarańczy - głównie dlatego, że taki specyfik był w Polsce praktycznie niedostępny.

        Comment

        • grzes_ch
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.10
          • 612

          #5
          Na tej stronie Obolon-a jest także taki rodzynek ""Białe" poleca się spożywać
          w wysokiej szklance po uprzednim
          schłodzeniu do temp. 80°C"

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
            Na tej stronie Obolon-a jest także taki rodzynek ""Białe" poleca się spożywać
            w wysokiej szklance po uprzednim
            schłodzeniu do temp. 80°C"
            A tak, tak...faktycznie jest
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
              a gdzie T_A pisze, że to ma być witbier? dawnymi czasy, gdy piwa białe były powszechne także w Polsce chyba nie nazywano je z obca witbierami, stąd może Obołoń nawiązuje to tych czasów a nie trzyma się sztywno skostniałych reguł
              Nie wiem gdzie jest napisane. Wiem natomiast co mówią mi moje kubki smakowe, które gościły już parę belgijskich witbierów i wychwyciły podobieństwo między nimi a obołońskim Biłym.

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #8
                Ale czy podobieństwo jest zamierzone

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  Ale czy podobieństwo jest zamierzone
                  Skoro piwo nazywa się "Biłe", to wg mnie tak. Podobnie jak zamierzone jest podobieństwo pszebucznego Obołonia do niemieckich Weizenów. Jakoś nie widzę powodu by szukać tu dziury w całym...

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Javox
                    Gościszewo, Krzyżackie Ogrody
                    Javox
                    Piwo białe z tymiankiem cytrynowym.
                    Ekstrakt 12*, alko 4.6%
                    Chmiel: Hallertau Blanc
                    W składzie między innymi: tymianek cytrynowy, kolendra, skórka gorzkiej pomarańczowy Curacao.

                    Piana - więcej na początku potem pełna grubsza warstewka.
                    Lacing - nie za dużo....
                    2024-07-12, 19:17
                  • Javox
                    Bosman, Kronenbourg 1664 Blanc
                    Javox
                    Już dość dobrze znane "białe" piwo warzone w Szczecinie.

                    Zawartość alko 5.0%

                    Puszka 500 ml

                    Piana - więcej na początku potem grubsza warstwa.
                    Lacing - trochę było
                    Gaz - średni
                    Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy....
                    2025-05-30, 21:19
                  • darekd
                    Baladin, Nazionale Bianca
                    darekd
                    Znany browar z Piemontu.

                    Witbier po włosku: https://www.baladin.it/nazionale-bianca

                    Seria Nazionale oznacza, że wszystkie składniki pochodzą z Włoch.

                    Ekstr. 12,7%
                    Alk. 5%
                    Kolendra i skórka pomarańczowa

                    Aromat - owocowo korzenny,...
                    2024-07-05, 01:45
                  • ART
                    Podklasztorze, Biała Dama
                    ART
                    5,6 ABV / ? P

                    White IPA / American Witbier
                    Srebrny medalista KPR 2023 od Josefika

                    Bardzo jaśniuteńki ładny kolor, piana słaba, kolendra zaznaczona, cytrusy są, dość mocno odfermentowane, czyściutkie w smaku, bardzo przyjemne do spożycia.

                    Te etykiety...
                    2025-05-28, 10:48
                  • e-prezes
                    Osjann, Witbier
                    e-prezes
                    Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
                    Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
                    2025-03-22, 17:47
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...