Safbrew WB-06 - suche drożdże do piw pszenicznych - jakie są wasze opinie?
Collapse
X
-
-
Nigdy nie daję całej saszetki. Zwykle 1/3-1/4 saszetki. Zresztą to chyba nie ma większego znaczenia, nawet jak na burzliwej nie zeszłyby zbyt głęboko, to potem zrobi granaty w butelkach. Może jest jakiś inny problem. Może nie należy robić p. ferulikowej i białkowej. No nie mam pojęcia.
To co opisał darko dotyczy leżakowania w warunkach przemysłowych w bardzo niskich temperaturach w których drożdże te przestają pracować a w warunkach domowych ciągle pracują."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Myślę, że wyjaśnieniem jest temperatura w jakiej są leżakowane po fermentacji.
To co opisał darko dotyczy leżakowania w warunkach przemysłowych w bardzo niskich temperaturach w których drożdże te przestają pracować a w warunkach domowych ciągle pracują.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Tak podchodząc do sprawy, to do sweet stouta nie powinno się dodawać laktozy, tylko po prostu po odfermentowaniu do 6blg schłodzić do 3C. No chyba nie tędy droga.Comment
-
Tu nie ma co się spierać - jest właśnie tak i właśnie tędy droga została wyznaczona już wieki temu. To dlatego wymyślono piwnice lodowe a w obecnych czasach stosuje się agregaty chłodnicze do tanków leżakowych.
Jest też inna droga - pasteryzacja"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
A co z róznym zacieraniem?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
A może sam byś mógł odpowiedzieć na to pytanie? Widziałeś kiedyś różnice w piwach różnie zacieranych? Pomijam ewidentne błędy/wypadki/ jak zabicie enzymów i takie tam..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie no fido, nie mieszajmy dwóch różnych spraw. Piwnic lodowych nie wymyślono po to, żeby przerywać fermentację.Comment
-
A po co?
(To pisałem ja fido choć po długości i lakoniczności posta mógłbyś pomyśleć, że to ktoś inny)
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
... aby nie traciło swoich walorów, czyli aby spowolnić jak najbardziej dalszą fermentację.
Piwo śmiało można przechowywać w temperaturach wysokich tylko, że zmienia się jego bukiet smakowo-zapachowy w kierunku zupełnie niepożądanym przez smakoszy. O dziwo, piwa pasteryzowane są dużo odporniejsze na te warunki. Czary jakieś czy co?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Zaraz tam czary. Piwo niepasteryzowane ŻYJE a wszystko co żyje zmienia się z czasem na skutek wewnętrznego metabolizmu. Pasteryzowane piwo to zakonserwowany TRUP, tutaj zachodzą tylko powolne reakcje bez udziału "vis vitalis".Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Related Topics
Collapse
-
Fermentum Mobile odeszło na razie w niebyt, ale Filip pozostaje w drożdżowych klimatach.
Za jego sprawą mamy w sklepie parę fajnych suszonych szczepów do dyspozycji z Irlandzkiego WHC Lab:
WHC Lab Low Rider - Session Low Attenuating Yeast - 11 g | Sklep Centrum Piwowarstwa...-
Channel: Surowce
-
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment