No i mamy jeszcze dodatki niesłodowe.
Problemy ze słodem
Collapse
X
-
-
Wydajności osiągane przez przemysłowe warzelnie są wyższe niż w piwowarstwie domowym i oprócz słodu stosuje się dodatki surowców niesłodowanych, syropy glukozowe itp. Nawet jeżeli będzie to piwo mocniejsze i zużyje się 18kg słodu na 1hl, to koszt słodu wyniesie 18gr. A butelka w sklepie kosztuje np. 2,50 złComment
-
Wydajności osiągane przez przemysłowe warzelnie są wyższe niż w piwowarstwie domowym i oprócz słodu stosuje się dodatki surowców niesłodowanych, syropy glukozowe itp. Nawet jeżeli będzie to piwo mocniejsze i zużyje się 18kg słodu na 1hl, to koszt słodu wyniesie 18gr. A butelka w sklepie kosztuje np. 2,50 zł
Jak to robią browary że maja taką wysoką wydajnośc ??Mniej książków więcej piwaComment
-
Nie chcę tu się wymądrzać na temat technologii piwowarstwa. Mogę jednak podać kilka przyczyn:
- śrutowanie na mokro, przy precyzyjnej kontroli szczelin na walcach i ich ryflowania
- przestrzeganie reżimów temperatur z dokładnością do 0,1 st.C i pH (sterowanie komputerowe)
- ilość wód wysłodkowych dobrana do akceptowalnej ilości ekstraktu pozostałego w wysłodzinach
- zawracanie osadów gorących z kadzi Whirlpool na filtrację następnej brzeczki.
Osobną sprawą jest zawartość ekstraktu w słodzie, na który browar nie ma specjalnego wpływu, a słodownie niewielki. Zależy to w dużym stopniu od roku zbiorów. Słód ze zbiorów 2006 i 2007 cechował się dość niskim ekstraktem, średnio 1-1,5% niższym od przeciętnego dla obecnie uprawianych odmian jęczmienia browarnego.Comment
-
Rozczulające to, że profesjonalista wogosz jest juniorem tego forum
Chciałbym Go zachęcić, żeby się jednak wymądrzał jak najczęściej, proszę!
Słyszałem, że jęczmień ze zbiorów o których mówisz cechuje się również wyższą niż normalnie temperaturą kleikowania skrobi. Czy możesz to powierdzić?
Jeżeli tak, to czy i ewentualnie jak powinniśmy na tę okoliczność zareagować w naszej kuchennej praktyce?
A propos wymienionych przez Ciebie czynników wpływających na końcową wydajność na warzelni, to pomyśleć, że przecież tak niedawno jeszcze głównym orężem była tam dekokcja - dzisiaj już b. rzadko stosowana. Czas leci...
O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
No cóż, odpowiedź jest trudna. Na końcową cenę piwa w sklepie składa się bardzo wiele czynników takich jak np: podatek gruntowy za browar, energia elektryczna, ogrzewanie, remonty browaru i naprawa maszyn, wynagrodzenia, art. biurowe, koszty transportu /paliwo, naprawy,ubezpieczenia, opony/; słód, chmiel, woda - też kosztuje /ścieki/, kapsle, etykiety, transportery, tacki, folia, puszki, butelki, kegi, parasole, ławostoły, kasetony, dwutlenek węgla do maszyn, wydatki na marketing, obsługa strony www, gratisy, straty przy produkcji i rozlewie, stłuczki, zwroty, akcyza, vat... I jeszcze mnóstwo innych rzeczy. Udział procentowy w każdym browarze jest inny.Dziękuję bardzo za odpowiedź Szefuniu! Twoje zdrowie.
Chętnie wzniósłbym toast piwem z Twojego browaru, ale go nie znam...
Mam jeszcze pytanko. Piszesz:
..czyli wynika z tego że koszt słodu na 0,5l piwa przemysłowego to obecnie ok. 20gr?? Czy mógłbyś mniej-więcej określić ile wynoszą inne koszty?
Uprzedzając wątpliwości - nie chodzi mi obliczenie marży, tylko o procentowy rozkład kosztów przy produkcji piwa. Po prostu do dziś byłem przekonany, że słód to minimum 50% kosztów, a nie 20%(?)...
Wiem, że musicie zarabiać i bardzo Wam tego życzę. Jeśli chodzi o mnie to płaciłbym w sklepie nawet 5zł za dobra piwo z małego browaru, byleby tylko było dostępne...Robię to co lubię - produkuję piwo.Comment
-
Co do pH wiadomo, ma być w przedziale 5.2-5.6, czy też ustawiacie to jeszcze precyzyjniej? i na jaką wartość?
Nie bardzo też rozumiem, dlaczego tak precyzyjna kontrola temperatury wpływa na wydajność, przecież i tak wytworzą się jakieś cukry, albo prostsze, albo bardziej złożone...
Czyli, jeżeli zgadnę, ile dokładnie wlać wody do filtratora, żeby zeszła do ostatniej kropli, to dostanę lepszą wydajność, niż jak wleję o 2 litry za dużo i przerwę wysładzanie gdy brzeczka robi się za cienka?- ilość wód wysłodkowych dobrana do akceptowalnej ilości ekstraktu pozostałego w wysłodzinach
Słyszałem, że słody mniej zmodyfikowane dają lepszą wydajność, czy to prawda?Osobną sprawą jest zawartość ekstraktu w słodzie,Comment
-
Tytułem wstępu:
Jeżeli odpowiedź na moje pytanie jest dla Ciebie niewygodna, bo nie chcesz / nie możesz dzielić się publicznie takimi informacjami, to oczywiście rozumem to i po prostu zignoruj tego posta.
Wracając do tematu:
Chodziło mi o szeroko pojęte koszty materiałowe, a nie koszty stałe działalności browaru, które oczywiście muszą być pokryte z marży. Z wymienionej przez Ciebie listy ująłbym tu: słód, chmiel, wodę, dodatki, drożdże(?), opakowania, energię i ewentualnie podatki (w tym akcyzę). Ich udział procentowy w większości browarów o podobnej wielkości powinien być zbliżony w powiedzmy nie najgorszej jakości "dwunastce" (piwo jasne pełne).Comment
-
Nie wpływa. Taka "dokładność" wynika jedynie z tego, że stosowane czujniki temperatury mają akurat taką czułość (0,1 st. C) i przy nastawianiu komputerowego programu zacierania dają możliwość zabawy w takie ułamki.Comment
-
No właśnie chyba nie. Myślałem o tym, ale wynagrodzenia są raczej kosztami stałymi - pracodawca musi je ponieść bez względu na to czy coś produkuje (no chyba, że jakieś umowy-zlecenia, albo zawieszenie działalności). Poza tym jakie wynagrodzenia? Marketingu też? To dlaczego gadżety nie? Pensja zarządu - w przeliczeniu na butelkę? Brzmi dziwnie.
Koszty matriałowe to z definicji koszty surowców i opakowań. Ja powiększyłem je o energię (ale chodziło mi o tą zużytą na produkcję, a nie na oświetlenie parkingu) oraz o akcyzę, bo to chyba największy koszt butelki...
Generalnie chodzi mi o porównanie rozkładu kosztów browaru przemysłowego i domowego (gdzie też nie liczymy swojej dniówki
).
Comment
-
No akurat robociznę można bez problemu rozbić na pracowników produkcyjnych i ogólnego zarządu (zarząd, marketing, ochrona itd.). Jak wyobrażasz sobie koszty jednostkowe piwa bez robocizny, skoro robocizna stanowi ich największy składnik. Wystarczy popatrzeć na warzenie w warunkach domowych. Gdybym chciał sprzedawać moje piwo największy udział w cenie gotowego piwa miałaby moja robocizna.No właśnie chyba nie. Myślałem o tym, ale wynagrodzenia są raczej kosztami stałymi - pracodawca musi je ponieść bez względu na to czy coś produkuje (no chyba, że jakieś umowy-zlecenia, albo zawieszenie działalności). Poza tym jakie wynagrodzenia? Marketingu też? To dlaczego gadżety nie? Pensja zarządu - w przeliczeniu na butelkę? Brzmi dziwnie.
Koszty matriałowe to z definicji koszty surowców i opakowań. Ja powiększyłem je o energię (ale chodziło mi o tą zużytą na produkcję, a nie na oświetlenie parkingu) oraz o akcyzę, bo to chyba największy koszt butelki...
Generalnie chodzi mi o porównanie rozkładu kosztów browaru przemysłowego i domowego (gdzie też nie liczymy swojej dniówki
).
Owszem są browary maksymalnie stechnicyzowane itd. ale nadal koszty pracy są bardzo istotne.
Comment
-
A słód w BA juz po 119 zł za 25kg
Oj trza było kupić 50kg odrazu.
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment