Mam ekstrakty jasny i ciemnobursztynowy i zamierzam zrobić piwo bursztynowe ( coś w rodzaju scottish ale, brown ale). Myśle o dodaniu 30-50 g imbiru. Macie może inne pomysły jakie przyprawy mógłbym dodać i w jakiej ilości. Kiedy trzeba je dodać, pod koniec gotowania? Pozdrawiam.
Przyprawy do piwa bursztynowego.
Collapse
X
-
Przyprawy dla aromatu zawsze dodaje sie pod koniec gotowania. Jeżeli chcesz mieć ciekawe piwo użyj drożdży T-58, dają "korzenny" posmak piwu.Mam ekstrakty jasny i ciemnobursztynowy i zamierzam zrobić piwo bursztynowe ( coś w rodzaju scottish ale, brown ale). Myśle o dodaniu 30-50 g imbiru. Macie może inne pomysły jakie przyprawy mógłbym dodać i w jakiej ilości. Kiedy trzeba je dodać, pod koniec gotowania? Pozdrawiam.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki -
Tylko pamiętaj, że imbir musi być świeży i najlepiej starty na tarce. Ja do swojego "studenckiego imbirowego" dodałem 100 gram imbiru 10 minut przed końcem gotowania i piwo wyszło z mocnym zapachem imbirowym. W smaku imbir również lekko wyczuwalny, ale o to mi chodziło
Właśnie spijam resztki z tej produkcji, butelkowane w marcu 2005, więc prawie 3 letnie piwo a smak imbiru świeżutki
Domowy Browar Maka - www.browarmaka.plComment
Related Topics
Collapse
-
Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
Najwięcej miejsc do...-
Channel: Francja
2025-09-20, 08:56 -
-
https://browaropolski.pl/piwa/
Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.
Ekstr. 14% obj.
Alk. 5,8% wag.
Aromat - przyjemny biszkoptowo ziołowy.
Piana - podobnie jak w przypadku pszenicy, szybka redukcja, koronka nieco większa,
Barwa - ciemny bursztyn,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam,
-na sprzedaż kadź zacierna/filtracyjna "na lenia" z termosu wojskowego (aluminium) pojemoność ok. 35l wraz z filtrem z oplotu.
-keg z grzałkami do gotowania brzeczki (górna grzałka spalona-dołączę inną na wymianę)
-chłodnica...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2019-01-07, 15:18 -
-
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-29, 13:43 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment