Przyprawy do piwa bursztynowego.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • plpaw
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 57

    #1

    Przyprawy do piwa bursztynowego.

    Mam ekstrakty jasny i ciemnobursztynowy i zamierzam zrobić piwo bursztynowe ( coś w rodzaju scottish ale, brown ale). Myśle o dodaniu 30-50 g imbiru. Macie może inne pomysły jakie przyprawy mógłbym dodać i w jakiej ilości. Kiedy trzeba je dodać, pod koniec gotowania? Pozdrawiam.
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw
    Mam ekstrakty jasny i ciemnobursztynowy i zamierzam zrobić piwo bursztynowe ( coś w rodzaju scottish ale, brown ale). Myśle o dodaniu 30-50 g imbiru. Macie może inne pomysły jakie przyprawy mógłbym dodać i w jakiej ilości. Kiedy trzeba je dodać, pod koniec gotowania? Pozdrawiam.
    Przyprawy dla aromatu zawsze dodaje sie pod koniec gotowania. Jeżeli chcesz mieć ciekawe piwo użyj drożdży T-58, dają "korzenny" posmak piwu.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • kuczman
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 146

      #3
      Sluchaj, skoro bursztynowe, to moze dodac ciut bursztynu?
      Jakby co, to sluze surowcem! Z czystej ciekawosci!

      Comment

      • kubula
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.08
        • 39

        #4
        Tylko pamiętaj, że imbir musi być świeży i najlepiej starty na tarce. Ja do swojego "studenckiego imbirowego" dodałem 100 gram imbiru 10 minut przed końcem gotowania i piwo wyszło z mocnym zapachem imbirowym. W smaku imbir również lekko wyczuwalny, ale o to mi chodziło Właśnie spijam resztki z tej produkcji, butelkowane w marcu 2005, więc prawie 3 letnie piwo a smak imbiru świeżutki
        Domowy Browar Maka - www.browarmaka.pl

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • pebejot
          Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
          pebejot
          Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
          Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
          Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
          Najwięcej miejsc do...
          2025-09-20, 08:56
        • SupeR_PiwosZ
          Opolski, Opolskie Bursztynowe
          SupeR_PiwosZ
          https://browaropolski.pl/piwa/

          Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.

          Ekstr. 14% obj.
          Alk. 5,8% wag.

          Aromat - przyjemny biszkoptowo ziołowy.
          Piana - podobnie jak w przypadku pszenicy, szybka redukcja, koronka nieco większa,
          Barwa - ciemny bursztyn,...
          2021-04-10, 22:26
        • m2200
          Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
          m2200
          Witam,

          wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

          Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
          2019-05-16, 17:06
        • oozz
          Sprzedam-kadź zacierną (termos)+keg do gotowania
          oozz
          Witam,

          -na sprzedaż kadź zacierna/filtracyjna "na lenia" z termosu wojskowego (aluminium) pojemoność ok. 35l wraz z filtrem z oplotu.

          -keg z grzałkami do gotowania brzeczki (górna grzałka spalona-dołączę inną na wymianę)

          -chłodnica...
          2019-01-07, 15:18
        • e-prezes
          Nepomucen, Michael
          e-prezes


          Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
          2022-11-29, 13:43
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...