Piwo o nucie brazylijsko-koreańskiej jakie składniki?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Plesniak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.07
    • 38

    #1

    Piwo o nucie brazylijsko-koreańskiej jakie składniki?

    Witam
    Poszukuję pomocy. Z pewnych względów kolejna warka musi mieć związek tematyczny z Brazylią i Koreą - piwa które warzę sa zawsze związane tematycznie z jakimś wydarzeniem.

    Podstawą będzie ekstrakt słodowy 3,2 kg (niestety brak dużego garnka nie pozwala mi jeszcze na zacieranie ) chmiel w granulkach i drożdze + woda Myślałem ew. o ekstrakcie coopers pilzner - ze względu na dume narodową brzylijczyków Piwo Chopp (pilzner)
    Do tego chciałbym dodać składniki związane z brazylia i koreą.

    Z pomysłów które przyszły mi do głowy to orzechy brazylijskie (cynk z tych orzechów wzmaga działanie dehydrogenazy alkoholowej ), może być kawa,
    - ze składników koreańskich sezam, imbir, ew ryż

    Domyślam się że jest tu duzo eksperymentatorów. Czy jest możliwość normalnego połączenia tych składników żeby nie zrobić piwa które będzie trzeba wylać?
    Jak dodać ew. składniki (kawę zaparzyć i wlać na koniec, czy zmielić i wsypać do brzeczki?) Jak z innymi wymienionymi składnikami?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Plesniak; 2008-03-12, 12:02.
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Niezłe masz pomysły , o kawie na forum było, wyszukiwarka się kłania.
    Głównie chodzi o zawarte w niej tłuszcze które załatwią pianę do zera, o orzechach i sezamie zapomnij, imbir i ryż można dodać.
    Podsumowując do dużych eksperymentów potrzebna jest duża wiedza (której ja również nie posiadam).
    Poszukałbym na twoim miejscu sprawdzonej receptury pasuącej do twojego założenia.

    Comment

    • Plesniak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.07
      • 38

      #3
      Kawa i ryż wiem

      Już wiem jak z kawa i ryżem - a własciwe z płatkami ryżowymi sobie poradzić, bardziej potrzebuję pomocy czy zmieszanie tylu składników nie zrobi tortilli z jajkiem i majonezem efekt wiadomy. Jakie drożdze do pilznera bvyłyby najlepsze?
      Ostatnia zmiana dokonana przez Plesniak; 2008-03-12, 12:23. Powód: dopisek

      Comment

      • Kieswy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.07
        • 64

        #4
        Brazylijska erva mate?


        Swoją drogą chciałem zadać nieco mate w swojej warce, niestety nie znalazłem żadnej polskojęzycznej podpowiedzi...
        Oddam się za sękacz!

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Z tego co czytałem na forum nie przypominam sobie aby ktoś łączył kawę z ryżem w jednym zasypie. Według mnie nie bardzo te składniki pasują do siebie ale jest to tylko moje prywatne odczucie. Próbował bym raczej ryż +imbir + słody lub kawa + imbir +słody ale to Twój projekt więc kombinuj.

          Comment

          • pivaria
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.03
            • 1538

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy
            Brazylijska erva mate?
            Swoją drogą chciałem zadać nieco mate w swojej warce, niestety nie znalazłem żadnej polskojęzycznej podpowiedzi...
            Pierwszy raz spotykam się z pisownią ERVA MATE (znam erba mate - keczua).
            Kiedyś można ją było dostać w sklepach zielarskich - dziś może w zdrowej żywności poszukaj.
            PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
            www.pivaria.pl
            https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

            Comment

            • Plesniak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.07
              • 38

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy
              Brazylijska erva mate?


              Swoją drogą chciałem zadać nieco mate w swojej warce, niestety nie znalazłem żadnej polskojęzycznej podpowiedzi...

              Pomysł z erva mate + ryż, ew zamiast ryżu imbir. Bede trzymał się tej wersji, nie ma co przesadzać

              Comment

              • pivaria
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.03
                • 1538

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Plesniak
                Już wiem jak z kawa i ryżem - a własciwe z płatkami ryżowymi sobie poradzić, bardziej potrzebuję pomocy czy zmieszanie tylu składników nie zrobi tortilli z jajkiem i majonezem efekt wiadomy. Jakie drożdze do pilznera bvyłyby najlepsze?
                plesniak - a popróbuj warzyć w rytmie salsy albo samby...
                Można też ponucić the girl from Ipanena...
                PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                www.pivaria.pl
                https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

                Comment

                • Plesniak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.07
                  • 38

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivaria
                  Pierwszy raz spotykam się z pisownią ERVA MATE (znam erba mate - keczua).
                  Kiedyś można ją było dostać w sklepach zielarskich - dziś może w zdrowej żywności poszukaj.

                  Co do pisowni to powinno być Yerba mate - ale to chyba zalezy czy paragwaj, argentyna czy brazylia
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Plesniak; 2008-03-12, 12:43.

                  Comment

                  • pivaria
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.03
                    • 1538

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Plesniak
                    Co do pisowni to powinno być Yerba mate - ale to chyba zalezy czy paragwaj, argentyna czy brazylia
                    Raczej nie zależy: w prozie iberoamerykańskiej spotykałem zawsze Yerba Mate - bez względu na kraj pochodzenia autora - ale to może już tylko nazwa literacko-botaniczna, która wypierają regionalizmy.
                    Mimo wszystko prawidłowo to oczywiście Yerba mate.
                    PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                    www.pivaria.pl
                    https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

                    Comment

                    • Kieswy
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.07
                      • 64

                      #11
                      Rzecz w tym, że specjalnie chciałem dać brazylijski akcent.
                      Oddam się za sękacz!

                      Comment

                      • Plesniak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.07
                        • 38

                        #12
                        róznie bywa

                        w Kurytybie w restauracji piłem erva mate (w menu) - ale może dlatego że to była polska knajpa w której piło się żywiec i jadło pierogi ruskie - opisane jako tradycyjne polskie danie

                        Comment

                        • Plesniak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.07
                          • 38

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy
                          Rzecz w tym, że specjalnie chciałem dać brazylijski akcent.
                          Zagooglaj mateveza

                          Comment

                          • Kieswy
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2006.07
                            • 64

                            #14
                            A w temacie oryginalnego koreańskiego jadła... może takie zielone, sprasowane wodorosty?
                            Oddam się za sękacz!

                            Comment

                            • Plesniak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.07
                              • 38

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy
                              A w temacie oryginalnego koreańskiego jadła... może takie zielone, sprasowane wodorosty?
                              Myślałem o tym - nori - krasnorosty

                              Yerba mate + wodorosty, a nie jakiś tam imbir i kawa

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • etman
                                Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
                                etman
                                Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


                                Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

                                Zawiera polski dodatek...
                                2025-01-03, 01:43
                              • Javox
                                Lech, Tyskie Pilzner
                                Javox
                                Kod 2

                                Zawartość alkoholu 4.9%

                                Piana - więcej na początku potem obwódka.
                                Lacing - trochę było.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - złoto.
                                Aromat - głębsza słodowość, ostrzejsze owoce lagerowe.
                                Smak - start chlebowy, słodkawe, zbożowość z lekką...
                                2025-03-11, 14:10
                              • AaLeX
                                Połczyn-Zdrój, Ultimate Hopped Połczyn Pilzner
                                AaLeX
                                Znalazłem to piwo w Dino. Ostatnia butelka kosztowała 4,69zł. Dużo, ale myślę sobie, spróbuję. Może to piwo pokaże jakiś smak. I mamy niespodziankę. Piwo ma smak. Barwa słomkowa. Piana niezła. Zapach chmielowy. W smaku chmiel, delikatny nuty ziołowo-słodkawe. Dość oryginalny w smaku...
                                2024-08-06, 15:16
                              • Petitpierre
                                25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
                                Petitpierre
                                Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
                                2023-08-25, 21:15
                              • jujooo
                                Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                                jujooo
                                Witam serdecznie.

                                Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                                Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                                2023-08-23, 16:14
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...