Czy ktoś z doświadczonych kolegów mógłby ocenić?... chodzi oczywiście o przydatność do warzenia. Największą dla mnie jej zaletą jest to, że mam ją 15 metrów od domu...
Woda do warzenia - czy taki skład będzie odpowiedni?
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Comment
-
Jeśli chodzi o plisy, to lubią one wodę z małą ilością węglanów. Tutaj nie wiemy ile ich jest.
Kiedyś Czes podał, że woda powinna zawierać min. 50 ppm jonów wapnia aby amylazy działały w odpowiedni sposób. Wapń reaguje z fosforanami pochodzącymi ze słodu, w wyniku czego obniża się pH zacieru (ktoś mnie poprawi?). No chyba że kolega obniży pH dodając słodu zakwaszającego.
Chlorków jest dosyć sporo. Jesli kolega zamierza warzyć bittery, proponowałbym sypnąć gipsu.Comment
-
Comment
-
Jeśli chodzi o plisy, to lubią one wodę z małą ilością węglanów. Tutaj nie wiemy ile ich jest.
Kiedyś Czes podał, że woda powinna zawierać min. 50 ppm jonów wapnia aby amylazy działały w odpowiedni sposób. Wapń reaguje z fosforanami pochodzącymi ze słodu, w wyniku czego obniża się pH zacieru (ktoś mnie poprawi?). No chyba że kolega obniży pH dodając słodu zakwaszającego.
Chlorków jest dosyć sporo. Jesli kolega zamierza warzyć bittery, proponowałbym sypnąć gipsu.widzę, że sporo muszę doczytać... dzięki za info.
Comment
-
Comment
-
póki co wychodzi dobre, ale widzę różnicę w jakości piwa od kiedy do prawie wszystkich (oprócz pilsa oczywiście) warek dodaję gipsu. Jeśli podobnie może zaskutkować obniżenie pH to czemu przynajmniej nie spróbować? No, może nie w takiej skali, jaką wymieniłeś...
Dzięki i pozdrawiam.Comment
-
Comment
-
Gips też sypię do np do IPy, ale nie wiem czy czuję różnicę bo nie robiłem IPy bez gipsu
Ale anglicy to jedyne piwa, które powinno się bezwzględnie burtonizować.
Do bawarskich pszeniczniaków woda nie chlorowana - i to wszystko co stosuję w tym temacie.
Zakwasza się raczej dla zwiększenia wydajności, a nie "poprawy" smaku wody.Comment
-
Gips też sypię do np do IPy, ale nie wiem czy czuję różnicę bo nie robiłem IPy bez gipsu
Ale anglicy to jedyne piwa, które powinno się bezwzględnie burtonizować.
Do bawarskich pszeniczniaków woda nie chlorowana - i to wszystko co stosuję w tym temacie.
Zakwasza się raczej dla zwiększenia wydajności, a nie "poprawy" smaku wody.. Co do wzrostu wydajności - nie dam głowy, bo w przypadku z... moczyłem słód 12 godz. przed warzeniem.
Comment
-
Porównanie w warunkach domowych jest bardzo trudne. Chyba, że zrobisz 3 warki "z" i 3 "bzz".Jest tyle rzeczy, które mogą mieć wpływna smak piwa...
Sypię gips bo mam - przyjmuję "na wiarę", że to coś daje; z drugiej strony gdybym nie miał też robiłbym angliki.Comment
Related Topics
Collapse
-
Parametry piwa: Ekstrakt 13%, alkohol 5,6%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Barwa bursztynowa. Zapach słodowy. Piana ambitna, lacing do końca. Smak - no właśnie. Piwo mnie zawiodło. Mowa jest na etykiecie o mocnym chmieleniu. Tego nie czuć. Piwo na początku pustawe, potem...1 Photo
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...-
Channel: Portugalia
-
-
Oferujemy Państwu,
linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...5 Photos2025-06-05, 09:53 -
Nowość w Dino. Ciekawa bezzwrotna butelka 375ml. Cena 4,99zł. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Alkohol 5%. Ekstraktu brak. Producent napisał "jasne pełne z chmielową duszą". Piana obfita. Piwo jest niefiltrowane. Barwa złota. W zapachu chmiel i trochę siarki....
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo kupione w polskim Aldi. Oryginalny import (jest dodatkowa naklejka w języku polskim). Alkohol 4,5%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, chmielowe produkty, drożdże. Ekstraktu brak. Piana gruba z lacingiem. Zapach siarkowo-chmielowy. Barwa złota. Smak? No cóż. Zawiodłem się na tym...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment