Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drożdze piwowarskie a maksymalny Balling nastawu.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    Senior
    • 04-2010
    • 899

    Drożdze piwowarskie a maksymalny Balling nastawu.

    Przymierzam się do zrobienia miodu pitnego-trójniaka i jako że mam w użyciu drożdze Wyeast 1728 Scottish Ale, chciałbym zrobić go właśnie na tych drożdach.
    Wszak jak na drożdże piwowarskie odporność na alkohol mają wysoką (12%) , ale jednak znacznie niższą niż winiarskie (16-18%).
    Zatem, czy ich odporność na wysokie stężenie cukru w brzeczce jest proprocjonalnie mniejsza, czy też identyczna jak winiarskich?
    Czy można ich użyć do nastawów o sile 36Blg?
  • bergmann
    Member
    • 11-2007
    • 35

    #2
    nastaw na poczatek około 25blg,po kilkunastu dniach dodaj syropu miodowego tak aby ponownie było 25blg,i potem jeszcze raz.Może zrób to w odstępach 10dniowych.Choć przyznaję masz pomysł dość karkołomny...U mnie właśnie one chodzą na Stoucie 17Blg,i nie obyło się bez problemów,przy temp 15st C bardzo mizernie chodzą .Kupiłbym na twoim miejscu drożdże ioc bayanus z allegro lub np bimberhobby.pl,i mógłbyś spokojnie nastawić te 35Blg...,zmieściłbyś sie w 10zł z przesyłką...

    Comment

    • admiro
      Senior
      • 05-2005
      • 248

      #3
      Problem nie jest w gęstości brzeczki tylko w ilości wyprodukowanego alkoholu - drożdże same się wykończą.
      Moje piwo jest bezcenne.

      Schizma miodowa.

      Comment

      • Robert13
        Senior
        • 04-2010
        • 899

        #4
        ..a im niższa temperatura, tym ich odporność na alkohol wzrasta, czyli te drożdze byłyby idealne by uzyskać klasycznego 13% trójniaka.
        Jednakowż dopuszczalne początkowe stężenie cukrów jest istotnym acz nieznanym mi wskaźnikiem i stąd moje pytanie...
        Last edited by Robert13; 21-10-2011, 22:33.

        Comment

        • bergmann
          Member
          • 11-2007
          • 35

          #5
          Teoretycznie obciażenie 25Blg to one maksymalnie powinny wytrzymać,no rzeczywiście,nie wziąłem pod uwagę tego,że powyżej 12% alk one umierają...Poszukaj w necie tych Bayanusów,one spokojnie wytrzymują 35Blg oraz 17% alk.Chyba podniosę tym moim temp bo na razie mają około 15st C,a fermentuja tak jakby chciały a nie mogły,a muszę wyprodukować z nich tyle w ciągu dwóch warek aby móc się podzielić (kupiliśmy je na spółkę).Niby 17Blg dla nich to nie dużo,na poczatku w temp 21 st C ładnie pracowały jak juz ''załapały''ale potem po obniżeniu temp ...lepiej nie mówić.Podniosę im temp;-)

          Comment

          • Robert13
            Senior
            • 04-2010
            • 899

            #6
            Moje pytanie dotyczy drożdży piwowarskich, dokładnie Wyeast 1728 Scottish Ale...

            Comment

            • bergmann
              Member
              • 11-2007
              • 35

              #7
              Nie są w stanie uciągnąć 36Blg,Maksymalnie 25Blg.Wiem bo czytałem i mam je.

              Comment

              • Robert13
                Senior
                • 04-2010
                • 899

                #8
                Jesli czytałeś to podaj link.

                Comment

                • admiro
                  Senior
                  • 05-2005
                  • 248

                  #9
                  Eh, może na stronie producenta?
                  http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststr...ail.cfm?ID=143
                  Moje piwo jest bezcenne.

                  Schizma miodowa.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Senior
                    • 07-2005
                    • 3489

                    #10
                    Coś podobnego było dawno temu...

                    jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Robert13
                      Senior
                      • 04-2010
                      • 899

                      #11
                      Na stronie producenta nie ma takiej informacji, a kolega sugerujący 25Blg zapewne sprytnie przemnozył 13% wytrzymałości alkoholowej przez znany współczynnik 1,92 tyle, że ...nie oto chodzi.
                      Najprawdopodobniej bez problemu wytrzymają 36Blg, ale zrobię za kilka tygodni test na mini cukrówce. Jesli wypadnie pozytywnie i dogadam się z pszczelarzem ile procent napitku będzie dla mnie, to już niedługo na jeden dzień z warzelnia zostanie zamieniona na miodosytnię

                      Comment

                      • bielok
                        Senior
                        • 10-2007
                        • 338

                        #12
                        Cześć.
                        Jest szansa na poprawną fermentację tego miodu pod warunkiem że miód będzie dodany w dwóch ratach, drożdże w dobrej kondycji, a brzeczka dobrze napowietrzona.
                        Musisz pamiętać o dodaniu pożywki dla drożdży.
                        Last edited by bielok; 23-10-2011, 08:40.
                        anioły śmierdzą potem
                        żrą kiełbasę
                        mają w dupie żywych

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎