Chłodnica zanurzeniowa - chętni? Sekcja warszawska i okolice

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #16
    Fizykiem nie jestem, ale im mniejsza średnica tym większy stosunek obwodu przekroju wewn. (m. in decyduje o wymianie ciepła) do pola przepływu (przy takiej samej prędkości liniowej przepływu większy strumień objętościowy).
    O chłodzeniu brzeczki w warunkach domowych możnaby napisać całkiem niezłą pracę inżynierską
    Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2005-12-02, 22:35. Powód: mordka

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
      Dla mnie dylemat "mniej wody" czy "większa średnica rurki" nie istnieje - wodę mam gratis, ze studni głębinowej.
      Dla innych taki dylemat może jednak istnieć...
      A swoją drogą, woda jest cenna, nawet jak się za nią nic nie płaci. Po co zbędne litry mają lądować w oczyszczalni ścieków, czy bezpośredno w rzece?
      Jako praktyk dopowiem tylko tyle, że trochę żałuję, iż od razu nie zrobiłem chłodnicy z większego kawałka.

      Comment

      • banaszek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.02
        • 617

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
        Fizykiem nie jestem, ale im mniejsza średnica tym większy stosunek obwodu przekroju wewn. (m. in decyduje o wymianie ciepła) do pola przepływu (przy takiej samej prędkości liniowej przepływu większy strumień objętościowy).
        O chłodzeniu brzeczki w warunkach domowych możnaby napisać całkiem niezłą pracę inżynierską
        Czy Ty mnie czasem nie obrażasz?




        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #19
          Nawet bym nie śmiał . Pomóc próbuję . Weź rurkę o mniejsze średnićy i większej długości. Zrobisz dobrze sobie i Matce Naturze

          Comment

          • banaszek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.02
            • 617

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
            Dla innych taki dylemat może jednak istnieć...
            A swoją drogą, woda jest cenna, nawet jak się za nią nic nie płaci. Po co zbędne litry mają lądować w oczyszczalni ścieków, czy bezpośredno w rzece?
            Jako praktyk dopowiem tylko tyle, że trochę żałuję, iż od razu nie zrobiłem chłodnicy z większego kawałka.
            Nie biorę pod uwagę argumentów ekologicznych czy ekonomicznych bo trudno mi ocenić ile wody przepłynie przez chłodnicę taką czy inną aby zbić temperaturę do 22 stopni. Albo 24. Myślę, że to będą różnice zaniedbywalne lub nawet niemierzalne (czy wyłączać wodę po 13 czy 14 minutach). Na usprawiedliwienie dodam, że gorąca woda z chłodnicy wpadnie do wanny, a tam już moja córka sobie z nią poradzi. Dzieci się brudzą. Możecie mi wierzyć, że wodę to u nas się oszczędza - nie mamy kanalizacji. Ale to wszystko przez poprzednią ekipę rządzącą.



            Kto wylewa wodę z chłodnicy do ścieków - ręka do góry

            Wielki_B - chodzi mi o aspekt czytko praktyczny, czy lepiej dwunastkę bo "coś tam" czy lepiej ósemkę "bo tamto". A pewnie kupię dziesiątkę, żeby być w poprzek każdemu


            Comment

            • banaszek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.02
              • 617

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
              Nawet bym nie śmiał . Pomóc próbuję . Weź rurkę o mniejsze średnićy i większej długości. Zrobisz dobrze sobie i Matce Naturze
              No i z działu Targowisko zrobiliśmy forum wymiany myśli filozoficznej i erotycznej.
              Dzięki za podpowiedzi wszystkim dyskutantom. Życie pokaże co zrobię. To będzie impuls. Tak! To ta rurka! Takiej szukałem całe życie! Jak kupię to powiadomię partnerów biznesowych (członków forum) i pokażę jak robi się chłodnicę. Czy takie opracowanie by się przydało?


              Comment

              • naczelnik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 1884

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
                Czy takie opracowanie by się przydało?
                A nie ma czegos takiego juz gdzies na forum?
                Kojarze jakies zdjecia chlodnic, ale nie kojarze gdzie sie pojawialy...
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • banaszek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.02
                  • 617

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                  A nie ma czegos takiego juz gdzies na forum?
                  Kojarze jakies zdjecia chlodnic, ale nie kojarze gdzie sie pojawialy...
                  Masz rację, jest sporo zdjęć chłodnic na forum. Ale nawet moje pytania typu: jak podłączyć, jakie fi, na czym nawijać, jakie złączki, gdzie wylewać świadczą o tym, że przynajmniej ja wiedzy nie posiadam


                  Comment

                  • naczelnik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 1884

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
                    Ale nawet moje pytania typu: jak podłączyć, jakie fi, na czym nawijać...
                    Przepraszam, dla mnie odpowiedzi na takie pytania nasuwaja sie samoistnie
                    No, ale ja mam ponoc byc inzynierem i to chyba nawet z zamilowania
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10853

                      #25
                      o chłodnicy toczy sie dyskusja w dziale sprzęt http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=28404
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • dadek
                        Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
                        dadek
                        Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
                        2025-09-27, 03:28
                      • toh11
                        sprzedam chłodnice zanurzeniowa
                        toh11
                        sprzedam używana chłodnice zanurzeniowa, cena 70 zł . kontakt na priv...
                        2017-08-22, 18:01
                      • pebejot
                        Włochy, Trento, Via Paolo Oss-Mazzurana 38, Forsterbräu Trento
                        pebejot
                        Minibrowar w Trento, zlokalizowany w samym centrum miasta, 700 metrów od dworca kolejowego.
                        Lokal w stylu bawarskim, z ciężką kuchnią i asortymentem piwnym, z tym, że są też akcenty włoskie.
                        Wnętrze tworzy jedna główna sala z reprezentacyjnym owalnym barem, obłożonym marmurem...
                        2025-09-29, 16:51
                      • abelincoln
                        Wola, Kasprzaka 29, Beer bar
                        abelincoln
                        Moja firma w delegacji przyoszczędziła i zamiast normalnego hotelu w centrum, w limicie zmieściły się "apartamenty" na Woli. A po drodze trafił się ten bar - ostatni raz byłem w tej okolicy naście lat temu, jak mieszkałem kilkuset metrów stąd. Wtedy nie było jeszcze Hongkongu…...
                        2025-09-16, 17:00
                      • pebejot
                        Francja, Nicea, Rue Rossetti 4, Beercompany
                        pebejot
                        Lokal w samym sercu Nicei przy stromej uliczce z widokiem na przepiękną katedrę Św. Reparaty.
                        Z dworca można dojechać tramwajem linii 1 (przystanek 200 metrów od lokalu), a do promenady jest stąd rzut beretem.
                        Sam browar mieści się kilkanaście km od Nicei, a ty ma firmowy pub....
                        2025-09-16, 11:50
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...