Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czempiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • antonio3
    Junior
    • 11-2012
    • 1

    Czempiński Browar Domowy

    witam wszystkich browarzycieli. Postanowilem, ze bede opisywac swoje poczynania rowniez na browar.biz po wczorajszym festiwalu piwa i poznaniu kilku osob z forum. Opisze tylko swoje zacierane warki bo na dwie pierwsze szkoda czasu (puszki).
    warka belgian blond ale

    3kg pilznenski
    0,5kg wiedenski
    0,5kg pszeniczny
    0,3kg biscuits

    30g challenger
    30g styrian goldings

    40 min 67-65st
    20 min 72st
    wygrzew 76st

    wysladzanie ciagle, lacznie do chmielenia poszlo okolo 22litrow

    chmielenie challenger na 60min i styrian goldings na 15min

    gestosc koncowa 12blg, 18,5litrow. Duzo odparowalo podczas gotowania ze wzgledu na to, ze gotowalem bez pokrywki aby pozbyc sie naj najbardziej dms. Bardzo duzo przelom mialem.

    Cala warka zajela mi 6godzin wiec juz widze troche wieksza organizacje u siebie podczas warzenia.
    drozdze t-58.



    AIPA

    3kg pale ale
    0,5 kg wiedenskiego
    0,5 kg pszenicznego
    300g carapilis
    chinook
    cascade
    drozdze us-05

    zacieranie:
    64-62st przez 60'
    72st przez 20'
    78st koniec

    wysładzanie:
    3x5litrów 78st

    do warzenia poszlo 23litry to jest akurat max mojego gara zacierno-warzelnego.


    Warka nr 2 India Pale Ale
    - pale ale Weyermann 4,4kg
    - Caraamber 0,3kg
    - challenger 20g
    - marynka 40g
    - fuggles 30g
    - drożdze US-05

    zacieranie:
    67stopni-60minut
    72stopnie- 15 minut
    76stopni i filtracja

    chmielenie:
    marynka cała w 5 minucie gotowania
    challenger w 35 minucie gotowania
    fuggles 30g na 3 minuty przed końcem gotowania


    bylo jeszcze belgian pale ale ale zawiruszyly mi sie notatki
Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎