Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy Estrella Varsovia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Senior
    • 05-2002
    • 19167

    #31
    Też ostatnio od tego odszedłem dzięki namowom innych piwowarów.

    Comment

    • gwzd
      Senior
      • 01-2012
      • 622

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Leję wodę prosto z gara do wiadra. Denna warstwa młóta i tak się nie wzburzy, nie mam żadnych problemów związanych z takim sposobem wysładzania.
      I brzeczka nie robi się przez to na powrót mętna, nie trzeba zlewać za każdym razem pierwszych 1-2l z powrotem do filtrowania?

      Comment

      • Krzysiu
        Krzysiu
        • 02-2001
        • 14936

        #33
        Nie robi się mętna, nic złego się nie dzieje. Trzeba tylko uważać, żeby nie poruszyć warstwy 2 - 3 cm z samego dna. Czasem nawet mieszam głeboko łychą warstwę młóta, jak filtracja zwalnia.

        Faktem jest, że wiadro do filtrowania mam wysokie i wąskie, 4,5 - 5 kg słodu zajmuje w nim jakieś 15 - 20 cm na wysokość. Ale wodę wlewam z rozmachem prosto z gara, mam wrażenie, że poprzez intensywne mieszanie górnej części młóta wydajność jest nieco lepsza.

        Comment

        • gwzd
          Senior
          • 01-2012
          • 622

          #34
          Warka nr 10 przelana na fermentację cichą. Blg po burzliwej około 2,5°

          Objętość warki to 25 litrów (+ ok. 0,5l pobrałem w trakcie burzliwej do sprawdzania Blg).

          Temperatura fermentacji cichej 16-17°C.

          Comment

          • gwzd
            Senior
            • 01-2012
            • 622

            #35
            Warka nr 11 zabutelkowana. Blg końcowe około 2,5°

            Wyszło 46 x 0,5l

            Surowiec do refermentacji - glukoza (155g).

            Comment

            • gwzd
              Senior
              • 01-2012
              • 622

              #36
              Warka nr 9 zabutelkowana. Blg końcowe 5°

              Wyszło 47 x 0,5l, w tym jedna butelka poległa na placu boju zgilotynowana przez Gretę. Pierwsza dekapitacja przy rozlewie w moim browarze.

              Surowiec do refermentacji - glukoza (155g).

              Comment

              • gwzd
                Senior
                • 01-2012
                • 622

                #37
                Dotarła do mnie długo wyczekiwania przesyłka zza Wielkiej Wody, zatem ruszam do testów z chmielem Polaris. Na początek IPA, potem Imperialne IPA, oba tylko z tą odmianą chmielu. Czy ktoś ma już doświadczenie z tym chmielem? Ciekaw jestem, jak silne będą aromaty lodowca oraz mięty i czy inwestycja pieniężna da oczekiwane rezultaty w smaku.

                PS - zauważyłem, że gdybym był bardziej cierpliwy i poczekał z zamówieniem kilka tygodni to mógłbym je zrealizować na terenie Polski. Polaris pojawił się niedawno w jednym z wrocławskich sklepów internetowych. Jedyny plus, że zamówiłem większą ilość (2 funty, czyli około 900g), więc przepłaciłem jedynie za wysyłkę, a sam chmiel wyszedł nawet taniej. No i mam zapas na najbliższe pół roku


                Warka nr 12 (1 III 2013) - IPA: Polaris

                Pilzneński 2kg
                Monachijski 2kg
                Pszeniczny 0,5kg
                Karmelowy 30 EBC 0,25kg
                Karmelowy 150 EBC 0,25kg
                wszystkie Strzegom

                Polaris 21,3% alfa 110g
                Mech irlandzki 5g

                Drożdże: gęstwa po warce nr 11

                Zacieranie:

                66°C -> 61°C - 40 min
                72°C -> 69°C - 15 min (miało być 20 min, ale źle nastawiłem alarm i zorientowałem się już w trakcie podgrzewania)
                podgrzanie do 78°C

                Wysładzanie:

                3 x 4l w 78°C

                Chmielenie:

                Polaris 30g 60 min
                Polaris 20g 30 min
                Mech irlandzki 5g 15 min
                Polaris 20g 10 min
                Polaris 20g 0 min
                Polaris 20g na zimno

                Wyszło około 22,5 litra (Blg 13°).

                Fermentacja burzliwa w temperaturze 18-20°C.
                Last edited by gwzd; 01-03-2013, 21:59.

                Comment

                • gwzd
                  Senior
                  • 01-2012
                  • 622

                  #38
                  Warka nr 10 zabutelkowana.

                  Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (175g).

                  Blg końcowe około 2,5°.

                  Wyszło 2 x 1l, 36 x 0,5l, 17 x 0,33l oraz porcja degustacyjna 0,3l

                  Comment

                  • gwzd
                    Senior
                    • 01-2012
                    • 622

                    #39
                    Warka nr 12 przelana na fermentację cichą. Blg po burzliwej około 3,5°. Drożdże z gęstwy ruszyły i zakończyły pracę ekspresowo, a że piwo zadowala mnie klarownością to uznałem, że nie ma co go dłużej trzymać na burzliwej. Cicha też potrwa raptem parę dni, potem wyjeżdżam i chcę zostawić tę warkę już w butelkach.

                    Temperatura fermentacji cichej 16-18°C.

                    Do chmielenia na zimno użyłem dwukrotnie większej dawki chmielu niż początkowo zakładałem (łącznie 40g, Polaris 21,3% alfa).

                    Comment

                    • gwzd
                      Senior
                      • 01-2012
                      • 622

                      #40
                      Warka nr 13 (6 III 2013) - IPA: Mandarina Bavaria

                      Ze względu na dość niską zawartość alfa-kwasów oraz wysoką cenę Mandarina Bavaria (9,5zł za 30g) nie będzie to piwo z jedną odmianą chmielu.

                      Pale Ale 5,5-7,5 EBC Strzegom 2,5kg
                      Monachijski 10-27 EBC Strzegom 1,5kg
                      Pilzneński czeski klepiskowy 3-4 EBC Weyermann 1kg
                      Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 0,5kg
                      Caramunich typ I 80-100 EBC Weyermann 0,39kg
                      Karmelowy 150 EBC Strzegom 0,36kg

                      Polaris 21,3% alfa 40g
                      Mandarina Bavaria 9% alfa 90g
                      Mech irlandzki 5g

                      Drożdże: gęstwa po warce nr 12

                      Zacieranie:

                      21l

                      64°C -> 60°C - 35 min
                      72°C -> 70°C - 25 min

                      Wysładzanie:

                      3 x 4l w 78°C

                      Chmielenie:

                      Polaris 40g 60 min
                      Mandarina Bavaria 30g 20 min
                      Mech irlandzki 5g 15 min
                      Mandarina Bavaria 30g 5 min
                      Mandarina Bavaria 30g na zimno

                      Wyszło około 22,5 litra (Blg 15°)

                      Fermentacja burzliwa w temperaturze 17-19°C.
                      Last edited by gwzd; 07-03-2013, 02:03.

                      Comment

                      • gwzd
                        Senior
                        • 01-2012
                        • 622

                        #41
                        Warka nr 12 zabutelkowana. Blg końcowe 3°.

                        Wyszło 42 x 0,5l, 1 x 0,4l oraz próbka degustacyjna 0,3l.

                        Surowiec użyty do refermentacji - glukoza (150g).

                        Comment

                        • gwzd
                          Senior
                          • 01-2012
                          • 622

                          #42
                          Warka nr 13 przelana na fermentację cichą. Dodałem 30g Mandarina Bavaria do chmielenia na zimno. Blg po fermentacji burzliwej około 3,5°.

                          Temperatura fermentacji cichej 17-18°C.

                          Comment

                          • gwzd
                            Senior
                            • 01-2012
                            • 622

                            #43
                            Warka nr 14 (18 III 2013) - All Black #2

                            Tym razem więcej chmielenia na aromat, zmiana odmian chmielu i obniżenie ekstraktu do okolic 16°.

                            Pale Ale 5,5-7,5 EBC Strzegom 2,5kg
                            Monachijski 10-27 EBC Strzegom 2kg
                            Pilzneński 2,5-5 EBC Strzegom 0,75kg
                            Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 0,5kg
                            Caramunich III 140-160 EBC Weyermann 0,5kg
                            Carafa Special II 1100-1200 EBC Weyermann 0,25kg
                            Palone ziarno jęczmienia 1000 EBC Strzegom 0,25kg

                            Polaris 30g 21,3% alfa
                            Southern Cross 60g 14% alfa
                            Motueka 60g 6,7% alfa
                            Mech irlandzki 5g

                            Drożdże: gęstwa po warce nr 13

                            Zacieranie:

                            66°C -> 60°C - 50 min
                            73°C -> 70°C - 15 min
                            Carafa i palony jęczmień dodane podczas podgrzewania młóta do 78°C

                            Wysładzanie:

                            3 x 4l w 78°C

                            Chmielenie:

                            Polaris 30g 60 min
                            Southern Cross 30g 25 min
                            Mech irlandzki 5g 15 min
                            Southern Cross 30g 10 min
                            Motueka 30g 0 min
                            Motueka 30g na zimno

                            +2 litry wody do rozcieńczenia brzeczki

                            Końcowo wyszły 23 litry o ekstrakcie 16,5° Blg.

                            Temperatura fermentacji burzliwej 17-19°C.

                            Comment

                            • gwzd
                              Senior
                              • 01-2012
                              • 622

                              #44
                              Zacieranie w 21 litrach wody.

                              Comment

                              • gwzd
                                Senior
                                • 01-2012
                                • 622

                                #45
                                Warka nr 13 zabutelkowana. Blg końcowe około 3,5°.

                                Surowiec użyty do refermentacji: glukoza (170g).

                                Wyszło 42 x 0,5l, 1 x 1l oraz porcja degustacyjna 0,25l odzyskana z chmielin

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎