Pierwsza warka :
Wiedeński 1kg
Pilzneński 2kg
Special B ,5 kg
Zakwaszający 0,15 kg
1 przerwa na 66-67 30 minu
2 przerwa 72 zamierzam trzymać 40 minut .
Chmiel :
15 g marynki 30 minut
aromat 10 g lubelski 15 minut
na zimno 10 g styrian .
drożdże s-04
Wiedeński 1kg
Pilzneński 2kg
Special B ,5 kg
Zakwaszający 0,15 kg
1 przerwa na 66-67 30 minu
2 przerwa 72 zamierzam trzymać 40 minut .
Chmiel :
15 g marynki 30 minut
aromat 10 g lubelski 15 minut
na zimno 10 g styrian .
drożdże s-04
, taka ilość karmelowego stworzy niepijalne piwo przez przynajmniej pół roku (kiedyś miałem te same skłonności do przesady z karmelowymi, 0,5 kg specjal b,dało się pić po roku), drugi przepis to już zupełna masakra 2,5 kilo karmelowych i specjalnych. Na początek rób jakieś sprawdzone receptur, na eksperymenty przyjdzie czas, no i jak już chcesz poznać co dają karmelowe to dawaj pojedynczo, ciemne max 300 g na 4 kg słodu podstawowego, jaśniejszych możesz trochę więcej ale nie 2 kg, no chyba, że Ci się kompletnie nie spieszy (w co wątpię),to możesz dać z kilo w ramach eksperymentu .
Comment