Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Domowy mikro browar Obiego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lotus
    Member
    • 01-2013
    • 89

    #16
    Po 4 miesięcznej przerwie idzie warka nr. 7 .

    Zasyp :
    3 Kg Pale Ale
    2 Kg Żytni
    0,5 Kg melanoidynowy

    Zacieranie :
    Wsypane do wody o temperaturze 65-67.
    35 minut w 64-62
    25 minut w 72-70

    filtracja i wysładzanie - 24 h (

    Chmielenie :
    30 min . - 15 g Marynka
    15 min. - 10 g Styrian
    10 g Pacyfika
    5 min . - 5g Pacyfika

    Dodane 5 Litrów wody - wyszło około 17-18 Litrów o blg 14 .
    Zadane drożdże S-33

    Zamierzam dodać około 0,5 kg cukru w celu podbicia blg .

    Comment

    • lotus
      Member
      • 01-2013
      • 89

      #17
      Warka nr 8 .
      Słód pilzneński 3-5 EBC - 2 Kg
      Słód pale ale 5,5-7,5 EBC - 2 kg
      Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC - 2 kg

      Zacieranie 90 minut - 63-68 .

      Chmielenie
      15 gram Rakau - 60 minut
      15 gram Rakau -30 minut

      Drożdze - Gozdawa - Belgian Fruit i Spice Ale Yeast 10g

      Comment

      • lotus
        Member
        • 01-2013
        • 89

        #18
        zmiany w chmieleniu :
        65 minut 10 g
        40 minut 10 g
        15 minut 10 g
        Wszystko Rakau

        Comment

        • lotus
          Member
          • 01-2013
          • 89

          #19
          Czemu nie ma tu możliwości edytowania ?
          Na koniec warzenia 0,5 kg cukru trzcinowego demerara ,
          Wyszło 20 litrów 20 blg.

          Comment

          • lotus
            Member
            • 01-2013
            • 89

            #20
            Warka nr.9 Czerwone Wędzone .

            Zasyp .
            3 kg jęczmienny wędzony bukiem Weyermann
            1 kg Carared
            1 kg pilzneński Weyermann
            85 g Carafa typ

            Wsypane na wodę o temperaturze 60 C , potem dodałem 3 litry zimnej aby skorygować to 50-52 (trzymane 15 minut )
            Druga przerwa 68-62 C - 60 minut .

            Chmielenie
            30 minut 15g Amarlilo
            3 minuty 15 g Amarilo

            Na Cichej bedzie 15g Nelsona

            Na razie wyszło 18 litrów blg 14.

            Comment

            • lotus
              Member
              • 01-2013
              • 89

              #21
              Monachiijski typ1 - 3kg
              Cara gold 1kg
              Caraamber 1kg
              Abbey malt 1 kg

              Wsypane na 50 C
              Ogrzane do 64-60 c (palniki stop ) 70 minut

              Chmielenie
              60 Minut 30g Nelson Sauvin
              30 minut 30g Nelson Sauvin
              15 minut 20g Nelson Sauvin
              0 Minut 20g Nelson Sauvin

              2 tygodnie burzliwej
              Zlane na cichą przy 6 blg, dodane Płatki dębowe Burbon 50g
              Rozlew po 5 tygodniach leżakowania

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎