Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

karol chce zostać piwowarem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Senior
    • 09-2007
    • 1823

    #31
    no między 24.4 a 6.5 nas nie ma. Najpierw rowery, potem Praga.
    Dysponuję minimalna temperaturą 18-19 stopni (nie mam piwnicy) ale chodzi o Ale więc nie powinno być źle.

    Cichą chcieliśmy zrobić, żeby przy pierwszym piwie szkoleniowo przejść przez cały proces.
    Hmm już sam nie wiem.

    Ogólnie chodzi o to że w 3-4 tyg. maja chcielibyśmy już piwo spróbować.
    1.6 mam ślub i zaraz potem podróż poślubną i cały czerwiec odpada.

    Jutro mogę zlać na cichą, chmielić 4 dni przed rozlewem i 22. lub 23. rozlewać.
    Ma to sens?
    LP

    Comment

    • karol1000
      Senior
      • 09-2007
      • 1823

      #32
      Jakbyście się niedługo obudzili to proszę o poradę z zakresu fermentacji i jej czasowego rozplanowania
      LP

      Comment

      • karol1000
        Senior
        • 09-2007
        • 1823

        #33
        Tak więc w niedzielę 14.4 zmierzyliśmy BLG metodą doświadczonego piwowara, wrzucając pływak do fermentora (2BLG), wyłowyliśmy "śluz drożdzowy z powierzchni" i przelaliśmy brzeczkę z fermentora bez kranika do gara warzelnego, a potem z powrotem do wyczyszczonego już fermentora bez kranika na fermentacje cichą.
        Straciliśmy przy tym prawie 2 litry, które chyba zostały w drożdżach na dnie fermentora.
        W czwartek 18.4 dodamy 30g Cascade (w worku muślinowym obciążonym kamieniem), a we wtorek 23.4 zlejemy piwo rurką przez pończonchę do fermentora z kranikiem z glukozą i zabutelkujemy.
        Jak narazie wszystko idzie dobrze
        LP

        Comment

        • karol1000
          Senior
          • 09-2007
          • 1823

          #34
          23.4 zagotowalismy 130g glukozy wraz z 1/2 litra wody, wlalismy do fermentora z kranikiem, po czym przez wygotowana ponczoche i wezyk dekantowalismy piwo po fermentacji cichej. Po chwili piwo przez kranik i rurke powedrowalo do butelek 0,5L 0,3L zamykanych na kapsle oraz do kilku butelek z zamknieciem patentowym. Piwo lezalo 7 dni w tem. ok 20-22° i potem wsadzilismy je do lodowki.
          Jutro otwieramy pierwesza butelke.
          Piwo przed butelkowaniem smakowalo ok. Cascade delikatnie bylo czuc ale chyba dalismy jej troche za malo. Wyglada na to ze pierwsza warka bedzie pitna
          Last edited by karol1000; 06-05-2013, 13:51.
          LP

          Comment

          • karol1000
            Senior
            • 09-2007
            • 1823

            #35
            Pora na degustacje pierwszego piwa. Dzisiaj mija dokładnie miesiąc od butelkowania. Piwo chyba osiąga właśnie swoje maksimum smaku.

            piana rewelacja nalewałem z góry żeby się ładnie napieniło, powstała świetna trwała czapa
            zapach rewelacja, sporo cytrusów trochę nut tropikalnych lekka żywica
            w smaku delikatny słodowy początek z cytrusami od chmielu potem średnio intensywna goryczka, trochę za płaska z lekką trawiastą nutą
            gaz moim zdaniem odpowiedni, no może mógłby być ciut silniejszy

            Prezentuje się pięknie :

            PS. dzięki wszystkim za porady
            Attached Files
            Last edited by karol1000; 23-05-2013, 20:43.
            LP

            Comment

            • karol1000
              Senior
              • 09-2007
              • 1823

              #36
              Przed tygodniem popełniłem swoją drugą warkę

              AIPA 16
              wyszło 23L 15,5BLG
              fermentacja na Mauribrew Ale Y514
              piwo po 4 dniach zeszło do 5BLG, pojechałem na weekend do Poznania i zostawiłem do dzisiaj na burzliwej (w sumie 8dni). Dzisiaj sprawdzam i BLG nadal 5
              Przelaliśmy na cichą. Teraz postoi z 10dni

              Czy BLG 5 po burzliwej przy piwie z początkowym BLG 15,5 to nie za mało?
              Wszystko ok czy drożdże nie dały rady?
              LP

              Comment

              • dyczkin
                Serce w kolorze blaugrana
                • 05-2011
                • 3657

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedzi
                Czy BLG 5 po burzliwej przy piwie z początkowym BLG 15,5 to nie za mało?
                Wszystko ok czy drożdże nie dały rady?
                Zamieszaj wiadrem, zejdzie do 4 BLG
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                • karol1000
                  Senior
                  • 09-2007
                  • 1823

                  #38
                  gdzieś czytałem, że napowietrzanie brzeczki stosuje się nie później w 1/3 fermentacji.
                  Wszystko przebiegało ok, były wysokie krążki, potem piana znikła i wtedy było 5BLG poczekaliśmy kilka dni i bez zmian więc przelaliśmy już na cichą.

                  Zastanawiam się czy to jest niedofermentowanie czy nie. W sumie zjechało do 1/3 BLG początkowego.
                  LP

                  Comment

                  • leona
                    PremiumUżytkownik
                    • 07-2009
                    • 5853

                    #39
                    Mi te drożdże poszły spać w porterze i był problem. W innych piwach zjadały ile miały zjeść

                    Comment

                    • karol1000
                      Senior
                      • 09-2007
                      • 1823

                      #40
                      czyli co zeszło jednak za mało?
                      Co było z tym twoim porterem?
                      LP

                      Comment

                      • leona
                        PremiumUżytkownik
                        • 07-2009
                        • 5853

                        #41
                        Przede wszystkim był mocniejszy a drożdże chyba naprawdę poszły spać. Piwo się wyklarowało, rozlałem a potem miałem szybką akcję ratunkową. Tyle, że mój zszedł pierwotnie z 21 do 8 Blg.
                        Tutaj szczegóły http://browar.biz/forum/showpost.php...7&postcount=73

                        EDIT: znajomy mi wspominał, że 2-3 warki niby dobrze przefermantowane, na tych drożdżach mu się przegazowały szybko, po 3-4 miesiącach. Ale to może zbieg okoliczności?
                        Last edited by leona; 12-08-2013, 20:46.

                        Comment

                        • karol1000
                          Senior
                          • 09-2007
                          • 1823

                          #42
                          kurde trochę mam z tego ból głowy.

                          Należy w tym wypadku zmniejszyć ilość glukozy do refermentacji?
                          Może po cichej jeszcze coś zejdzie
                          LP

                          Comment

                          • zgoda
                            Senior
                            • 05-2005
                            • 3516

                            #43
                            Nie ma potrzeby niczego zmieniać, rozlej normalnie tylko kontroluj nagazowanie. W razie czego będziesz upuszczał gaz.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • karol1000
                              Senior
                              • 09-2007
                              • 1823

                              #44
                              A z ciekawosci zapytam:
                              na ile dni wrzucacie chmiel na cichą?
                              LP

                              Comment

                              • leona
                                PremiumUżytkownik
                                • 07-2009
                                • 5853

                                #45
                                3-4 dni przed rozlewem.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎