Ołbiński browar domowy
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Chodzi Ci o nazewnictwo? O to, że przerwę dekstrynującą nazywam dekstrozową?
Nie porównywałem wskaźnika do próby z wodą z mąką, te 'pozytywne' próby jodowe nie barwiły mi wskaźnika na granatowo jak przy początku zacierania tylko tak...brunatno.Ostatnia zmiana dokonana przez howser; 2013-12-06, 13:07.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Na początku standardowo - 2 litry. Potem zlałem jakieś 5-6 litrów filtratu, przyjrzałem mu się i stwierdziłem, że nie jest wystarczająco klarowny więc wróciłem go z powrotem na młóto. Lałem na talerzyk, więc złoże filtracyjne nie zmąciło się. Przy filtrowaniu kranik był odkręcony delikatnie, filtrat wylewał się w tempie ok 1l/3min
Wysładzałem na raty, w 2 ratach. Za drugim razem zrobiłem tak jak wyżej.
Czy to może być kwestia tego, że młóta było mało i przez to filtrowało nie tak skutecznie jak w pozostałych warkach? A może tego, że pominąłem mash-out?Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
20.12.2013 #8 Miodowe rozlane do butelek. Po prawie 2 tygodniach cichej w piwo ma 2BLG ekstraktu, miodowy aromat i smak. W całej miodowej słodyczy piwa gdzieś w tle przewija się lekko kwaskowata nuta.
Piwo rozlane z dodatkiem 2.5g glukozy na butelkę.
Po cichej cała mętność piwa zniknęła, jest niemal idealnie klarowne.Ostatnia zmiana dokonana przez howser; 2013-12-20, 21:06.Comment
 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	18.07.2025 przy okazji zwiedzania Schwerina postanowiliśmy udać się na drugą stronę ogromnego jeziora Schweriner See, nad którym leży miasto. Naszym celem była miejscowość Leezen na wschodnim brzegu i znajdujący się tam browarek Hennings (powstały w 2012 roku), który oficjalnie otwiera...- 
							Channel: Niemcy
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć wszystkim

Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
- 
							Channel: Twoje warzenie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...- 
							Channel: Holandia
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....- 
							Channel: Twoje warzenie
 
 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 
Comment