Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Domowy Browar Bałuty

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • EzEt
    Senior
    • 03-2011
    • 156

    #31
    Warka nr 14: Polski India Pale Ale

    skład:

    słody:
    pilzneński - 5 kg
    pszeniczny - 1kg
    karmelowy 150 - 0,5 kg

    chmiele:
    Iunga - 60g
    Lomik - 5g
    Sybilla - 30g

    zacieranie:

    65C - 40 min.
    72C - 25 min.
    78C - 10 min.

    wysładzanie z użyciem ok. 50g Sybilli w szyszce

    chmielenie:

    50g Sybilla - 50 min.
    50g Sybilla - 30 min.

    cukier trzcinowy - 0,3kg (1,5 szklanki) - 20 min.
    mech irlandzki - 5g - 15 min.

    BLG początkowe: 16

    Fermentacja - 14 dni (temp.: 17-22C)

    Drożdże - uwodnione us-05

    na zimno - 100g Iunga - 5 dni

    BLG końcowe - 3,7

    Refermentowane z dodatkiem 2g cukru na 0,5 litra

    20L do butelek


    Uwagi. Piwo z wyraźną i niestety trochę zalegającą goryczką. Piękna, trwała piana i ładny, ziołowy aromat. Ogólnie udane ale chyba chmielenie przy wysładzaniu sobie na przyszłość oszczędzę.
    https://www.facebook.com/browarbaluty/

    Comment

    • EzEt
      Senior
      • 03-2011
      • 156

      #32
      Browar Bałuty

      Warka 15: Blond

      skład:


      zacier:
      pilzneński - 5kg
      pszeniczny - 1 kg
      aromatic bestmalz - 0,5
      chmiel Sybilla - ok. 30g

      chmiel:

      Iunga - 30g

      dodatki:
      0,75 cukier kandyzowany


      zacieranie:


      70 min. - 69>64C
      15 min. - 72C

      chmielenie (90 min.):

      30g Iunga - 40 min.
      0,75 kg cukier kandyzowany - 15 min.
      4g mech irlandzki - 15 min.


      BLG początkowe - 17,8

      Fermentacja:
      6 dni - 20C
      7 dni - 14-15C

      Drożdże: 2 saszetki T-58 (jedna uwodniona, druga bezpośrednio do brzeczki) w temp. pokojowej

      BLG końcowe - 4


      Refermentowane z dodatkiem 4g na 0,5 litra cukru trzcinowego

      Uwagi:

      Z powodu błędu przy przelewaniu (wężyk się wygiął i kilka litrów musiałem zlewać bezpośrednio z fementora) do butelek poszło ok. 19 litrów.

      Piwo ma już ponad 2 miesiące i jest zbyt słodkie. Za mało chmielu albo za późno dodane. W aromacie jakaś nieprzyjemna nuta, taka lekka kiszonka. Może od drożdży chociaż w kolejnej warce (saison) jest już pod tym wzgędem w porządku.
      https://www.facebook.com/browarbaluty/

      Comment

      • EzEt
        Senior
        • 03-2011
        • 156

        #33
        Warka 16: Saison


        skład:


        zacier:


        pilzneński - 5 kg
        Aromatic (bestmalz) - 1 kg
        zakwaszający - 0,1 kg
        chmiel Sybilla - 0,05 kg

        chmiel:

        Iunga - 40g
        Mandarina Bavaria - 50g

        dodatki:

        cukier kandyzowany - 250g


        zacieranie:

        64C - 40 min
        (+10 min.)
        72C - 20 min.
        (+10 min.)
        76 - 0 min.

        chmielenie:

        65 min. - Iunga 20g
        20 min. - cukier kandyzowany 250g
        11 min. - Iunga 20g

        BLG początkowe - 15,1



        Fermentacja:

        drożdże - T-58 (uwodnione)
        czas fermentacji: 19 dni

        2 dni - 27C
        10 dni - 20C
        7 dni - 17C

        chmielenie na zimno:

        5 dni - Mandarina Bavaria 50g

        BLG końcowe - 3


        Refermentacja:

        4 g cukru trzcinowego na 0,5 litra (piwo przegazowane)
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

        Comment

        • EzEt
          Senior
          • 03-2011
          • 156

          #34
          Warka 17: Witbier

          zasyp:

          słód pilzneński: 3 kg
          słód pszeniczny: 1 kg
          płatki pszenne: 1,5 kg
          płatki owsiane: 0,4 kg
          słód zakwaszający: 0,14 kg
          chmiel Lubelski: 76 g

          zacieranie:

          64C - 105 min.
          podgrzanie: 17 min.
          78C - 8 min.

          wysładzanie:

          ok. 15 litrów
          temp. wody - 70C
          gęstość końcowa: 10,5 BLG

          chmielenie:

          Iunga - 15g - 60 min.
          Iunga - 10g - 5 min.
          curacao - 20g - 5 min.
          suszone skórki pomarańczy - 20 g- 10 min.
          kolendra - 10g - 5 min.
          świeże skórki pomarańczy i cytryny - 100 g - 3 min.

          fermentacja:

          BLG początkowe: 12,2

          objętość: ok. 21 litrów
          drożdże: T-58 (uwodnione)
          temp. brzeczki - ok.25C
          fermentacja: 13 dni w temp. 17-20C

          BLG końcowe: 2,7


          refermentacja:

          4g na 0,5 litra cukru trzcinowego
          https://www.facebook.com/browarbaluty/

          Comment

          • EzEt
            Senior
            • 03-2011
            • 156

            #35
            Warka 18: Środkowoeuropejski India Pale Ale

            zasyp:

            pilzneński: 5 kg
            monachijski ciemny: 1 kg
            zakwaszający: 0,15kg
            szyszka Sybilla: 59 g
            szyszka Lubelski: 29 g

            zacieranie:

            64C - 45 min.
            podgrzanie - 13 min.
            72C - 25 min.
            podgrzanie - 8 min.
            78C - 0 min.

            wysładzanie (brzeczka przednia: 18,3 blg):

            objętość: 18 litrów
            temperatura wody: ok. 70C
            gęstość końcowa: 11,5 blg
            objętość brzeczki: ok. 27 litrów

            chmielenie (75 min.):

            Iunga - 20g - 55 min.
            Iunga - 20g - 25 min.
            Saaz - 25g - 25 min.
            Saaz - 25g - 3 min.
            mech irlandzki - 3g - 15 min.

            fermentacja:

            brzeczka nastawna: 15 blg
            objętość: ok. 22 litrów

            drożdże: us-05 (uwodnione)
            temp. brzeczki: 20C
            czas fermentacji: 12 dni, w tym:
            7 dni w temp.: 16-17C
            5 dni w temp.: 15-17C

            chmielenie na zimno:
            Kazbek - 100g - 5 dni

            gęstość końcowa: 3,5 blg


            refermentacja:

            2g cukru trzcinowego na 0,5 litra dodawane bezp. do butelek.
            https://www.facebook.com/browarbaluty/

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎