Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza warka już pracuje!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michal44
    Member
    • 10-2013
    • 78

    #46
    Dzisiaj do butelek poszedł Koelsch. Szczerze mówiąc nie jestem zadowolony, ale nie dlatego, że piwo się nie udało - to po prostu nuda. Smakuje dość podobnie do jasnych lagerów, więc nie prędko powtórzę ten styl. To piwo znajdzie uznanie u części moich znajomych, którzy lubują się w koncerniakach .

    Blg między 3 i 3,5, więc dość wysoko. Wyszły 34 butelki 0,5, jedna 0,65 i 5 butelek 0,3.

    Comment

    • Swiezy
      Member
      • 09-2013
      • 50

      #47
      Jak otworzysz butelkę to wrzuć proszę zdjęcie, jak piwo w szklance się prezentuje

      Comment

      • michal44
        Member
        • 10-2013
        • 78

        #48
        Pierwsze myślę, dla próby nagazowania, za jakiś tydzień, ale pewnie w pełni sklaruje za 2 - 3 tygodnie. Na pewno opublikuje relację .

        Comment

        • michal44
          Member
          • 10-2013
          • 78

          #49
          Pierwsza próbka Koelscha (ile można czekać.. ?). Nasycenie dość znaczne, bo stał w 20 kilku stopniach przez kilka dni ;/. Teraz stoi w 15 stopniach, więc powoli drożdże dojedzą co zostało. Jeszcze trochę mętne, szczególnie, że nie udało mi się nalać bez osadu (po 5 dniach nie jest jeszcze zbity).
          Attached Files
          Last edited by michal44; 03-03-2014, 23:33.

          Comment

          • michal44
            Member
            • 10-2013
            • 78

            #50
            I pół roku zleciało jak z bicza strzelił, sezon zacząłem 6 września od Oak Aged India Pale Ale:

            - słód Pale Ale Wayerman 5kg
            - słód Caraamber 0,5kg
            - Safale US-5
            - Marynka 30g 5'
            - Spalt Select 10g 5'
            - Fuggles 30g 55'
            - płatki dębowe średniowypiekane 50g
            Gotowanie 60 minut.

            dostałem 18,5l brzeczki o 14 BLG. Piwo trafiło już do butelek - po 1 degustacji: pałęta się lekka nuta karmelowa, następnym razem dam maks 0,3 Caraambera. Płatki zrobiły robotę, czuć wyraźną beczkową wanilię. Generalnie jestem zadowolony .

            26 września poszła kolejna warka: Hefeweizen (warka nr 9), wzorowana na przepisie z BA.
            - słód pszeniczny Wayerman 3kg
            - słód Pilzneński Wayerman 2kg
            - Carahel 250g
            - WB-06
            - Spalt Select 30g (10', 50', 75')
            Gotowanie 80 minut.

            Comment

            • michal44
              Member
              • 10-2013
              • 78

              #51
              26 września do gara poszedł Hefeweizen (9) (skład w poście wcześniej).

              Wyszło 17 litrów o 13 BLG.

              Do butelek poszło 9 października.

              8.10 to czas na APA Single Hop Citra (10)

              - Pale Ale Wayerman 4,5kg
              - Carawheat 0,2kg
              - Carahel 0,185kg
              - US-05 z warki nr (8)
              - Citra 100g

              chmielenie:
              - 40g 5'
              - 15g 30'
              - 15g 55'
              - 30g na cichą

              wyszło m 15,5l 13Blg.



              Na koniec Rye IPA (11), wg. własnego przepisu:

              - Pale Ale Wayermn 2,5kg
              - Pale Ale Strzegom 1kg
              - Żytni Wayerman 2kg
              - Carawheat 0,2kg
              - Chellenger 20g
              - Citra 30g
              - Cascade 30g
              - US-05 z warki nr (8)

              chmielenie:
              - citra 15g + chellenger 20g 5'
              - citra 15g 55'
              - Cascade na cichą

              wyszło 17l 15 Blg.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎