Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy Rafała z Torunia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10738

    #46
    Oczywiście że możesz dodać, tylko zbyt wiele może utrudnić mieszanie i pod filtratorem może się przypalać
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • chesti84
      Member
      • 10-2013
      • 70

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Oczywiście że możesz dodać, tylko zbyt wiele może utrudnić mieszanie i pod filtratorem może się przypalać
      Dziekuje Ci bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Kolejna warka bedzie filtrowana za pomoca miedzianej rurki. Najblizsze okno zapowiada sie za dwa tygodnie.

      A taka mala aktualizacja co do warki numer 5

      Nie moglem sie pogodzic z wylaniem calosci do scieku wiec wlalem calosc do szklanego balonu i dodalem drozdze gornej fermentacji z poprzedniej warki. Pomimo wyczuwalnego kwasnego posmaku (cos jak kwasek cytrynowy) postanowilem zrobic eksperyment.

      Uprzedze pytania... Nie bylo chmielenia.

      Zobaczymy czy wyjdzie wino czy ocet... Calosc wyglada tak:

      Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1390053301408.jpg
Views:	1
Size:	17,1 KB
ID:	2047806

      Comment

      • chesti84
        Member
        • 10-2013
        • 70

        #48
        Dzis sprawilem sobie cos takiego:

        Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1390174289883.jpg
Views:	1
Size:	13,2 KB
ID:	2047816 Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1390174311352.jpg
Views:	1
Size:	10,5 KB
ID:	2047817

        Calosc wykonana w PVC do wody goracej. System klejony.

        Na chwile obecna nie kleilem bo po scisnieciu calosci trzyma sie dosc solidnie. Ciezko jest recznie rozlaczyc... Pewnie za jakis czas skleje.

        Calkowity koszt materialu 15zl plus klej 15zl. Czas wykonania: ok godziny. Mam nadzieje ze sie spisze.
        Last edited by chesti84; 20-01-2014, 00:34.

        Comment

        • chesti84
          Member
          • 10-2013
          • 70

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chesti84 Wyświetlenie odpowiedzi
          Zobaczymy czy wyjdzie wino czy ocet...
          Wyszlo cos co nie mozna nazwac nawet octem... Masakra... Czlosc poszla do scieku i jeszcze sie narobilem... Wniosek:

          Jak cos jest kwasne, takim pozostanie.

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10738

            #50
            Moich nie kleiłem, zawsze możesz rozebrać i przepłukać.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • chesti84
              Member
              • 10-2013
              • 70

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Moich nie kleiłem, zawsze możesz rozebrać i przepłukać.
              Tez o tym myslalem, zwlaszcza ze elementy dosc ciasno do siebie pasuja. W weekend bedzie test

              Comment

              • chesti84
                Member
                • 10-2013
                • 70

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                Wykonałem swoj filtrator na podstawie twoich zdjec. Powiem tak. Jest genialny. Odfiltrowalem jakies 12l w 10-15 min... Bardzo dziękuję za podpowedz.

                Comment

                • chesti84
                  Member
                  • 10-2013
                  • 70

                  #53
                  Warka nr 6: Przedszkolny Pils

                  4,0 kg słód pilznerski STRZEGOM
                  0,5 kg słód melonoidynowy STRZERGOM

                  Zacieranie:

                  Dekokcyjne
                  Nalew główny: 20l
                  Nalew uzupełniający: 10l

                  Nastaw 55 °C
                  Po odlaniu pierwszej porcji dodany słód melanoidynowy. Temperatura wyniosła 51 °C

                  Zacieranie:

                  (30 min) 55 °C -> 7l Dekokt -> 72 °C (5 min) -> gotowanie 15 min
                  (45 min) 65 °C -> 9l Dekokt -> gotowanie 20 min
                  (15 min) 72 °C

                  Wysładzanie:

                  Pierwsza filtracja: 13,5 BLG -> 14 l
                  +10 l (75 °C na ok godzinę)
                  Druga filtracja: 8 BLG -> 10 l

                  Chmielenie

                  25g - Marynka granulat 2012 (8,5%) - 60 min
                  10g - Magnum granulat 2013 (12,5%) - 60 min
                  10g - Lubelski granulat 2013 (4,2%)- 30 min

                  Brzeczka

                  Wyszło 21 l -> 11 BLG

                  Drożdże
                  W34/70
                  Fermentacja dolna
                  Temperatura 9-15 °C

                  Zadane za pomącą startera ok 100ml brzeczki o temperaturze 23 °C.

                  Wydajność warzelni: 50%

                  Comment

                  • chesti84
                    Member
                    • 10-2013
                    • 70

                    #54
                    Warka nr 6:

                    Po pięciu dniach fermentacji wynik mamy 4,5 BLG. Ze względu na pogodę w piwnicy jest cały czas ok 9 stopni Celsjusza.

                    Jeszcze jakieś 3-5 dni i będzie szło na klarowanie...

                    Wcześniej tego nie robiłem bo mi się spieszyło żeby sprawdzić co wyszło. Teraz mam jeszcze kilka butelek w zapasie

                    Comment

                    • chesti84
                      Member
                      • 10-2013
                      • 70

                      #55
                      Wlasnie popijam warke numer 4. Piana wyszla naprawde elegancka. Redukuje sie do obraczki ale osadza sie na sciankach...

                      Smak lekko slodkawy owocowy, pelny... Bardzo mi odpowiada.Z warki na warke smakuja mi coraz bardziej...

                      Nastepnym razem dam nieco wiecej chmielu.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Senior
                        • 07-2005
                        • 3489

                        #56
                        Z tym poprzednim piwem to takie masło-maślane wymyśliłeś

                        Melanoidowy i dekokcja, trochę przekombinowane.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • chesti84
                          Member
                          • 10-2013
                          • 70

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          Z tym poprzednim piwem to takie masło-maślane wymyśliłeś

                          Melanoidowy i dekokcja, trochę przekombinowane.
                          Melanoidynowy dalem po odjeciu pierwszego dekoktu. A nie zacieram infuzyjnie bo nie mam duzego gara. Mam dwa 15 i 10.

                          A jak z melanoidynowym powinno sie zacierac?

                          Comment

                          • fidoangel
                            Senior
                            • 07-2005
                            • 3489

                            #58
                            Melanoidowy, z założenia, zastępuje dekokcję. Sposób jego zacierania nie ma tu znaczenia.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Senior
                              • 09-2005
                              • 2115

                              #59
                              Przydałaby się jedna wspólna wersja na forum. W temacie o carabzdurach jest założenie, że surowiec nie może zastąpić procesu.

                              Comment

                              • fidoangel
                                Senior
                                • 07-2005
                                • 3489

                                #60
                                Wiadomo, że nie zastąpi procesu ale przy obecnym rozluźnieniu słodów nie potrzebujemy rozgotowywać ziarna celem podwyższenia wydajności tylko chcemy uzyskać walory smakowo-zapachowo-kolorystyczne wynikające z dekokcji a do tego taki słód w zupełności wystarczy.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎