Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy Rafała z Torunia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Senior
    • 09-2005
    • 2115

    #61
    Istnienie walorów smakowo-zapachowych wynikających z dekokcji, to rzecz dyskusyjna, więc i porównywanie tego do dodatku słodu melanoidynowego jest trochę ryzykowne.

    Comment

    • chesti84
      Member
      • 10-2013
      • 70

      #62
      Dziekuje bardzo za burzliwa dyskusje. Tylko jaka jest konkluzja? Byl sens czy nie bylo sensu uzywac slodu melanoidYNowego przy zacieraniu dekokcyjnym?

      Uzylem go pierwszy raz z ciekawosci... Piwo jest na cichej... Smak ciekawy (pierwszy dolniak wiec nie mam porownania)

      Comment

      • Marcin_wc
        Senior
        • 09-2005
        • 2115

        #63
        Konkluzja jest taka, ze nie ma się czym przejmować. Czekaj na dobre piwo i ciesz się nim.
        Dyskusja o wpływie dekokcji trwa nadal , jedni czują wpływ inni nie. Z tych czujących nie spotkałem się jeszcze z opinią, że wpływ dekokcji na smak i aromat jest dokładnie taki sam jak wpływ słodu melanoidynowego, ale pewnie są i tacy. Jest kilka setek ważniejszych rzeczy, które mają większy wpływ na piwo.

        Comment

        • fidoangel
          Senior
          • 07-2005
          • 3489

          #64
          Sam zobaczysz czy to miało sens i nam powiesz

          Moim zdaniem za dużo tego melanoidowego dałeś, wielu piwowarów nie lubi tego słodu ale myślę, że dlatego, że go zbyt dużo dają.

          Marcin też, nie widzi, nie czuje, efektu dekokcji, poza zmianą koloru, ale zna efekt melanoidowego. Pewnie dlatego, że go zbyt dużo w zasypie bywało w piwach które pił. To nie o to chodzi z melanoidowym. Jego efekt powinien być raczej "podprogowy".

          Jak dla mnie to zupełnie tego słodu mogli by nie produkować. Nie czuję różnicy a jak już poczuję to nie lubię.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • chesti84
            Member
            • 10-2013
            • 70

            #65
            Dzieki bardzo... Jedna z tych setek rzeczy jest chmiel. Dopiero po 5 warkach wiem jaka ilosc mi odpowiada... Pzeraza mnie jedynie mnogosc rodzajow... Testowalem zalediwe 3

            Comment

            • Marcin_wc
              Senior
              • 09-2005
              • 2115

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Marcin też, nie widzi, nie czuje, efektu dekokcji, poza zmianą koloru, ale zna efekt melanoidowego. Pewnie dlatego, że go zbyt dużo w zasypie bywało w piwach które pił. To nie o to chodzi z melanoidowym. Jego efekt powinien być raczej "podprogowy".
              Ja się wycofuję z tego, co kiedyś mówiłem o melanoidynowym. Była to hipoteza, oparta o cztery piwa, a potem kolejne z dokładnie tą samą wadą nie miały tego słodu w zasypie. Teraz bym się skłaniał ku infekcji.

              Nie wiem, czy czuję dekokcję, bo nigdy nie próbowałem tego porównać. Dolną fermentację planuję na setną warkę, czyli gdzieś za dwadzieścia lat.

              Nikt jeszcze nie opisał dokładnego wpływu dekokcji na piwo, podobnie jak techniki FWH. Jak na razie czytałem tylko o starych Niemcach, którzy od razu wyczuwają różnice, ale niestety tylko w swoich piwach...

              Comment

              • chesti84
                Member
                • 10-2013
                • 70

                #67
                Warka nr 6 zabutelkowana.

                Wyszlo 20l i prawie pelen kufel.

                2 BLG

                Comment

                • chesti84
                  Member
                  • 10-2013
                  • 70

                  #68
                  Warka nr 7: Pils II

                  2,0 kg słód pilznerski STRZEGOM
                  1,5 kg słód monachijski I STRZEGOM
                  0,5 kg słód melonoidynowy STRZERGOM

                  Zacieranie:

                  Dekokcyjne
                  Nalew główny: 20l
                  Nalew uzupełniający: 10l

                  Nastaw 53 °C
                  Po odlaniu pierwszej porcji dodany słód melanoidynowy.

                  Zacieranie:

                  (30 min) 53 °C -> 7l Dekokt -> 74 °C (5 min) -> gotowanie 10 min
                  (45 min) 63 °C -> 10l Dekokt -> gotowanie 25 min
                  (15 min) 74 °C

                  Wysładzanie:

                  Pierwsza filtracja: 14 BLG -> 15 l
                  +10 l (75 °C)
                  Druga filtracja: 7 BLG -> 9 l

                  Chmielenie:

                  20g - Marynka granulat 2013 (9,0%) - 60 min
                  10g - Magnum granulat 2013 (12,5%) - 60 min
                  10g - Lubelski granulat 2013 (4,2%)- 30 min

                  Brzeczka:

                  Wyszło 24 l -> 11 BLG

                  Drożdże:
                  W34/70 z warki nr 6
                  Fermentacja dolna
                  Temperatura fermentacji 12 °C

                  Zadane za pomącą startera ok 100ml brzeczki o temperaturze 26 °C.

                  Wydajność warzelni: 66%

                  Uwagi:
                  Dzięki temu, że filtrator sprawdza się wspaniale, postanowiłem zmielić słody niemalże na mąkę. Pozostawiłem nalew główny na tym samym poziomie, przy zmniejszonym zasypie.

                  Wydajność jest satysfakcjonująca

                  Comment

                  • chesti84
                    Member
                    • 10-2013
                    • 70

                    #69
                    Po ponad miesiacu przerwy gotuje pierwszy dekokt warki nr 8.
                    Zakupiony srutownik reczny (stolowy) bardzo ulatwia prace.

                    Comment

                    • chesti84
                      Member
                      • 10-2013
                      • 70

                      #70
                      Warka nr 8: 22.03.2014

                      4,0 kg słód monachijski II STRZEGOM
                      0,5 kg słód pszeniczny STRZERGOM

                      Śrutowane za pomocą ręcznego śrutownika

                      Zacieranie:

                      Dekokcyjne
                      Nalew główny: 20l
                      Nalew uzupełniający: 10l

                      Nastaw 52 °C

                      Zacieranie:

                      (30 min) 53 °C -> 7l Dekokt -> 75 °C (5 min) -> gotowanie 10 min
                      (45 min) 65 °C -> 10l Dekokt -> gotowanie 25 min
                      (15 min) 73 °C

                      Wysładzanie:

                      Pierwsza filtracja: 14 BLG -> 15 l
                      +10 l (75 °C)
                      Druga filtracja: 7 BLG -> 10 l

                      Chmielenie:

                      15g - Marynka granulat - 60 min
                      10g - Magnum granulat - 60 min
                      15g - Lubelski granulat - 30 min

                      Brzeczka:

                      Wyszło 23 l -> 13 BLG

                      Drożdże:
                      Fermentis S-04
                      Fermentacja górna
                      Temperatura fermentacji 22 °C

                      Wydajność warzelni: 66,4%

                      Comment

                      • chesti84
                        Member
                        • 10-2013
                        • 70

                        #71
                        Warka nr 9: 29.03.2014

                        3,0 kg słód pilznerski STRZEGOM
                        0,5 kg słód pszeniczny STRZERGOM
                        0,5 kg słód karmelowy STRZERGOM

                        Zacieranie:

                        Dekokcyjne
                        Nalew główny: 20l
                        Nalew uzupełniający: 10l

                        Nastaw 53 °C

                        Zacieranie:

                        (30 min) 53 °C -> 7l Dekokt -> 76 °C (5 min) -> gotowanie 10 min
                        (45 min) 65 °C -> 10l Dekokt -> gotowanie 20 min
                        (20 min) 73 °C

                        Wysładzanie:

                        Pierwsza filtracja: 13 BLG -> 14 l
                        +10 l (75 °C)
                        Druga filtracja: 7 BLG -> 10 l

                        Chmielenie:

                        5g - Marynka granulat - 60 min
                        15g - Magnum granulat - 60 min
                        15g - Lubelski granulat - 30 min

                        Brzeczka:

                        Wyszło 20 l -> 12 BLG

                        Drożdże:
                        Fermentis S-04 - z warki nr 8
                        Fermentacja górna
                        Temperatura fermentacji 22 °C

                        Wydajność warzelni: 60% (bo mi jakieś 2 litry wykipiały podczas chmielenia )

                        Comment

                        • chesti84
                          Member
                          • 10-2013
                          • 70

                          #72
                          Kilka fotek gotowych produktów. Dla tych co nie mogą wpaść do mnie na grilla.
                          http://browardomowy.blogspot.com/
                          Last edited by chesti84; 23-04-2014, 21:07.

                          Comment

                          • chesti84
                            Member
                            • 10-2013
                            • 70

                            #73
                            Czy przy takim zasypane może być wyczuwalny kwaskowy posmak jak przy tradycyjnym piwie pszenicznym?

                            3 kg pilznerski
                            1 kg monachijski I
                            0,5 pszeniczny

                            Comment

                            • fidoangel
                              Senior
                              • 07-2005
                              • 3489

                              #74
                              Nie bo w pszenicznym też nie powinno go być
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • chesti84
                                Member
                                • 10-2013
                                • 70

                                #75
                                Czyli wygląda na to ze złapałem małą infekcję?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎