Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Maruda"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • totomar
    Junior
    • 10-2013
    • 12

    Browar "Maruda"

    Temat zakładam, celem uporządkowania sobie listy wszystkich sporządzonych warek.


    WARKA #1 - JASNE ALE

    Zestaw ekstraktów z BA. Chmielone angielskimi odmianami chmielu. Drożdże zadane w zbyt wysokiej temperaturze co skutkowało dziwnymi posmakami. Ale brat piję i mu smakuję, a nawet mówi, że " Anglię mu przypomina". Dość płaskie w smaku

    WARKA #2 - CIEMNE ALE

    Zestaw ekstraktów z HB. Drugie podejście do angielskiej klasyki i jest dużo lepiej. Piwo nagazowane, pełniejsze w smaku i bez dziwnych aromatów. A chmielone Marynką i Lubelskim . Jeszcze dojrzewa.
  • totomar
    Junior
    • 10-2013
    • 12

    #2
    I zaczynamy zacieranie.

    WARKA #3 AMERICAN STOUT | " PIĄTEK 13-STEGO" 13.12.2013


    17 L | ok . 15,5 BLG (mierzyłem to pokazało mi 13,5blg, ale później przeczytałem o różnicach w pomiarach przy mierzeniu w wysokich temperaturach; stąd "na oko" końcowe blg to 15,5)


    SŁODY:
    monachijski - 1kg | pale ale - 2,7kg | coffe 0,5kg | karmelowy - 0,3kg | jęczmień palony - 0,45kg | chocolate - 0,25kg

    CHMIEL:
    SIMCOE 50g szyszka - 60min. gotowania
    chmielone na cichej: CRYSTAL: 20g - tydzień

    DROŻDŻE:
    SAFALE US 04

    ZACIERANIE:
    68° - 1h ( ale temperatura mogła być wyższa, szczególnie na początku przerwy)
    70° - 10min - wrzucone ciemne słody
    80° - mashout

    wysładzanie wodą o temp. 68-70° (pomyłka )

    FERMENTACJA:

    10dni burzliwej - nie chciało zejść poniżej 6,5blg
    7dni cichej

    BUTELKOWANIE: 2.01.2014
    65G glukozy ( bałem się granatów)

    REFERMENTACJA: do 10.01.2014

    Piwo w tej chwili leżakuje i nie wiem czy nie będzie nieodgazowane...

    Comment

    • totomar
      Junior
      • 10-2013
      • 12

      #3
      WARKA #4 AIPA | "NAZWY BRAK" 17.01.2014


      19,5 L | ok . 15 BLG

      SŁODY:
      pale ale - 5kg | caramel pils - 0,7 kg | carared - 0,4kg

      CHMIEL:
      MILLENIUM 50g - 15% - 65 minut gotowania
      CRYSTAL 30g - 4% - 20 minut gotowania

      DROŻDŻE:
      SAFALE US 05

      ZACIERANIE:
      68° - 1,2 h ( ale temperatura mogła być wyższa, szczególnie na początku przerwy)
      78° - mashout

      wysładzanie wodą o temp. 80°

      FERMENTACJA:

      drożdże zadane w temperaturze 22°C o godzinie 22:00 | jak do tej pory (godz 15:00 brak oznak fermentacji)

      Comment

      • dyczkin
        Serce w kolorze blaugrana
        • 05-2011
        • 3657

        #4
        Jak zadałeś drożdże? Napowietrzyłeś brzeczkę?
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • totomar
          Junior
          • 10-2013
          • 12

          #5
          Ruszyły po około 30h od zadania i teraz piękna kołderka piany przykrywa piwo a z rurki wydobywa się charakterystyczne bulkanie. Jest dobrze

          Comment

          • totomar
            Junior
            • 10-2013
            • 12

            #6
            DOTYCZY: WARKA #4 AIPA

            26.01 przelane na cichą
            28.01 wsypane: 10g cascade | 30g amarillo

            03.02 godz 15:30
            zeszło do 4blg

            butelkowane w temperaturze 13°C z użyciem 84g glukozy.
            Wyszło 18L.
            Przeniesione do temperatury pokojowej na 7-10dni.

            Comment

            • sebek_
              Beer Maker
              • 11-2013
              • 148

              #7
              Może głupie pytanie, ale w jakiej formie dodawałeś kawę do stouta? Wsypałeś zmielone ziarna czy wlałeś po zaparzeniu?
              Piwo to moje paliwo :)

              Comment

              • totomar
                Junior
                • 10-2013
                • 12

                #8
                Wybacz, teraz zobaczyłem pytanie.
                Piwo warzyłem z gotowego zestawu wg instrukcji i z tego co pamiętam ciemne słody wsypałem po negatywnej próbie jodowej na 10 minut. Potem mash out.

                Piwo jest gorzkie i troszkę za kwaśne - chyba przez palone sody, nie jest to goryczka chmielowa.

                Comment

                • totomar
                  Junior
                  • 10-2013
                  • 12

                  #9
                  WARKA #5. SWEET STOUT 25.02.2014

                  21 L | ok . 14 BLG

                  SŁODY:
                  pale ale - 2,5kg | pilzneński - 1,5 kg | caramel pils - 0, 32 kg | palony jęczmień - 0,32 | 0,5kg monachijski

                  CHMIELE:
                  delta 50g

                  INNE: l
                  laktoza 0,5kg | kawa lavaza

                  DROŻDŻE:
                  SAFALE US 05


                  Nie będę się rozpisywał co i jak bo piwo poszło w kanał ;/. Pierwszy raz użyłem chłodnicy zanurzeniowej i pierwszy raz mi nie wyszło/ Piwo śmierdziało grochówką (?) i zamiast aromatu kawy był raczej aromat fusów. Do tego użyłem już trochę odleżanego chmielu co dawało nieprzyjemny posmak. Zabutelkowałem do petów parę litrów, ale to raczej też pójdzie w kanał.

                  Teraz obawiam się, żeby nie stało się to samo z Witbierem, który fermentuje i który też nie pachnie najładniej ...

                  Comment

                  • barsliw
                    Senior
                    • 08-2013
                    • 289

                    #10
                    Dopóki fermentuje to nie oceniaj zapachu

                    Comment

                    • totomar
                      Junior
                      • 10-2013
                      • 12

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dopóki fermentuje to nie oceniaj zapachu
                      No święta racja. Smrodek zniknął po cichej.


                      WARKA #6 WITBIER| 23.04.2014

                      19 L | ok . 11 BLG

                      Gotowy zestaw, troszkę przeze mnie podkręcony.

                      SŁODY:
                      Słód Heidelberg 2kg
                      Słód Pszeniczny 0,5kg
                      Pszenica 1kg
                      Płatki Owsiane 0,2kg
                      Curacao, Kolendra. skórka świeżej pomarańczy

                      CHMIEL:
                      LUBELSKI 30g

                      DROŻDŻE:
                      Fermentis S-33

                      ZACIERANIE:
                      wsypane wszystkie słody
                      52-53°C - 20min
                      63°C - 60min
                      72°C - 25min

                      wysładzanie wodą o temp. 76-80° C

                      FERMENTACJA:

                      drożdże zadane w temperaturze 24°C o godzinie 22:00 | po burzliwej zeszło do 4blg | zapomniałem zmierzyć po cichej |

                      REFERMENTACJA:
                      90g glukozy

                      Comment

                      • dominik_walkowiak
                        Senior
                        • 10-2013
                        • 335

                        #12
                        kleikowałeś płatki??

                        jak chmieliłeś? kiedy dodałeś skórkę, kolendrę i curacao?

                        Pozdro

                        Comment

                        • Zywiec79
                          • 02-2014
                          • 123

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika totomar Wyświetlenie odpowiedzi
                          REFERMENTACJA:
                          90g glukozy
                          Nie za mało tej glukozy ?? Z 90g otrzymasz poziom nagazowania 2,15 gdy dla stylu Witbier powinno być w przedziale 2,4 do 2,9

                          Comment

                          • totomar
                            Junior
                            • 10-2013
                            • 12

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                            kleikowałeś płatki??

                            jak chmieliłeś? kiedy dodałeś skórkę, kolendrę i curacao?

                            Pozdro
                            nie wymagały kleikowania

                            Gotowałem Lubelski 30g przez 60 minut;

                            całą resztę wsypałem na 10 minut przed końcem gotowania

                            Nie za mało tej glukozy ?? Z 90g otrzymasz poziom nagazowania 2,15 gdy dla stylu Witbier powinno być w przedziale 2,4 do 2,9
                            też mi się wydawało mało, ale liczyłem wg http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...rbonation.html
                            no i też butelkowałem w 17°C

                            Comment

                            • totomar
                              Junior
                              • 10-2013
                              • 12

                              #15
                              WARKA #7 AMERICAN PALE ALE | 16.05.2014

                              23 L | 14 BLG


                              SŁODY:
                              słód pilzneński: 3kg
                              słód pale ale : 2,5kg
                              caramunich II: 0,750kg

                              CHMIEL:
                              el dorado 30g
                              delta 50g
                              palisade 10g
                              amarillo 10g
                              simcoe- garść

                              DROŻDŻE:
                              us 05

                              ZACIERANIE:
                              wsypane wszystkie słody do 68°C
                              66°C- 60min
                              63°C - 45min
                              76°C - 5min

                              wysładzanie wodą o temp. 76-80° C

                              CHMIELENIE:

                              el dorado 30g - 60min
                              delta 25g - 30min
                              delta 25g - 5min

                              FERMENTACJA:

                              drożdże zadane w temperaturze 23°C

                              zeszło do 3,8blg.

                              CHMIELENIE NA ZIMNO:
                              AMARILLO - 7dni
                              PALISADE - 5dni
                              SIMCOE - 3dni

                              Znowu zapomniałem zmierzyć blg po cichej.

                              REFERMENTACJA:
                              140g glukozy | 01.06.2014

                              Pierwszy raz Greta urwała mi 4 szyjki butelek. Poza tym bez większych rewelacji.

                              ps Witbier z warki#6 rzeczywiście nieodgazowany i straaaasznie skarpeta wychodzi. Chyba lubelski był zwietrzały ;/



                              Na magazynie zostało mi takie słody:

                              0,48 palony jęczmień
                              2,5kg - pale ale
                              0,5kg - red crystal
                              0,5kg - monachijskiego
                              1kg - karmelowy strzegom 150EBC

                              Czy dałoby radę uwarzyć z tego jakiegoś RISA czy BARLEY WINE'a? Mam możliwość dokupienia słodu podstawowego od ręki - niedaleko ode mnie jest sklep, ale tylko ze strzegomskim słodem.
                              Pierwszy raz zebrałem gęstwę i chciałbym ją wykorzystać (choć dużo jej nie ma) i uwarzyć piwo przed upałami.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎