Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Maruda"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • totomar
    Junior
    • 10-2013
    • 12

    #16
    WARKA #8 STOUT "kornik" | 27.06.2014

    21 L | 13 BLG


    SŁODY:
    PALE ALE 4,5kg
    KARMELOWY STRZEGOM 0,4kg
    jęczmień palony 0,2kg
    płatki jęczmienne 0,4kg

    CHMIEL:
    marynka 40g
    simcoe 10g

    DROŻDŻE:
    us 05

    ZACIERANIE:
    wsypane wszystkie słody do 66°C
    64-62°C- 55min

    wysładzanie wodą o temp. 76-80° C

    CHMIELENIE:

    marynka 20g 60'
    marynka 20g 30'
    simcoe 10g 10'

    FERMENTACJA:

    drożdże zadane w temperaturze 23°C

    zeszło do 3,5blg.

    FERMENTACJA CICHA od 06.07.2014


    Zamierzam butelkować 12.07.2014

    UWAGI:
    - należałoby zwiększyć wydajność // duża ilość schłodzonej brzeczki wylana razem z chmielinami
    - przydałby się śrutownik // słody ześrutowane trzymałem prawie pół roku

    KONIEC SEZONU NA WARZENIE. NASTĘPNA WARKA PEWNIE DOPIERO WE WRZEŚNIU

    Comment

    • totomar
      Junior
      • 10-2013
      • 12

      #17
      WARKA #9 APA" | 10.11.2014

      18 L | 14,2 BLG


      SŁODY:
      PALE ALE: 4,5kg
      MONACHIJSKI: 0,5KG
      RED CRYSTAL: 0,2 kg

      CHMIEL:
      RAKAU 10,7% 30G
      MOTUEKA 7,2% 10G

      DROŻDŻE:
      us 05

      ZACIERANIE:
      wsypane wszystkie słody do 68°C
      64-66°C- 60min

      wysładzanie wodą z kranu o temp. 70-75° C

      CHMIELENIE:

      RAKAU 50'
      MOTUEKA 30'

      Schładzanie chłodnicą zanurzeniową

      FERMENTACJA:

      drożdże zadane w temperaturze 22°C, fermentor przeniesiony jeden dzień do pomieszczenia 14°C

      CHMIELENIE NA ZIMNO: KOHATU 15g | MOTUEKA 30g


      zeszło do 3 BLG.


      Butelkowane 25.11.2014

      UWAGI:
      - trzymać się przepisu; sam nie wiem dlaczego i po co zawsze coś zmieniam w trakcie; miało być mniej karmelowego
      - wysładzać do gęstości a nie do objętości (za mało wysładzałem i za dużo odparowało przy gotowaniu)

      -przy przelewaniu na cichą test piwa i ... znowu posmak szmaty ;/ | albo łapie jakieś infekcję albo ja nie wiem; użyłem świeżo zamówionego chmielu z datą ważności jeszcze na rok, więc to chyba nie wina chmielu...
      Co prawda granulat był w jednym opakowaniu pokruszony i nie pachniał tak fajnie jak się spodziewałem, że będzie pachnieć. No nic.
      Następne piwo - 20,5blg - już fermentuję.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎