Browar Animowany

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jakabzdura
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 6

    #1

    Browar Animowany

    Poszła pierwsza warka, ale oczywiście dowaliłem ... :/ nie wiem czy coś z tego będzie:/


    Najpierw skład, na 10 L bo ze sprzętem ciężko i pierwsza próba

    Warka #1 (Włóczykij)
    Miał wyjść Stout a co będzie ...

    1kg - Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom -
    1kg - Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom
    0.5 kg -Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom

    80 g - Karmelowy ciemny 400-800 EBC Strzegom
    80 g - Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom
    50 g - Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom
    150 g płatków jęczmiennych
    15 g Marynka 2013 - granulat 9,0% na 60 minut[/FONT]
    10g Lubelski 2013 - granulat 4,2% na 10 minut

    Zacieranie w około 66 stopniach, potem 10 minut w 72 (dodane słody ciemne). Wygrzew i filtrowanie ok. Wyszło mi około 9.5 litra piwa (17 IBU)

    ​I chciałem sobie podzielić drożdże(Safale S-04) na pół i wsypałem je do nie sterylnego pudełka :/ Nie miałem niestety innego wyjścia i musiałem je dodać.
    Nie wiem czy coś z tego będzie ale trudno, pierwsza warka, poważny błąd i konsekwencje też pewnie będą poważne.

    Póki co po 20 godzinach zaczęło ładnie bulgotać Fermentacja w około 19 stopniach
    Ostatnia zmiana dokonana przez jakabzdura; 2014-02-21, 19:21.
  • btetlewicz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.12
    • 92

    #2
    Niesterylny tzn co to za pojemnik Myłeś go chociaż? Nie panikuj tylko żyj nadzieją, że zadziała reguła "szczęście początkującego". Bedzie dobrze chyba ze to była nieumyta popielniczka

    Comment

    • jakabzdura
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.10
      • 6

      #3
      umyty i leżał w szafce, piwko już poszło na cichą. Po 9 dniach blg utrzymywało się na poziomie 5

      Comment

      • jakabzdura
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.10
        • 6

        #4
        z rozpędu wczoraj zrobiłem drugie zacieranie

        Warka #2 (Spalony most)

        Skład;
        1,5 kg pale ale strzegom
        1 kg pale ale castle
        1 kg monachijski
        0,5 kg pilzneński
        150 g jęczmień palony
        200 g kawowy ciemny
        200 g Abbey 45
        120 g czekoladowy
        50 g karmelowy ciemny
        250 g płatki jęczmienne

        70 minut w około 65 stopniach
        Dodanie słodów ciemnych
        15 minut w 72 stopniach

        Chmielenie:
        - na 70 minut Marynka 15 g
        - na 60 minut Bramling 10 g
        - na 30 minut Pilgrim 15 g
        - na 15 minut Lubelski 10 g
        - na 10 minut dr Rudi 10 g

        Wyszło ok 15 litrów 18 Blg
        Drożdże Safale S-04

        Po 10 godzinach od zadania drożdży przez fermentor widać 3 cm pianę i piwo ładnie pracuje
        Ostatnia zmiana dokonana przez jakabzdura; 2014-03-02, 08:46.

        Comment

        • btetlewicz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.12
          • 92

          #5
          Widzę że gustujesz w ciemnych i ciężkich klimatach

          Comment

          • jakabzdura
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.10
            • 6

            #6
            takie mi ostatnio smakowały (kupione, np. Ortodox stout), a co z tych wyjdzie to nie wiem. Chce trochę popróbować żeby zobaczyć co i jak. Następna warka na pewno będzie jasna.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Heisenberg
              Zakażenie czy dalsza fermentacja?
              Heisenberg
              Cześć wszystkim
              Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
              2025-06-08, 14:55
            • heckler
              Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
              heckler
              Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
              2025-01-31, 12:11
            • dadek
              Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
              dadek
              Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
              2024-11-19, 05:20
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 10:28
            • dadek
              Nowe Miasto Lubawskie, Kopernika 9C, Browar Nowomiejski/Piwoteka
              dadek
              Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział...
              2022-11-07, 02:04
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...