Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Animowany

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jakabzdura
    Junior
    • 10-2013
    • 6

    Browar Animowany

    Poszła pierwsza warka, ale oczywiście dowaliłem ... :/ nie wiem czy coś z tego będzie:/


    Najpierw skład, na 10 L bo ze sprzętem ciężko i pierwsza próba

    Warka #1 (Włóczykij)
    Miał wyjść Stout a co będzie ...

    1kg - Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom -
    1kg - Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom
    0.5 kg -Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom

    80 g - Karmelowy ciemny 400-800 EBC Strzegom
    80 g - Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom
    50 g - Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom
    150 g płatków jęczmiennych
    15 g Marynka 2013 - granulat 9,0% na 60 minut[/FONT]
    10g Lubelski 2013 - granulat 4,2% na 10 minut

    Zacieranie w około 66 stopniach, potem 10 minut w 72 (dodane słody ciemne). Wygrzew i filtrowanie ok. Wyszło mi około 9.5 litra piwa (17 IBU)

    ​I chciałem sobie podzielić drożdże(Safale S-04) na pół i wsypałem je do nie sterylnego pudełka :/ Nie miałem niestety innego wyjścia i musiałem je dodać.
    Nie wiem czy coś z tego będzie ale trudno, pierwsza warka, poważny błąd i konsekwencje też pewnie będą poważne.

    Póki co po 20 godzinach zaczęło ładnie bulgotać Fermentacja w około 19 stopniach
    Last edited by jakabzdura; 21-02-2014, 18:21.
  • btetlewicz
    Member
    • 12-2013
    • 92

    #2
    Niesterylny tzn co to za pojemnik Myłeś go chociaż? Nie panikuj tylko żyj nadzieją, że zadziała reguła "szczęście początkującego". Bedzie dobrze chyba ze to była nieumyta popielniczka

    Comment

    • jakabzdura
      Junior
      • 10-2013
      • 6

      #3
      umyty i leżał w szafce, piwko już poszło na cichą. Po 9 dniach blg utrzymywało się na poziomie 5

      Comment

      • jakabzdura
        Junior
        • 10-2013
        • 6

        #4
        z rozpędu wczoraj zrobiłem drugie zacieranie

        Warka #2 (Spalony most)

        Skład;
        1,5 kg pale ale strzegom
        1 kg pale ale castle
        1 kg monachijski
        0,5 kg pilzneński
        150 g jęczmień palony
        200 g kawowy ciemny
        200 g Abbey 45
        120 g czekoladowy
        50 g karmelowy ciemny
        250 g płatki jęczmienne

        70 minut w około 65 stopniach
        Dodanie słodów ciemnych
        15 minut w 72 stopniach

        Chmielenie:
        - na 70 minut Marynka 15 g
        - na 60 minut Bramling 10 g
        - na 30 minut Pilgrim 15 g
        - na 15 minut Lubelski 10 g
        - na 10 minut dr Rudi 10 g

        Wyszło ok 15 litrów 18 Blg
        Drożdże Safale S-04

        Po 10 godzinach od zadania drożdży przez fermentor widać 3 cm pianę i piwo ładnie pracuje
        Last edited by jakabzdura; 02-03-2014, 07:46.

        Comment

        • btetlewicz
          Member
          • 12-2013
          • 92

          #5
          Widzę że gustujesz w ciemnych i ciężkich klimatach

          Comment

          • jakabzdura
            Junior
            • 10-2013
            • 6

            #6
            takie mi ostatnio smakowały (kupione, np. Ortodox stout), a co z tych wyjdzie to nie wiem. Chce trochę popróbować żeby zobaczyć co i jak. Następna warka na pewno będzie jasna.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎