Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar na Strusinie - moje z piwem potyczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leon85
    Member
    • 07-2011
    • 37

    #16
    Kolego przy pierwszej warce popełniłem ten sam błąd - blg mierzone w zbyt wysokiej temp i wysładzanie przerwane na 3blg a mozna bylo jeszcze ciągnąć, bo temp zaburzyła odczyt.

    Comment

    • Toke
      Junior
      • 09-2014
      • 22

      #17
      Następnym razem będzie lepiej
      W kolejce czekają już surowce na milk stouta,oraz na sesyjne jasne pełne wg.receptury mapajaka.
      Choć pewnie nachmielę to jasne czymś z za oceanu

      Comment

      • leon85
        Member
        • 07-2011
        • 37

        #18
        Czekam na fotorelacje z warzenia milk stouta

        Comment

        • Toke
          Junior
          • 09-2014
          • 22

          #19
          To za kilka dni,jak zleję pierwszą warkę na cichą,i fermentor się zwolni

          Comment

          • Toke
            Junior
            • 09-2014
            • 22

            #20
            Warka #1-Amarillo Pale Ale
            Jako że od dwóch dni balling utrzymuje się na poziomie3.5,piwo zostało dziś zlane na cichą
            Przy okazji troszkę spróbowałem - i w szoku jestem o to nawet przypomina piwo.
            Choć brak wyraźnej goryczki,aromat chmielu wyczuwalny,choć mam nadzieję że będzie silniejszy.
            Zastanawiam się czy nie wrzucić 5-10g Amarillo na ostatnie 4 dni cichej ?
            Przy zlewaniu pobrałem gęstwę na kolejną warkę :

            Warka #2 - Milk Stout
            Kolejny będzie Milk Stout z zestawu z CP.
            Ilość zasypu i docelowego piwa postanowiłem zmniejszyć o 1/4,na moje potrzeby to wystarczy,a pozostała część surowców przyda się do innych pomysłów

            A tak wygląda zlane dziś piwko :
            Attached Files

            Comment

            • Toke
              Junior
              • 09-2014
              • 22

              #21
              Warka #1-Amarillo Pale Ale
              Kurcze, zlałem to piwo na cichą, 13.10 a ono ni jak nie przestaje bulkać, cały czas lekka piana i buzowanie w balonie...
              Osad na dnie też się tworzy,tyle żepiwo ani myśli się klarować...
              Chyba poczekam aż "stanie" i wtedy zleję raz jeszcze - jak myślicie ?
              Czy może zostawić aż się wyklaruje ?
              Dziwne o przed zlaniem mierzyłem balling przez dwa dni - było 3.5...
              Temperatura fermentacji - 18oC



              Warka #2 - Milk Stout
              Wczoraj uwarzyłem Milka

              Zasyp :
              Słody:
              Pilzneński - 1.35 kg
              Monachijski - 1.5 kg
              Karmelowy jasny- 0.22 kg
              Karmelowy ciemny - 0.22 kg
              Barwiący 0.15 kg
              Jęczmień palony-0.22 kg.

              Zacieranie:
              63 oC - 20 min.
              73oC - 40 min
              Wrzuciłem słód barwiący i jęczmień palony.

              Wygrzew do 78 i filtracja.

              Chmielenie

              Marynka granulat - 30g. na 60 min.
              Na 15 min.przed końcem gotowania 0.37 kg laktozy.

              Wyszło pogotowaniu prawie 14l rzeczki 16 Blg,postanowiłem rozcieńczyć do 14 Blg, więc wlałem nieco ponad 2l.Wody, by otrzymać 16 l./14Blg.
              Taka ilość powędrowała do fermentora , zadałem gęstwę z warki nr 1. (Safale S-04)
              I dziś od rana fermentuje jak szalone - cieszy taki widok
              Co prawda autor zestawu zakładał ekstrakt 12 Blg, ja jednak postanowiłem zostawić 14 - może nie zaszkodzi
              Last edited by Toke; 17-10-2014, 20:55.

              Comment

              • Toke
                Junior
                • 09-2014
                • 22

                #22
                Warka #2 - Milk Stout
                Dziś , po 10 dniach burzliwej,zlałem piwko na cichą.
                Od kilku dni fermentacja praktycznie ustała ,zmierzyłem przy zlewaniu Blg i trochę się zmartwiłem - z 14 zeszło tylko do 7...
                Mam nadzieję że na cichej jeszcze przynajmniej o 1 zejdzie...
                Piwo jest już praktycznie klarowne, ma super aromat i smak,fajna czekoladowo-kawowa paloność i super delikatna słodycz laktozowa.
                Jak na razie bomba
                Mam tylko nadzieję że trochę dofermentuje,o na tą chwilę ma 3.62 % alkoholu jedynie...

                Warka #1-Amarillo Pale Ale
                Dziś przygotowałem butelki,jutro butelkowanie
                4 dni temu wrzuciłem 6g Amarillo w granulacie dla aromatu.

                Comment

                • javiki
                  Member
                  • 03-2013
                  • 83

                  #23
                  Czy sprawdziłes BLG przed laktozą? Bo laktoza podnosi BLG ale drożdże tego nie zjedzą. U mnie na 22l 12BLG jak dodałem 1lwody z 0,5kg laktozy to mam 14BLG na 23l. I tu możesz mieć swój problem. Myslę że u ciebie tez podnisło o jakieś 2 BLG przez laktozę.

                  Comment

                  • Toke
                    Junior
                    • 09-2014
                    • 22

                    #24
                    Myślę że jest dokładnie tak jak piszesz,dodatkowo piwo było zacierane bardziej na słodko,więc pewnie i z tego wysokie Blg wynika.

                    Warka #1-Amarillo Pale Ale
                    Poooooooszło w butelki
                    Wyszło 16 butelek 0.5l,oraz 3 butelki 0.33.
                    Teraz tylko czekać na efekty

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎