Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Domowy KEVI

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kevi
    Junior
    • 04-2015
    • 21

    #16
    Warka nr.8 Witbier

    14/08/2015

    Powtórka warki nr.4
    Wyszło 21l ale już 11Blg.. dodatki jak i chmiel zlany do fermentatora.
    Po 5 dniach niby na cichą dodam świeżą skórkę z cytryny oraz z pomarańczy


    Warka nr.7
    Przelana Na cichą(1 Blg) i dodane 48g chmielu Saaz

    Comment

    • Kevi
      Junior
      • 04-2015
      • 21

      #17
      Warka nr.8
      25/08 1Blg. Zabutelkowana z 160 g cukru rozpuszczonego w 0,5 l wody... 38 but.0,5l i jedna litrowa.


      Warka nr.7
      20/08 balingomierz pokazywal 0Blg. Zabutelkowane z 180 g cukru rozpuszczonego w 0,7 l wody.
      Piwo jeszcze mętne i ten kolor raczej niema nic wspólnego z czerwieńą ale dlaczego hmmmmm

      Comment

      • mikelee
        Junior
        • 08-2015
        • 20

        #18
        po ile sprzedajesz swoje piwka ?

        Comment

        • Kevi
          Junior
          • 04-2015
          • 21

          #19
          Po dłuższej przerwie

          Warka nr.9. Imperial India Pale Ale. 13/12/2015

          Zestaw zakupiony ze Sklepu browarbiz,niema sensu przepisywać..

          Uwagi...
          Zacieranie 120min.
          Warka 22litrów (niewiem ile blg bo cukromierz mi się kuna rozp....ił i niemam jak zmierzyć) ale myśle że koło 16/17blg brzeczka ma....

          14/12/2015 - Droźdże dodane po wystudzeniu około 11/12 ,uwodnione Danstar BRY-97,droźdże podieły prace około 22...



          W planach jeszcze zrobić w tym roku dwie warki....(Milk Stout i American India Pale Ale)

          Comment

          • Kevi
            Junior
            • 04-2015
            • 21

            #20
            Warka nr.10. Milk Stout 18/12/2015

            Zestaw zakupiony z C.P (niema sensu przepisywać składu oraz całej procedury warzenia).

            Warka 21 litrów 15,3 brix(14,71 blg) to już z laktozą ,bez laktozy 13,1 brix(12,59 blg)

            Droźdże uwodnione ówcześniej- Danstar Nottingham zadane 19/12/2015 o 9:30 ,droźdże podieły prace około 14 bulka aż miło


            Plan wykonany w 60%

            Comment

            • Kevi
              Junior
              • 04-2015
              • 21

              #21
              Warka nr.11 American India Pale Ale 20/12/2015

              Skład:
              Słód Pale Ale 5,5kg
              Słód Cara Gold 0,45kg
              Słód Pszeniczny 0,15kg

              Chmiele:
              Chinook 25g
              Simcoe 20g
              Amarillo 20g + 30g na cichą.


              Drożdże:
              : Danstar BRY-97

              Zacieranie:
              20l wody podgrzane do tem.56ºC i wymieszanie słodów,52ºC - 10min.69°C - 90min. i zaliczona próba jodowa. Podgrzanie do 75,6ºC - i do filtrowania(wysładzania).

              wysładzanie - 13 l podgrzanej wody do temp.75,6°C

              Gotowanie: 60min. gotowania. W 60min, - 25g Chinook. 40 min do końca. - 20g Simcoe.10 min.do końca - 10g Amarillo i 5min.do końca -10g. Amarillo.

              wyszło 21,5l o zawartości 17.8 Brix czyli 17.11BLG.. drożdże zadane po wystudzeniu brzeczki około 11 21/12/2015.


              Plan wykonany w 100%,kuchnia zwolniona do przygotowań światęcznych
              Last edited by Kevi; 21-12-2015, 13:30. Powód: żle wpisany nr.warki

              Comment

              • Kevi
                Junior
                • 04-2015
                • 21

                #22
                Przelanie na cichą warek nr.9 i nr.10

                Warka nr.9 zeszła do 8blg.30/12/2015 za 9 dni sprawdzenie blg i zaczynamy chmielenie na zimno...
                Warka nr.10 zeszła do 7.5 blg.28/12/2015

                Warka nr.11 jeszcze pracuje i to dość żeśko narazie zeszła do 8blg. Myśle że tak za dwa dni zostanie zlana na cichą...

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎