Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Radmir" Piwniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Senior
    • 01-2014
    • 2560

    #51 i #56

    Najpierw był pity IRYS. Zostało go 1/4, gejzer, mała piana, miedziane, zapach tostowego chleba, rodzynki, wanilia. Zapach całkiem, całkiem. Nuta dolna owocowa. Smak gorzkawy, nieskomplikowany. Z czasem więcej, i to niepotrzebnej goryczki. Nie Twój styl 3/5

    Tropical Stout z sasafrasem

    Stracił pianę niż płyn, ciemny brąz, Van Dyck. W aromacie sasafras jako pikanteria cynamonu, muśnięcie słodyczy gałki muszkatołowej-sasafras, nawet nuta chlebowa a'la koźlak-"winię" drożdże." W nucie dolnej, nie kto inny jak sasafras. W smaku pikantne, orzechowo-kawowo-biszkoptowe. Do dłuższej kontemplacj, ma charakter stautu, ale idzie w kierunku ciemnych, mocnych lagerów; w obu przypadkach nieprzechmielone. Prześwietne 5,5/5
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • Petitpierre
      Senior
      • 01-2014
      • 2560

      Powrót do TSIPA, lekko zamglone tylko, cytrusy mocniejsze, bardziej sokowe niż skórkowe, mniej pszenicy. W nucie dolnej sok z mango. Odrobina czasu pomogła, w zapachu jest już lepsze, pachnie rasowo. W smaku goryczka bardziej grejpfrutowa, ale krótka, na finiszu sok grejpfrutowy, a właściwie to nektar, taki jak sprzedawali 100 lat temu (gdzie w nektarze ustawowo było min. 50% soku). Na pełni traci jednak sesyjność i pije się jak rasową 14-tkę. W tej chwili bardziej pod jakąś wersję IPA, a mniej pod session.

      4,5/5 jako coś ciekawego
      4/5 jako IPA

      #57

      Ładna miedź, angielska piana. W aromacie wanilia, karmel, ciasteczka maślane, te szkockie, odrobina miodu. Dla mnie idealnie w temacie, ordinary bitter pełną gębą, ewentualnie best bitter. W smaku świetne wysycenie, nuty owoców leśnych, kierunek Old Speckled Hen, tyle że bez mocy, a z większym chmieleniem, choć goryczka kaskadowa, angielska, wysycenie, jak już pisałem też delikatne, nie szczypie. Piwo pełniejsze niż 11,5. Przebija gdzieś trochę ta nuta drewniana, ale można ją łacno pomylić z wanilią.

      5/5, bo TSIPA jest do sączenia, a to jednak do picia i nie żeby poprzestać na jednym.

      Jak zwykło się mawiać w pewnym college'u:

      Yet beer, they tell us, now will be
      Much cheaper than before ;
      Still, if they take the duty off,
      In duty we drink more.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • fidoangel
        Senior
        • 07-2005
        • 3489

        No, no, niezły duet warzelno-degustatorski. Dobrze się czyta, ciekawie. Zaspokaja moją ciekawość jak się piwa udały, same zapiski służą tylko piwowarowi a wzbogacone o degustacje służą także innym piwowarom.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Joosto
          Senior
          • 12-2015
          • 263

          Warzenie piwa i udostępnianie go do degustacji "niezależnemu źródłu " to dla mnie kreatywne rozwiązanie. Znacznie to lepsze niż wspólne robienie piw a potem wspólne ich spijanie przez "kolegów z osiedla", które często może skutkować klepaniem się po plecach, niezależnie czy piwo rzeczywiście było dobre - czy do bani. Jeszcze raz dziękuję Petitpierre za bezinteresowną chęć oceny efektów mojego warzenia . Taki tandem ma sens.

          A teraz uzupełnienie notatek:
          #60 TSIPA II
          21.09.17 chmielone na zimno Equinox, Simcoe, Crystal po 50g na 5 dni.
          Blg 2,5 i butelkowanie.

          #61 PIPA
          Z racji pewnie słabego napowietrzenia brzeczki pojawiły się kanalizacyjne zapaszki. Pomimo tego poszło na chmielenie na zimno 100g Puławskiego i 100g Lubelskiego. Przy przelewaniu do drugiego fermentatora na oddzielenie chmielin drożdże jeszcze na krótko podjęły pracę.
          Blg 3 i butelkowanie.

          #62
          08.10.17
          Pilzeński 2800g
          Monachijski II 1100g
          Carapils 300g
          Colorado Pale Base 200g

          Zacieranie:
          68-65/80min
          72/10min
          76
          Chmielenie:
          Equinox 15g/ FWH
          Lubelski 15g/w 40 min
          Lubelski 35/ 0 min

          Chłodzenie siłami natury : nocka na balkonie

          Drożdże: Danstar BRY-97

          20,5 litra Blg 13,3

          Comment

          • Petitpierre
            Senior
            • 01-2014
            • 2560

            And now...It's

            WCIPA Riverside warka #55

            Gaz w normie, ale wysycenie słyszalne, piana niezawielka, ale się utrzymuje. Barwa pomarańczowa, żadnych miedzi, ale też i brak ognia, taki oranż kadmowy średni albo nawet satynober.

            Aromat cytrusowy, głównie świeżo porozkrajane mango, figi, mandarynka, ale nie pomarańcza, parę kropel likieru alpejskiego sapin, tudzież rodzynki. Nuta górna tak przebogata, że dolna może się okazać nie tyle ubogą krewną, co niespokrewnioną setną wodą po kisielu, de facto zostaje tylko likier de sapin.

            W smaku sosnowo właśnie, cytrusy w oddali, goryczka niby nie zaakcentowana tak mocno, ale z czasem zaczyna narastać. Smakuje jak rasowe Imperial IPA, wybitnie amerykańskie, choć nie jest na jedno kopyto, można odkryć w nim głębię. Alkoholu brak, za to wyczuwalne 17 blg jak nic, bardzo fajne, nieprzekombinowane ( a może właśnie przydałaby się jakieś fajerwerki?) Imperial IPA z bardzo wyrazistym Ahtanum.

            4/5 bo piłem lepsze np. #45
            Mały porterek-przyjaciel nerek

            Comment

            • Joosto
              Senior
              • 12-2015
              • 263

              #63 Atak Klonów 1

              #63 Ipa Is Dead- Waimea. Brewdog klon, czyli atak klonów cz. 1

              Pilzeński Viking 5000g
              Colorado Crystal Viking 310g
              Monachijski jasny Viking 315g
              Karmelowy ciemny 400 Viking 65g
              Gips 4g
              Kwas mlekowy 2ml

              Zacieranie :
              17l wody
              75min/ 65stC
              -> 76stC
              Wysładzanie 14l wody

              Chmielenie:
              Waimea 15,6% aa 25g/60min
              Waimea 20g/30min
              Waimea 35g/0min
              Waimea na zimno plan 120 g/5dni

              Danstar Notthingham ze startera

              Chłodzenie Grzegorzem na balkonie przez nockę

              22litry o Blg 16

              #62
              Do chmielenia na zimno : Simcoe 25g i Equinox 20g/4 dni

              Comment

              • Joosto
                Senior
                • 12-2015
                • 263

                #64 Atak klonów 2

                #64 Fuller's London Porter Klon

                Pilzeński Viking 3800g
                Brown Fawcett 700g
                Czekoladowy jasny Viking 340g
                Caraamber Weyermann 250g
                Caramunich III Weyermann 200g
                Black Crisp 1300EBC 60g

                Gips 4g

                Zacieranie w kranówie 15,3l
                68-66st/70min
                76st/10min
                Wysładzanie wodą o sporej alkaliczności Krystalia 15l
                pH brzeczki 5,0-5,5
                Challenger 25g/ FWH
                Challenger 20g/ 15min.

                Wyeast Thames Valley Ale ze startera

                23l, Blg 13,5
                Last edited by Joosto; 05-11-2017, 09:08.

                Comment

                • Joosto
                  Senior
                  • 12-2015
                  • 263

                  #62

                  #62 zlane do butelek 10.11.17 po cold crush'u, zadowalająco klarowne
                  Refermantacja syropem z cukru 110g
                  Blg 3, 39but. 0,5l

                  Plan weekendowo-niepodległościowy : APA/IPA na chmielach własnych z tego sezonu.

                  Comment

                  • Joosto
                    Senior
                    • 12-2015
                    • 263

                    #65

                    # 65 APA

                    Pilzeński Viking 3000g
                    Monachijski II Viking 1000g
                    Orkiszowy Steinbach 510g
                    Gips 4g
                    Zacieranie 14l wody
                    67-65stC/80min
                    72stC/10min -> 76
                    Wysładzanie 5l x3

                    Chmielenie:
                    Bravo 13,2% 5g/FWH
                    Bravo 5g/20min
                    Bravo 15g/10min
                    Bravo 25g/ok. 80stC

                    Planowane chmielenie na zimno mixem szyszek z wrześniowego zbioru ( Tomyski, Rochatyński, Fuggle, Cascade, Perle, Magnum i eksperymentalne :PCU i Klon 280)

                    Drożdże: gęstwa Wyeast Denny' Favorite 1450

                    Blg 12, 22l

                    IBU z wyliczanki 20

                    Comment

                    • Joosto
                      Senior
                      • 12-2015
                      • 263

                      #66 Wędzona Amerykańska Pszenica

                      19.11.2017
                      Zasyp:
                      Pilzeński Premium Weyermann 1000g
                      Pszeniczny Viking 1100g
                      Pszenica niesłodowana 900g
                      Jęczmienny wędzony czereśnią Viking 1000g
                      Łuska ryżowa 200g
                      Gips 4g

                      Zacieranie 12 l wody
                      69-64st/ 60min
                      72st/10min -> 76st
                      Wysładzanie 14 l wody

                      Chmielenie:
                      Sybilla 11g/ FWH
                      Zeus 10g/10min
                      Zeus 15g/25min po wyłączeniu palnika
                      Zeus 15g/50min jw
                      Zeus 10g/75min jw
                      Chłodzenie na balkonie (temp zew. 4st)

                      Danstar Notthingham rozbujane na starterze

                      21 l , Blg 10,5
                      IBU z wyliczanki 17

                      Wędzony czereśnią przy zacieraniu zajechał oscypkiem. Potem poszedł w atmosferę i tyle go widziano (czuto)

                      Comment

                      • Joosto
                        Senior
                        • 12-2015
                        • 263

                        # 63 Waimea

                        Butelkowanie 30.11.17
                        42 but. 0,5l
                        Blg 2
                        W zapachu subtelnie, bez fajerwerków. Cytrusy gdzieś daleko, igły sosnowe bardziej. Na cichej 120g Waimea przez 6 dni.
                        Refermentacja syropem z 120 g cukru

                        Comment

                        • Joosto
                          Senior
                          • 12-2015
                          • 263

                          #67 Adam Słodowy

                          Zasyp :
                          Monachijski ciemny Viking 3800g
                          Pilzeński Viking 400g
                          Gips 4g
                          Kwas mlekowy 2ml
                          Zacieranie w 13l kranówy
                          Wysładzanie 15l jw

                          Zacieranie:
                          54 st/10min
                          67-64 st/60min
                          72 st/ 10min
                          -> 76 st

                          Chmielenie:
                          Sybilla 10g/ FWH
                          Sybilla 20g/ 30min
                          Mech irlandzki uwodniony 4g/ 10min
                          Jagody jałowca zmiażdżone 8g / 10min
                          Sybilla 10g /po wyłączeniu palnika

                          Tym razem gotowanie i chłodzenie brzeczki na balkonie. Mizerna efektywność mojej kuchenki gazowej zmusiła mnie do zakupu taboretu gazowego ( z wyprzedaży w Tesco za bodajże 65 zeta). Brzeczka błyskawicznie osiągnęła punkt wrzenia i poszło jak z płatka. Temp. na zewnątrz około zera, więc odparowanie spore. Chłodzenie w garze przez noc. Dzisiaj korekta wodą (wrzątkiem, dla podniesienia temp.) 3l do oczekiwanych 22l.
                          Napowietrzanie brzeczki wiertarką z mieszadłem do farb.
                          Blg 12, IBU z wyliczanki 20
                          O dziwo czuć w smaku leciuteńko jałowiec, choć był w ilości homeopatycznej i wiele się po nim nie spodziewałem.
                          Drożdże Danstar Notthingham z gęstwy po Waimea. Kręciłem na mieszadle magnetycznym w elenmejerce.
                          Plan na skontrowanie słodowości : ekstrakt z mięty bananowej przy refermentacji w butelkach. Jak jednak ostatecznie będzie - czas pokaże.

                          Comment

                          • Joosto
                            Senior
                            • 12-2015
                            • 263

                            #64, #65

                            #65
                            09.12.17 Na chmielenie na zimno poszła mieszanka chmieli w szyszce - ok. 100g.
                            W przyszłym tygodniu pewnie butelkowanie.

                            #64 Porterek
                            10.12.17 W końcu zabutelkowany, bo przeleżał na drożdżach 5 tygodni.
                            Zapach obłędny ! Pozostaje teraz cierpliwie czekać aż smakowo ułoży się w butelkach.
                            Refermentacja syropem z 110g cukru.
                            44 butelki 0.5l

                            Comment

                            • Joosto
                              Senior
                              • 12-2015
                              • 263

                              # 68

                              Zasyp:
                              Pilzeński Viking 3180g
                              Monachijski ciemny Viking 900g
                              Płatki owsiane 500g
                              Pszeniczny Viking 360g
                              Caraamber Weyermann 160g

                              Gips 4 g
                              Kwas mlekowy 2ml

                              Zacieranie w 15l kranówy
                              52stC/10min
                              68-65st C/60min
                              -> 76st C
                              Wysładzanie 15l
                              Chmielenie:
                              Nugget 10g/FWH
                              Nugget 10g/20min
                              Nugget 30g/0

                              Gęstwa Danstar Notthingham z Waimea po kręceniu na mieszadle.
                              22l , Blg 14
                              IBU z wyliczanki 24

                              Piwo ma być bazą do eksperymentów z ziółkami i innymi wynalazkami.

                              Comment

                              • Joosto
                                Senior
                                • 12-2015
                                • 263

                                #69

                                Zasyp:
                                Pszeniczny podpiekany Crisp 1800g
                                Pszeniczny Viking 1800g
                                Pilzeński Premium Weyermann 800g

                                Zacieranie w 13,5l kranówy, 2ml kwas mlekowy, 4g gips
                                66-63stC/40min
                                -> 72stC/20min
                                -> 78stC/10min

                                Wysładzanie: 11l kranówy
                                Na filtrator łuska ryżowa namoczona 170g
                                Marynka 8,3% FWH/10g
                                Gotowanie 60min:
                                Lubelski 3,8% 10g/20min

                                Po wyłączeniu palnika. Przy chłodzeniu.
                                Bylica pospolita
                                Turówka wonna
                                Jagody jałowca

                                Drożdże :
                                Sawbrew WB -06

                                Blg (po uzupełnieniu brzeczki wodą) 12
                                21l

                                Blg wzrośnie nieznacznie, po późniejszych dodatkach. Na razie jest tak, jak jest.
                                Last edited by Joosto; 17-12-2017, 21:20.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎