Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Radmir" Piwniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Joosto
    Senior
    • 12-2015
    • 263

    #65

    #65 butelkowane 19.12.17
    41 but. 0,5l
    Mizernie odfermentowało, bo zaledwie do 4
    Dziwne, chaotyczne, szorstkie, goryczka łapie za jęzor jak imadło.
    Refermentacja syropem z cukru (120g)
    Nadzieja umiera ostatnia. Póki co, nawet nie liczę, że w szkle nastąpi jakaś przemiana in plus.

    Comment

    • Joosto
      Senior
      • 12-2015
      • 263

      #66

      #66
      20.12.17 butelkowanie
      42 butelki 0,5 l, Blg 3
      Jaśniutkie, można powiedzieć "białe", lekko kwaskowate, świetnie czuć pszenicę. Mam wrażenie, że wędzona czereśnia w ilości podprogowej fajnie "skleiła" pszenicę z Zeusem.
      Refermentacja syropem z cukru 120g

      Comment

      • Joosto
        Senior
        • 12-2015
        • 263

        #70 Oślany Skaut

        Zasyp:
        Pilzeński Viking 1900g
        Monachijski ciemny Viking 1100g
        Płatki owsiane błyskawiczne 800g
        Brown Fawcett 310g
        Czekoladowy jasny Viking 180g
        Karmelowy 400 Viking 100g
        Black Crisp 140g

        Gips 4g , kwas mlekowy 1ml

        Zacieranie w 15l
        67-65 st. C/60min
        72 st.C/10min
        dodatek palonego -> 77st. C
        wysładzanie 15l
        Marynka 20g/FWH
        Marynka 10g/20min
        Gotowanie 70min

        Gęstwa Thames Valey ze startera
        20litrów, Blg 13,5

        Wczoraj bardzo wczesny test Amerykańskiej pszenicy z dodatkiem wędzonego czereśnią.
        O dziwo wędzonka jest i to wcale nie trzeba jej szukać. Wyraźna, świetnie się komponuje. To będzie bardzo dobre lekkie piwo.

        Comment

        • Joosto
          Senior
          • 12-2015
          • 263

          #65

          Wczoraj przedsylwestrowo przetestowana APA na Denny's Favorite.
          Jednak zmiana nastąpiła. Goryczka zelżała znacząco, piwo ładnie się wyklarowało, ale co najdziwniejsze to aromat i smak. Po pierwszym niuchu jak byk wyszła truskawka/poziomka/malina. Nie mam pomysłu skąd to się wziąć mogło.
          Jedyne wyjaśnienie jakie mogę znaleźć to wlanie startera do bardzo mocno schłodzonej brzeczki (po nocce, przypuszczam że miała z 5st.C), lag drożdżowy nie był jakiś wielki - po 12 godzinach w temp. 16st C burzliwa trwała już w najlepsze. Z moich obserwacji wynika, że Denyssy bardzo czule reagują na temperaturę wzrastającą i natychmiast podejmują pracę.
          Drugi trop to mieszanka szyszek dodana na chmielenie na zimno. Przy takim wieloodmianowym miksie raczej trudno jednoznacznie znaleźć "winowajcę". A może to taka przypadkowa kompozycja dała taki efekt.

          Comment

          • Joosto
            Senior
            • 12-2015
            • 263

            #67, #69

            #67 Wczoraj zabutelkowane 43 0,5l
            Ekstrakt z suszonej mięty bananowej. Udało się uzyskać z 250ml nastawu - 174ml płynu.
            Zapach czadowy, zupełnie inny niż pieprzowa. W aromacie czarny bez, kwiat lipy, suszone siano i mięta właśnie, ale taka szlachetna nie świdrująca potylicy zapachem.
            Do 4 butelek poszło 10ml ekstraktu, do reszty po 5ml. Reszta butelek bez dodatku.
            Refermentacja syropem z 130g cukru.
            Blg zeszło nisko : 2,5

            Nastawiłem dodatkowo kolejną porcję. Tym razem mieszankę mięty bananowej, syryjskiej i pieprzowej.

            #69
            W zasadzie jest po burzliwej. Cztery dni temu dodałem skórki kumkwata macerowane w miodzie z dodatkiem 50ml pędzonki. WB 06 nie marudziły i błyskawicznie znowu była biała piana w fermentatorze a potem spore bąble, ale podobno ten szczep tak ma.

            Zima się ociąga, więc plan na california common nieco się odsuwa w czasie. Pozostaje uwarzyć coś innego, pewnie wędzoną amerykańską pszenicę bo poprzednia warka niebezpiecznie szybko znika.

            Comment

            • Joosto
              Senior
              • 12-2015
              • 263

              #69

              13.01.18 Butelkowanie.
              Refermentacja 120g demerara w syropie.
              Blg 3 , 20but. 0,5l
              Jak na pszenice zapowiada się nad wyraz klarownie. Jest kwaskowate, goryczkowe od ziół i chmielu, jałowca brakuje, czuć miodowość minimalnie- głównie w zapachu, piwo wydaje się być wytrawne. Kumkwat i zioła obecne w aromacie, minimalnie w smaku. Czas w butelce jeszcze może wiele zmienić, bo i demerara potrafi swoje dodać.

              Comment

              • Joosto
                Senior
                • 12-2015
                • 263

                #68

                14.01.18 Butelkowanie : 43 butelki 0,5l
                Blg 2,5
                W zapachu tangelo, trochę pomarańczy, ziołowość niska. W smaku słodkawe pomimo wysokiego odfermentowania, cytrusowo umiarkowanie. Bez planowanych dodatków w postaci ekstraktów z ziół.
                Refermentacja syropem z cukru 120g
                Last edited by Joosto; 14-01-2018, 13:13.

                Comment

                • Joosto
                  Senior
                  • 12-2015
                  • 263

                  #71 Polski Wheat Wędzony Jabłonią

                  Była czereśnia, to teraz jest jabłoń, a będzie i grusza.
                  Zasyp taki sam jak poprzednio, ale chmielenie polskie w całości.

                  Pilzeński Premium Weyermann 1000g
                  Viking Wędzony jabłonią 1000g
                  Pszeniczny Viking 1100g
                  Pszenica niesłodowana 900g
                  Łuska ryżowa 150g

                  Gips 2g
                  Kwas fosforowy 2ml
                  Chlorek wapnia 33% - 5ml

                  Zacieranie: 13l
                  68st.C-64st.C/70min
                  -> 72st.C/10min
                  -> 77st.C

                  Wysładzanie 13,5l
                  Gotowanie 80min
                  Chmielenie:
                  Marynka'17 9,6g/FWH
                  Chinook PL'17 10g/10 min
                  Chinook PL'17 10g/0min
                  Chinook j/w 15g/po 35min/75st.C
                  Chinook j/w 15g/po 55min/67 st.C

                  Starter z gęstwy Danstar Notthingham (III)

                  Blg 10,5. Nastaw 20l

                  Comment

                  • Joosto
                    Senior
                    • 12-2015
                    • 263

                    # Wakacje pod Gruszą

                    Wczorajsza powtórka z rozrywki z gruszą właśnie. Warka #72
                    Zasyp:
                    Pilzeński Premium Weyermann 1000g
                    Jęczmienny wędzony gruszą Viking 1000g
                    Pszeniczny 700g
                    Pszeniczny podpiekany Crisp 400g - dodany w zamian zwykłego pszenicznego
                    Pszenica niesłodowana 900g

                    Chmielenie:
                    Lubelski 2017 3,8%aa 25g/FWH
                    Cascade PL 2017 10g/10min
                    Cascade 10g/0
                    Cascade 15g/po 25min chłodzenia
                    Cascade 15g/po 50min chłodzenia na balkonie

                    Gęstwa Danstar Notthingham (III)

                    Blg 10,5 21l
                    Last edited by Joosto; 19-01-2018, 15:13.

                    Comment

                    • Joosto
                      Senior
                      • 12-2015
                      • 263

                      # 70 Oślany Skaut

                      20.01.18
                      Butelkowanie. 38 but. 0.5l
                      Znowu słabe odfermenowanie na Wyeast Thames Valley. Około 14 dni w temp. 16 st.C, potem na tydzień w 22 st. C . Blg i tak ostatecznie zeszło do 4.

                      Dziwne drożdże, u mnie się nie sprawdzają.

                      Refermentacja syropem z 120g cukru.

                      Comment

                      • Joosto
                        Senior
                        • 12-2015
                        • 263

                        #73

                        Wczoraj mi umknęło - bo i warzenie i butelkowanie zarazem - do części butelek dodatkiem był ekstrakt z mięt (syryjska, bananowa i zwykła) po 10ml i 5ml, część piwa bez dodatku.

                        #73
                        Zasyp:
                        Pale Ale Zero Viking 4000g
                        Monachijski ciemny 700g
                        Crystal 10L 200g
                        Czekoladowy jasny 100g
                        Jęczmień prażony 50g

                        Woda 15l + chlorek wapnia 10ml + kwas fosforowy 3ml

                        55st. C/10min
                        68-65st. C/60min
                        72 st.C/10min
                        -> 76 + prażony
                        wysładzanie 3x 5l

                        Taurus 13%aa 10g/FWH
                        Lubelski 3,8%aa 20g/10min
                        Mech irlandzki 2g/10min
                        Taurus 10g/0

                        WLP 810 San Francisco Lager

                        Blg 14,5
                        20 litrów
                        Last edited by Joosto; 21-01-2018, 10:09.

                        Comment

                        • Joosto
                          Senior
                          • 12-2015
                          • 263

                          #74 Koelshard

                          Zasyp:
                          Pilzeński Premium Weyermann 1200g
                          Pilzeński Viking 3250g
                          Pszeniczny podpiekany Crisp 300g

                          Chlorek wapnia 6ml
                          Kwas fosforowy 3ml

                          Woda 15l
                          Zacieranie:
                          65st. C/ 60min
                          72 st.C/10min
                          -> 76 st.C

                          Wysładzanie 15l

                          Chmielenie:
                          Taurus 13%aa 5g/FWH
                          Lubelski 3,8%aa 40g/10min
                          Lubelski j/w 10g/0

                          Danstar Notthingham (III) gęstwa

                          21L, blg 12, IBU z wyliczanki 22

                          Comment

                          • Joosto
                            Senior
                            • 12-2015
                            • 263

                            #75 zBuczyna - wędzone ale

                            Jako , że mam ostatnio fazę na wędzonki to idąc za ciosem - buk :

                            Wędzony bukiem Weyermann 3900g
                            Monachijski II Viking 500g
                            Caraamber Weyermann 500g
                            Carapils 500g
                            Jęczmień palony 100g zalany 0,5l zimną wodą i dodany pod koniec wysładzania

                            17l wody + chlorek wapnia 3ml + kwas fosforowy 4ml

                            Słody wsypane do wody o temp. 50st. C i podniesienie temp. do 66 st.C/10min
                            66-65 st. C/60min
                            ->72/10min
                            ->76

                            Wysładzanie 3x5l

                            Chmielenie:
                            TaurusPL 13%aa 10g/FWH
                            Crystal 4,9%aa 15g/20min
                            Crystal 15g/0

                            Starter z gęstwy (III) Wyeast 1450 Denny's Favorite

                            Wyjszło 21,5l , blg 15, IBU z wyliczanki 22

                            Comment

                            • Joosto
                              Senior
                              • 12-2015
                              • 263

                              #71 Polski Wheat Wędzony Jabłonią

                              Dzisiaj butelkowanie -40 but. 0.5l - po 3 tyg.
                              Słabe odfermentowanie ok. 4.5 blg. może być skutkiem zacierania, które było bliższe i w lwiej części zakresu 68 st.C. Tak czy inaczej, stabilne na tym poziomie od tygodnia.
                              Sam dodatek wędzonego jabłonią jakby delikatniejszy od czereśni, na etapie butelkowania jednak wyczuwalny. Przez asekuranctwo i obawy przed ewentualnym przegazowaniem, cukru do refermentacji poszło nieco mniej, czyli 110g/20l.
                              Ogólnie smakowo i zapachowo prawidłowe. Wędzony czereśnią już spity, więc niecierpliwie czekam...

                              Comment

                              • Joosto
                                Senior
                                • 12-2015
                                • 263

                                #76 Session NEIPA

                                Nigdy nie było mi po drodze do tego stylu, który wypączkował z AIPA/IPA, bardziej skłaniałem się ku Session IPA. Z ciekawości i z dawką eksperymentu postanowiłem spróbować: poszła modyfikacja wody, zamiast Conanów i 1318 postanowiłem użyć nielubianych przeze mnie Thames Valley ( ze względu na niską/średnią flokulację). Co z tego wyjdzie ?
                                Nie mam bladego pojęcia

                                Zasyp:
                                Pale Ale Zero Viking 1145g
                                Mep Ale Malteurope 2500g
                                Płatki owsiane błyskawiczne 400g
                                Colorado Crystal 10L Viking 115g

                                Woda 12l + 5g Gips + 10ml CaCl2

                                Zacieranie:
                                68-65 st. C/80min
                                podgrzewanie do 72/7min
                                72 st.C/10min
                                -> 76 st. C i filtracja:
                                5x 5l
                                FWH/5g/Taurus 13%

                                Gotowanie 60 min

                                Chłodzenie:
                                Whirlpool: 75st. C
                                Taiheke 20g
                                Amarillo 20g
                                Hop stand 30

                                Obawiam się trochę Taiheke, bo mało o nim wiadomo. I tu kolejna zagadka, no cóż zobaczymy.

                                Brzeczka natleniona + Wyeast Thames Valley (III) 200ml

                                Blg 11,5 20l blg z wyliczanki 22 ( wyliczanki kłamią)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎