Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Radmir" Piwniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Joosto
    Senior
    • 12-2015
    • 263

    #77 U-459 Milchkuhe (mleczna krowa)

    Milkshake IPA. Właściwie nie mleczna krowa, a co najwyżej jałówka, bo laktozy w niej tyle co kot napłakał . Może będzie więcej, ale to okaże się w praniu.

    Zasyp:
    MepAle Malteurope 4800g
    Płatki owsiane 400g
    Płatki jęczmienne 250g
    Pszenica niesłodowana 205g

    Woda 18l + Gips 5,5g + CaCl2 10ml + kwas fosforowy 2ml

    Płatki i pszenica kleikowane 20min (80st.C) w 5l wody i do nich dodana woda i reszta słodów w temp. 68 st.C
    68-65 st.C /60min
    65-> 72st.C/7min
    72st.C/10min
    71->76st.C/6min

    Wysładzanie 5x 5l (poszło bardzo sprawnie, brzeczka bardzo klarowna)
    Drugie podejście do Malteurope i jestem bardzo zadowolony - zero mułu/błota. Jest ok.

    FWH 5g Taurus 13%

    Gotowanie 65min (bardzo intensywne, wysoka piana)
    Laktoza 250g/5min

    Chmielenie podczas chłodzenia:
    Iunga 12,5% 100g/ 81st.C - krótki hop stand
    Citra 14,2% 50g/ 81st.C - j/w

    Wyszło 19l brzeczki, uzupełnione do 22l kranówą :blg 15 razem z laktozą, IBU nawet nie liczę

    Drożdże Wyeast Thames Valley (III) gęstwa

    W planie:
    - chmiele: Vic Secret, Enigma, Iunga
    - pulpa z ananasa
    - jeśli będzie trzeba : laktoza
    - macerat z lasek wanilli

    Pewnie pójdzie jak każdy U-boot na dno, ale obaczym co wyniknie. Tak czy siak, spije się

    Comment

    • Joosto
      Senior
      • 12-2015
      • 263

      #72 Wakacje pod gruszą

      Wczoraj zabutelkowane (12.02.18) z dodatkiem 120g cukru w syropie do refermentacji.
      Na tym etapie czuć jak najbardziej jęczmienny wędzony gruszą. W smaku kwaskowe, wytrawne, jakby odrobina cierpkości oraz lekka owocowość ale od strony wędzonej gruszy. W aromacie wędzoność zupełnie przykryła CascadePL i na tym etapie ciężko coś znaleźć z aromatu chmielu.
      Blg 3,5

      Mogę się pokusić o stwierdzenie, że czereśnia najlepiej wychodzi w połączeniu z Zeusem. Chinook i Cascade tak się nie zgrały z wędzonką, a może po prostu na ostateczne wrażenia jest jeszcze za wcześnie.

      Comment

      • Petitpierre
        Senior
        • 01-2014
        • 2560

        #69

        Piękna piana, lekko opalizujące. W zapachu silna bylica pospolita, kwiatowa, w oddali cytrusy, słodycz kumkwatu, bardzo pomarańczowa, jeśli ktoś nie wie. Nuta dolna oleista, od jałowca, choć może przypominać rozmaryn. Żubra, a właściwie to, co źwierzę źre nie czuć. W smaku bardzo rześkie, cytrusowe, ale finisz pokazuje, kto tu rozdaje karty, mocno bylicowy, goryczka narastająca, plącze się kumkwat, powoli do głosu dochodzi muczenie żubra, ale to tylko takie bakaliowe ukłucie wanilii i nic więcej. Kierunek zacnego gruit'a, który mógłby być bardziej gorzki. Piwo dość ciężkie i złożone w smaku. W sumie pszenica zaorana jak nowoczesna platforma czy jak się ten twór ma zwać. Sensu stricte pszenicy tam nie ma. W tej kategorii 3/5, ale jako ziołowe piwo 6/5, z tym że żubrówkę można sobie darować-za krótko trwa, a i wiosny nie czyni.

        cdn
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • Petitpierre
          Senior
          • 01-2014
          • 2560

          Będzie Clash of the Titans czyli 66 vs. 68.

          W kategorii kolor i piana wygrywa 68-soczysty oranż chromowy, z opalescencją, 66 to brudny róż, ale graniczący z barwą kałuży.
          0:1
          Aromat 66 to wędzenie, ale w deseń beczki dębowej, troszkę lakieru jak w whisky. Nuta dolna owocowa, owoc krajowy, wiśnia czy inna trześnia. 68 ma tej beczki więcej, ale bez lakieru. Wyraziście pszeniczne i również pszenica dominuje w nucie dolnej
          2:1
          Smak 66 to Grodziskie pół na pół z Schenkerlą, pszenica w tyle, dymią panie, dymią! Brakuje trochę ciała-wodnistość, ale wędzonka au courant. 68 jest dodatkowo bardziej chmielone czyli pełnia szczęścia
          1:2
          Ogólne wrażenie, oba piwka nieszablonowe, w temacie, czyli jak to mówią "w stylu." Intrygujące, 66 bardziej kontemplacyjne mimo słabości, 68 bardziej sesyjne czyli bez zastanawiania się do dzioba.
          2:1

          66=5, 68=5 czyli są tak samo dobre, ale dla innych smakoszy.

          cdn
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • Joosto
            Senior
            • 12-2015
            • 263

            #78 Ot, taki mój FAH

            Dzięki za ocenę

            No to jedziem dalej:
            #74 butelkowany w sobotę (17.02.18) Blg 3,5, jaśniutkie, 120g cukru w syropie do refermentacji, ewidentnie wyszły ziołowe zapaszki od Lubelskiego

            #75 butelkowany dzisiaj (19.02.18) ewidentnie słodowe- bez dwóch zdań,bardzo klarowne przy rozlewie. Słód rządzi, chmiel w opozycji.

            #78 Ot, taki mój FAH :
            Pilzeński Viking 4050g
            Caraamber Weyermann 90g

            13l wody+ 3g gips + 4ml CaCl2 + 1ml Kwasu

            54stC->62stC->72stC->76stC/70min

            wysładzanie 5x5l
            FWH/Iunga 12,5% 6g
            Iunga 12,5%/ 0min- chłodzenie

            Finalnie 19,5l, korekta wodą do 21l ---> Blg 11, IBU z wyliczanki 28
            Drożdże:WLP 810 San Francisco Lager z #75

            Pochmielim na zimno, też Iungą

            Comment

            • Joosto
              Senior
              • 12-2015
              • 263

              #70, #76, #77

              #70 Korzystając z ruskiego wyżu wymroziłem 5l, wykapałem 2l.

              #76 Na burzliwą poszło po 10g Amarillo i Taiheke. Na 4 dni dry hop po 20g Taiheke, Amarillo i 50g Mosaic. Dzisiaj butelkowane przy blg 2,5 - tym razem Tamizy dofermentowały jak trzeba (39bt.). Jest przyjaźnie, króciutka goryczka, soczkowato.

              #77 Po 12 dniach dodany macerat z wanilli, potem pulpa ananasowa i w odstępie kilku dni Iunga, Vic, Enigma. Jeszcze na cichej. Po dodaniu pulpy znowu piana, Tamizy ładnie zareagowały pomimo 13 stC.

              Comment

              • Joosto
                Senior
                • 12-2015
                • 263

                #79

                14.03.18
                Pilzeński Viking 2000g
                Pszeniczny Litovel 2000g
                Płatki orkiszowe 400g
                13l wody do zacierania
                68-65st.C/60min
                72st.C/10min
                76st.C/5min
                Odpuściłęm sobie łuskę ryżową do filtracji, która i tak poszła sprawnie. Wysładzanie 5lx3
                Gotowanie 70min
                Taurus 6g/FWH
                Enigma i Vic Secret po 10g w 2min pod koniec gotowania i chłodzenie do 75st.C/20min
                Enigma I Vic po 30g w temp.75stC/35min
                Korekta wodą 3l do 21l, blg 12, IBU ok.20
                Danstar Notthingham (gęstwa IV)

                Comment

                • Joosto
                  Senior
                  • 12-2015
                  • 263

                  #78 Ot, taki mój FAH

                  Poszło w kibel, resztki Iungi w śmietnik.
                  Smrodek żółtego sera i przypalonego mleka.
                  Szkoda prądu na butelkowanie.

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Senior
                    • 01-2014
                    • 2560

                    #71 ostatni, bo resztę potłukli

                    Kolor jak sok grejpfrutowy. W aromacie wędzenie, kiełbasa, ale też i sałatka z jabłkiem-nie jadam, ale znam smak, jak powiedział klasyk: dużo dobrego słyszałem. Potem cytrusy nie za mocne, Chinook, ale dodatkowo pestki jabłka. Nuta dolna bardziej cytrusowa, ale bez fajerwerków. W smaku grodzisz z aipa z kroplą jabłkowicy-nie calvados'u. Finisz bardzo ziemisty, doskonale wkomponowany w całość. Wędzonka w sam raz, chmiel ok. Bardzo intrygujące piwo. Więcej ciała dałoby petardę. 4/5 jako novum, bo z pszenicy poza grodziszowym niuansem nic, ale może to i dobrze.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • Joosto
                      Senior
                      • 12-2015
                      • 263

                      Dzięki wielkie. Niebawem kolejne testy. Tym razem z brzozą i olchą.

                      Comment

                      • Petitpierre
                        Senior
                        • 01-2014
                        • 2560

                        Szalejesz waćpan, szalejesz. Chętnie jak zwykle. Temat jest rozwojowy, tylko jednak żeby choć 14tka.
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

                        Comment

                        • Joosto
                          Senior
                          • 12-2015
                          • 263

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                          Szalejesz waćpan, szalejesz. Chętnie jak zwykle. Temat jest rozwojowy, tylko jednak żeby choć 14tka.
                          No dobra, niech będzie. Dla Ciebie jedna 14-15stka

                          Comment

                          • Joosto
                            Senior
                            • 12-2015
                            • 263

                            #80 Lux perpetua

                            Zanim poleci wędzonka, coś na rozruszanie FM55, bo już miesiąc po terminie.

                            MepAle 3300g
                            Crystal 150g
                            Płatki pszenne błyskawiczne 600g

                            Gips 5g+kwas fosforowy 3ml+CaCl2 6ml+ sól himalajska czarna 3g + 13l kranówy
                            68-62st.C/ 60min
                            68-65st.C/20min
                            ->76st

                            Wysładzanie 3x5L
                            FWH Taurus 13% 15g
                            Gotowanie 60min

                            Enigma i Vic Secret po 10g/po wyłączeniu palnika
                            Crystal 20g/80st.C
                            Iunga 95g/75st.C

                            IBU z wyliczanki ok. 47

                            Uzyskałem 17l + korekta wodą do 21l -> blg 11
                            FM55 Zielone Wzgórze kręcone na starterze 48 h
                            Fermentacja w 19 st.C

                            Comment

                            • Joosto
                              Senior
                              • 12-2015
                              • 263

                              # 81 Reanimacja

                              Reanimacja wyeast'ów 1272. Zapomniałem, że mam - trochę po terminie . Saszetka napuchła normalnie w 12h po rozbiciu aktywatora, doba bujania na starterze.
                              Zasyp:
                              CHÂTEAU PILSEN 2RS CastleMalting 3100g
                              Colorado Crystal 10°L Malt - Viking Malt 100g
                              Płatki orkiszowe 400g
                              woda do zacierania 11l
                              gips 5g+ CaCl2 33% 6ml

                              Zacieranie:
                              68-65st. C/70min
                              72st.C/10min
                              ->76st.C

                              Wysładzanie 3x5l
                              Taurus 13% 6g/ FWH

                              Gotowanie 60min
                              Centennial 16g/10min
                              Pożywka drożdżowa 9g/10min
                              Laktoza 100g/10min
                              Mech irlandzki 3g/5min
                              Ekuanot 10g/0min
                              Centennial 20g i Ekuanot 20g/ 76stC

                              Wyeast 1272 American Ale II ze startera

                              21l, Blg 10

                              Plan na chmielenie na zimno : Centennial, Ekuanot, Azacca
                              Last edited by Joosto; 30-03-2018, 18:19.

                              Comment

                              • Joosto
                                Senior
                                • 12-2015
                                • 263

                                #79, #81

                                01.04.18 butelkowanie
                                Fajny, intensywny zapach, całkiem sympatycznie się zapowiada.
                                Refermentacja 120g cukru w syropie.
                                40 but. 0,5l
                                Blg 3,5

                                #81 Reanimacja udana.
                                Drożdże dzielnie zapracowały ...ale (dziwnie) posklejały się w "serek" jak Irlandzkie Ciemności - burzliwa trwa.
                                temp. fermentacji 16st.C

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎