Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Radmir" Piwniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Joosto
    Senior
    • 12-2015
    • 263

    #46
    #22 Wiśniok

    Bruntal jasny 2x 1,7kg
    Aramis 6,3%aa 24g/60 min

    Brzeczka się chłodzi, więc plan na niedługą przyszłość:
    Wiśnie wcześniej umyte, sparzone i zamrożone będą zadane bezpośrednio przed drożdżami
    Drożdże z gęstwy US-05 ( 5 tygodniowe )
    Ksylitol 40g

    Comment

    • Petitpierre
      Senior
      • 01-2014
      • 2560

      #47
      #17 Imbirowe

      Ciemnawe, mętnawe, ale ładna czapa piana, bez gushing'u. Zapach ogólnie imbir i wyrazisty gorzki chmiel, pewnie Columbus. W nucie górnej chmiel, owoce suszone, imbiru mniej, natomiast w nucie dolnej dużo aromatycznego imbiru, ale nie piekącego. Smak imbir cofnięty idzie w kierunku korzenia dzięgla, piwo ziemiste, korzenne, ale nie gorzkie. Finisz goryczkowy, ale spokojny, choć goryczka nie kaskadowa. #10 była lepsza, imbir zgaszony, głównie skupił się na byciu w aromacie, a chmiele albo usunąć albo cofnąć, bo wprowadzają dysonans

      3/5

      #20 Mandarina Bavaria SH IPA

      Jestem bardzo ciekaw, bo ładny balling. Wizualnie jak pszenica, i to zacna. Nuta górna przyjemny, cytrusowy chmiel, niekoniecznie mandarynka, bardziej klementynka, pachnie latem, a to bodajże mamy za oknem. W nucie dolnej solidna ziemistość, niewyczuwalna ani gęstość, piwo lekutkie, ani moc-bo jakaś powinna być. W smaku bardzo przyjemna goryczka niekoniecznie kaskadowa, ale czysta od strony technicznej.

      5/5 nie ma co

      #19 Kurkumowe

      Tutaj to już Paulaner jak spod sztancy. Aromat rzeczywiście czarna porzeczka, ale bardziej Cabernet Sauvignon, do tego pieprz biały albo cynamon/trufle. Piwo kuchni fusion. Zapach prze-dziki. W nucie dolnej więcej przypraw. W smaku napój winopodobny, wytrawny, ziemisto-szafranowy. Niestety, to nie to, co oferuje aromat.

      1/5

      cdn
      Last edited by Petitpierre; 29-07-2016, 09:10.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • Joosto
        Senior
        • 12-2015
        • 263

        #48
        #23 "Allo Allo" Aramis Single Hop

        1,7 kg x 2 Jasny Bruntal
        0,5 kg WES pszeniczny
        woda radonkowa
        gips piwowarski 4g
        gotowanie brzeczki 80min
        Aramis 6,3%aa 45g/70min
        Aramis 10g/40min
        Aramis 10g/20min
        Aramis 10g/10min
        Aramis 10g/5min
        Aramis 10g/0min
        cukier Demerara 200g/0min

        plan na cichą Aramis 50g

        No!
        Słuchajcie bo dwa razy nie będę powtarzać !

        Comment

        • Petitpierre
          Senior
          • 01-2014
          • 2560

          #49
          #15 ściana Szamana

          Wizualnie bez zarzutu, piana ładnie oblepia szkło. Nuta górna agresywne chmiele amerykańskie, bardziej ziołowo-trawiasto-korzenne niż cytrusowe, profil czysty. Nuta dolna tutaj cytrusy, ale spokojnie. Zapach ajpowaty czyli ok. W nucie górnej po dłuższej chwili dochodzą do nosa cytrusy, ale nieśmiałe. W smaku goryczka a jakże, zalegająca, ziemista, lekko piołunowa, przyjemna, duża pijalność, na pierwszy łyk idzie pół piwa, ale potem piwo robi się cięższe niż rzeczywiście jest. Z czasem goryczka może przeszkadzać, za mało ciała na IBU, to powinno być co najmniej Double IPA. Brakuje słodyczy, a właściwie słodowości do kontry dla goryczki.

          3,5/5
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • Joosto
            Senior
            • 12-2015
            • 263

            #50
            Dziękuję Pettitpiere za recenzję. W zasadzie odczucia się pokrywają :goryczka zbyt długo zalegająca od Columbusa, dlatego tak jak pisałem wcześniej - chmiele : inna ilość, inna kolejność i korekta czasu w brzeczce. Słodowość piwa nie stanowi przeciwwagi goryczce. Piwo do poprawy. Tym niemniej jeszcze raz dziękuję za opinię.

            Comment

            • Joosto
              Senior
              • 12-2015
              • 263

              #51
              #21

              #21 Dzisiaj zlane na cichą po ponad 2 tyg. Odfermentowanie na chwilę obecną wyszło niskawe. Piwo zeszło do 4 Blg. Po kilku pomiarach , jeśli będzie bez zmian - butelkujemy

              Z "wiśnioka" piana opadła, pewnie niedługo też cicha

              Comment

              • Joosto
                Senior
                • 12-2015
                • 263

                #52
                #22, #24

                #22 przelana na cichą przy blg 3,5. Fajny kolor i jeszcze lepszy aromat. Słodycz po ksylitolu póki co gra z kwaskowatością wiśni.

                #24 Smaragd HS

                1,7kgx2 Bruntal jasny
                0,5kg Muntons pszeniczny
                woda: tradycyjnie radonka
                gotowanie brzeczki 80min
                chmielenie : Smaragd 5%aa 50g/70min
                Smaragd 15g/20min
                Smaragd 15g/10min
                Smaragd 20d/5min
                200g Demerara/0min
                cicha plan ;50g Smaragd

                Comment

                • Joosto
                  Senior
                  • 12-2015
                  • 263

                  #53
                  #21, #22,#23

                  #21- 14.08 -zlane do butelek , blg wysokie: 3,5 -niżej nie schodziło. Dla refermentacji poszło cukru mniej.

                  #22 - 15.08 -zlane do butelek, blg 4 . Dobrze skalarowało pokazując kolor, zapach wiśniowy, intensywny....no bo jaki inny miałby być Smak kwaskowy ze słodyczą...oby nie "kwasiakowy" w przyszłości. Zrezygnowałem z dodawania ksylitolu.

                  #23 - zlane na cichą + 50g Aramis na aromat

                  Comment

                  • Joosto
                    Senior
                    • 12-2015
                    • 263

                    #54
                    #23 "Allo Allo" Aramis Single Hop, #25 "Zeus na Rivierze"

                    #23 dzisiaj zabutelkowane. Blg końcowe 2,5.

                    #25
                    2 x 1,7kg Jasny Bruntal
                    woda radonkowa
                    brzeczka gotowana 70min
                    Zeus 15,7 %aa /25g/ 60min
                    Aramis 6,3%aa/ 10g/5min
                    plan cicha Zeus - 25 g
                    gęstwa Burton Union Ale M79

                    Comment

                    • Joosto
                      Senior
                      • 12-2015
                      • 263

                      #55
                      #26 hAmerykański Łit

                      Dzisiaj bardziej pszenicznie:

                      1,7 Bruntal jasny pilzeński
                      1.7 WES pszeniczny
                      Chmielenie :
                      Mosaic 15g/60min
                      Mosaic 15g/15min
                      Trawa cytrynowa 15g/5min

                      Mosaic 20g /0min
                      Fermentum Mobile - FM50 Kłosy Kansas

                      Comment

                      • Joosto
                        Senior
                        • 12-2015
                        • 263

                        #56
                        #27 DryStout

                        Z zestawu CP
                        Ekstrakty: WeSy ciemne/barwiący
                        Chmiel Perle
                        Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast, starter nastawiony

                        Status: sie robi sie

                        W planach: będą udziwnienia, warka do podzielenia na 2 fermentatory

                        Comment

                        • Petitpierre
                          Senior
                          • 01-2014
                          • 2560

                          #57
                          #22

                          Piękny kraplak w barwie, soczysta bujna piana, piliśmy prosto po dostawie, nie miał czasu się schłodzić, ale się obronił. W aromacie kirsch, wiśnie sokowe albo ponalewkowe, słodko, radośnie, naturalnie. W smaku wytrawnie wiśnie kwaśne, przyjemne kradną show, ale Aramis zosia-samosia bruździ, Chyba wybór chmielu nietrafiony, bo przeszkadza kaskadzie wiśni, wiśniówki, lambików i całej czeredy, nawet jest nuta cabernet sauvignon. Chmiel ograniczyć do minimum albo zmienić. Pite z przyjemnością, choć ma potencjał na stanie się starym kompotem-oznaki utlenienia. Chłodzić, a nawet mrozić, pić szybko, piwo nie do leżakowania.

                          3,5/5 bo są braki, ale za aromat mocne 4.
                          Mały porterek-przyjaciel nerek

                          Comment

                          • Joosto
                            Senior
                            • 12-2015
                            • 263

                            #58
                            Wiśnie po zebraniu przelane wrzątkiem, potem szybko zamrożone. Bez drylowania- z pestkami - dodane w lodowym bloku na burzliwą w momencie dodania drożdży do brzeczki.

                            Dziękuję Petitpierre za wytrwałe testowanie moich "potworków"

                            Comment

                            • Joosto
                              Senior
                              • 12-2015
                              • 263

                              #59
                              #25, #26

                              #25 po 25 dniach przelane do drugiego fermentatora + 25g Zeus 15,7%aa. Cztery dni z chmielem i butelkowanie

                              #26 Jeszcze kilka dni w fermentatorze i butelkowanie

                              Comment

                              • Joosto
                                Senior
                                • 12-2015
                                • 263

                                #60
                                #28 DePA, #27 Dry Stout

                                Zestaw DePA z CP czyli (ponoć) melonowy zawrót głowy
                                Mała zmiana, zamiast ekstraktu jasnego (jęczmienny) dajemy Bruntal Pale Ale
                                Reszta ekstraktów jak z zestawu
                                Chmiele jak w zestawie
                                Drożdżaki:Fermentum Mobile - FM52 Amerykański Sen

                                Status: sie robi sie

                                #27 Stout wystartował i ma się całkiem dobrze. Jutro schłodzenie do 17st.C

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎