Chmielenie na cichą

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • k_s
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.05
    • 66

    #16
    Ja robię cichą z rurką, bo piwo jeszcze trochę fermentuje w tym czasie.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wawani89
      Zrobiłem fermentacje burzliwą z rurką fermentacyjną. Na cichą przelałem do fermentora ze szczelna pokrywką. TO dobrze czy źle? Cicha w zamknięciu czy tez z rurką?
      Rurka to zupełnie niepotrzebny element w piwowarstwie, czy na burzliwej czy na cichej tylko podnosi ryzyko dostania się czegoś niepotrzebnego do fermentora.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • woosaa
        Przyspieszona cicha
        woosaa
        Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
        2025-01-09, 17:18
      • Marianowar_pl
        Mango Milkshake IPA
        Marianowar_pl
        Witam,

        Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

        Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

        Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
        2025-06-24, 14:42
      • Heisenberg
        Zakażenie czy dalsza fermentacja?
        Heisenberg
        Cześć wszystkim
        Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
        2025-06-08, 14:55
      • rosiks
        Receptura na APA
        rosiks
        Witam,

        Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
        Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
        Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
        2017-12-25, 19:52
      • Danny_daniello
        IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
        Danny_daniello
        Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
        Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
        2020-04-20, 23:19
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...