Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KonRAD warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • KonRAD warzy

    Warka nr 1 z zacieraniem (pierwsza byla z brewkitu)
    Sklad
    Pale ale 2kg
    Wiedeński 1kg
    Monachijski 1kg
    Crystal 150 0.3kg

    Chmiel cascade 130g
    Zacieranie 70°
    13 litrow wody
    68 ° - 70 min
    78° - 5 min
    Wysladzanie 15 L w temp. 78°
    Po wysladzaniu uzyskalem 13 blg i 23.5 litrow brzeczki.
    Gotowanie 70 min
    Cascade
    40 g 10'
    10 g 40'
    10g 55'
    25g 60'
    10g 65'
    10g 69'

    Po gotowaniu zostalo mi 19,5litra brzeczki. Nie mierzylem blg ale po moich obliczeniach po odparowaniu wychodzi 15blg.
    Drozdze s-04 uwodnione w temp. 20 stopni.
    Temperatura fermentacji burzliwej 19-20°
    Dzis po11 dniach burzliwej zmierzylem blg które wynosi 5.W smaku piwo dobre lecz jeszcze na powierzchnii utrzymuje sie mala piana okolo 3/4 powierzchnii.
    Zastanawiam sie czy zlewac juz na cicha a taki mialem plan.Resztę chmielu około 25g chcę dodać na ostatnie trzy dni cichej.
    Last edited by tadzo; 14-11-2018, 12:35.

  • #2
    Spokojnie przelewaj na cichą.


    Te 25g chmielu to trochę mało ale i tak powinno być dobrze bo sporo dałeś na ostatnie minuty gotowania. Wyjdzie delikatna Apa w smaku i szybko się ułoży.
    Po dwóch tygodniach w butelkach będzie miodzio
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment


    • #3
      Wiem że mało ale kupilem gotowy zestaw surowcow z dołączoną recepturą.Lubię te amerykanskie chmiele i wysokie IBU. Martwiła mnie ta pianka bo byłem w pracy poza domem i kontrolowalem tylko pierwsze 2 dni. Później żona doglądała i zmieniała zmrożone pety

      Comment


      • #4
        Wychodzi ok 50 IBU, to nie jest mało. Goryczka będzie ok tylko smaku/aromatu może przybraknąć. To co wrzuciłeś pod koniec gotowania można było zostawić na zimne chmielenie bo tu nie liczą się subtelności jak w Pilsie tylko pierdykniecie po nosie i kubkach smakowych
        Tak czy siak jest dobrze i będziesz miał punkt odniesienia. I słusznie, że skorzystałeś z gotowego przepisu bo na układanie receptur przyjdzie jeszcze czas. Następnym razem tak jak pisałem zmodyfikuj recepturę , no chyba, że wyjdzie ideolo pod Twoje gusta to wtedy tylko powtórzyć warkę
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment


        • #5
          Dzieki za odpowiedź. Zlałem na cicha i pobrałem gęstwę. Czy ewentualnie moze to piwo stac na cichej 14 dni?

          Comment


          • #6
            Pewnie, że może.

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Wychodzi ok 50 IBU, to nie jest mało. Goryczka będzie ok tylko smaku/aromatu może przybraknąć. To co wrzuciłeś pod koniec gotowania można było zostawić na zimne chmielenie bo tu nie liczą się subtelności jak w Pilsie tylko pierdykniecie po nosie i kubkach smakowych
              Tak czy siak jest dobrze i będziesz miał punkt odniesienia. I słusznie, że skorzystałeś z gotowego przepisu bo na układanie receptur przyjdzie jeszcze czas. Następnym razem tak jak pisałem zmodyfikuj recepturę , no chyba, że wyjdzie ideolo pod Twoje gusta to wtedy tylko powtórzyć warkę
              Zostało mi 25 g chmielu cascade. Na ile dni przed rozlewem wrzucic go na cichej?

              Comment


              • #8
                Na kilka, max tydzień.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment


                • #9
                  Ok dzięki

                  Comment


                  • #10
                    Piersza pobrana probka piwa po 2 tyg cichej. Zeszło z 5 na 4 blg. Chmiel 2 dni na cichej. W smaku czuć dużą goryczkę(tak jak lubię) oraz lekkie aromaty chmielu cascade. Jestem mile zaskoczony. Caly wrzucony chmiel plywa na powierzchnii. Chciałbym potrzymać fermentor na balkonie żeby chmiel opadł na dno ale za oknem w nocy - 2 a w dzień +2.Może jakieś porady aby chmiel opadł na dno.

                    Comment


                    • #11
                      Wystaw na balkon, takie mrozy nie szkodzą piwu, nic się nie stanie a na balkonie zamieszaj chmiel czystą, wyparzoną łyżką co jakiś czas. Część i tak będzie pływała ale takie można śmiało w butelki lać, opadnie na dno już w butelce.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment


                      • #12
                        Ok piwo na balkonie. Opatulilem ręcznikiem, ale mimo to spróbuję przepuścić piwo przez siateczkę na chmiel. Powinno oddzielić chmieliny. Kolejna warka juz w ten weekend vermont ipa

                        Comment


                        • #13
                          Wygotuj pończochę (z tych najjaśniejszych) dodaj OXI. Przefiltruj przez nią, da lepszy efekt niż jakieś siateczki.

                          Comment


                          • #14
                            Siateczka do filtrowania chmielin zdała egzamin. Piwko zabutelkowane. Dodalem niecale 95g cukru na 18 litrow. Przed rozlaniem bylem mile zaskoczony smakiem Piwo lezakuje w 21 stopniach rowno tydzien. Korci mnie zeby spróbować jak teraz smakuje. Druga warka - tym razem vermont ipa juz w tym tygodniu

                            Comment


                            • #15
                              Warka nr 1 pierwsza butelka po 2 tyg od zabutelkowania wypita. Dla mnie piwko bardzo dobre, nie spodziewałem się takiego piwka
                              We wtorek uwazylem warkę nr 2 Vermont ipa
                              Slod pilzenski Wayermann 5,2 kg
                              Chmiel Falconers Flight 60g
                              Chmiel Equinox/Ekuantol 30 g
                              Chmiel Centennial 30g
                              Chmiel Mosaic 60g
                              Drożdże SafAle s-04
                              Zacieranie :
                              Do 13 l wody caly slod w temp. 62-64 do uzyskania negatywnej proby jodowej (w instrukcji bylo 12 l wody, u mnie proba po 2h nie wychodzila tak jak należy)
                              72° - 10minut
                              77°-filtracja
                              Wysladzanie 24l brzeczki
                              Chmielenie :
                              Gotowanie 40min
                              10g Equinoxa w 30 min
                              20g Equinoxa w 35 min
                              30 g Falconers a i 30 g Mosaica na zakonczenie gotowania
                              Drozdze uwodnione w temp 20 ° i dodane po 4h (tyle chlodzilem brzeczke do 20 °
                              Poczatkowe blg15
                              Po gotowaniu 22l
                              Piwko dzis przestalo mocno pracowac, woda w rurce juz nie '' bulka''
                              Straszne męki z tą warka nie wiem jak wyjdzie. Mój kociol klarstein mial od poczatku zepsuty termostat i chyba za duzo podgrzal mi na poczatku slód bo proba jodowa nie wychodzila tak jak nalezy. Mimo ze przed wsypaniem mialem temp 64.po dosypaniu podgrzalem i chyba za duzo. Podwojne dno chyba tez nie zdalo teraz egzaminu bo nie moglem przefiltrowac brzeczki. Bazooka zapchana i chyba slod sie dostal i pozapychal. Musialem wszystko wyciagac i usunac bazooke i wysladzalem przez pieluche. I chyba zle zrobilem bo powinienem najpierw schlodzic brzeczke po gotowaniu i dopiero odzielic chmieliny. Ja zrobilem odwrotnie. Przy pierwszej warce nie mialem problemow z wysladzaniem w klarsteinie nie zapychalo mi bazooki. Czyzby inny slod?

                              Comment

                              Working...
                              X