Najpierw nabrałem dużej ochoty na własnoręczne warzenie, ale w miarę czytanie postów, zaczynam się bać. Butelki w roli granatów, szrapnele, bomby...
no więc zaczynam...
Collapse
X
-
przypominam że jest to temat Wąskiego o jego warzeniu, Szostaku jako seniorwiesz już do czego służy opcja tworzenia nowego tematu.
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Niech mi ktoś powie z własnego doświadczenia, czy dodatkowe trzymanie piwa w gąsiorach czy czymkolwiek po fermentacji a przed butelkowaniem daje jakieś wymierne zmiany w smaku ? Czy warto dodatkowo mącić to nasze piwo ?
Nie próbowałem tego bo (poza tym, że gąsiory mam zajęte winem) obawiam się, że te dwa tygodnie przetrwa zbyt mało drożdży do fermentacji butelkowej.Comment
-
Zauważyłes zapewne, że zaraz po ustaniu fermentacji burzliwej na dnie fermentora zbiera sie całkiem gruba warstwa osadu. To tzw. białkowy osad zimny z brzeczki, drożdże ( w tym martwe drożdże ze startera ), resztki chmielu itp.
Osad białkowy i zawartosć martwych komórek drożdżowych mogą w krótkim czasie zacząć udzielać piwu niekorzystnych smaków i zapachów. Dlatego warto ten osad oddzielić, czyli obciągnąć piwo do nowego pojemnika.
O drożdże się nie obawiaj. Nawet po 6 tygodniach w "leżaku" jest w roztworze dosc komórek zawieszonych, by nagazować piwo po zabutelkowaniu.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Ekstr. 16,5%
Alk. 7,0%
Aromat - słodowy z masłem, trochę chmielu (kwiatowość, nieco owoców), też fałszywa nuta groszku konserwowego, gotowanych warzyw
Piana - wysoka, trwalsza
Barwa - bursztynowa, zamglona
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - miękka...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-07-25, 02:02 -
-
Cześć.
Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.
Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.
Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.
Ekstr. 24%
Alk. 10,2%
Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment