Jak policzyć zawartość alkoholu.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Koziołek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.11
    • 32

    #1

    Jak policzyć zawartość alkoholu.

    Witam

    Przeczytałem artykuł o warzeniu z gotowca. Napisane tam było, że po dodaniu 1.2 kg cukru (razem z 1.5 kg ekstraktu) będę miał 4% alkoholu w 22 litrach piwa. 3em częściom akstraktu słodowego odpowiadają 2 części cukru, czyli w takim wypadku odpowiada to w sumie 2.2 kg cukru. Coś mi tu nie pasuje, bo:

    1.) Na stronie "http://winadomowe.w.interia.pl/frames/cukromierz.htm" przeczytałem, że z 1 kg cukru powstanie 0.6 kg alkoholu. Czyli będę miał 1.32 kg alkoholu, czyli 6%.

    2.) W artykule napisane jest, że po zwiększeniu o 1% ekstraktu alkohol wzrośnie o 0.5%. Jednocześnie 1% odpowiada 300g ekstratku lub 200g cukru co odpowiada 150g alkoholu (bo 1% ekstr. przerobi się na 0.5% alko.). Czyli z 2.2 kg cukru będę miał 1.65 kg alkoholu. Idąc tym tropem będę miał 8.2% alkoholu.

    Uprzejmię proszę o wyczerpujące sprostowanie (może link do jakiś fachowych stron ?), bo ja już mam mętlik w głowie
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Odp: Jak policzyć zawartość alkoholu.

    Koziołek napisał(a)
    Witam

    Przeczytałem artykuł o warzeniu z gotowca. Napisane tam było, że po dodaniu 1.2 kg cukru (razem z 1.5 kg ekstraktu) będę miał 4% alkoholu w 22 litrach piwa.
    Autorzy instrukcji do gotowca z pewnością nie podawali tych 4% na podstawie wyliczeń teoretycznych lecz na podstawie testowych warek.

    1.) Na stronie "http://winadomowe.w.interia.pl/frames/cukromierz.htm" przeczytałem, że z 1 kg cukru powstanie 0.6 kg alkoholu.
    Teoretycznie, przy założeniu że 100% cukru zostanie przerobione na alkohol.

    Czyli będę miał 1.32 kg alkoholu, czyli 6%.
    Część ekstraktu na pewno nie zostanie przerobiona, przy 20% pozostałości powstanie tylko 1,06 kg alkoholu a to daje 4,8%.


    2.) W artykule napisane jest, że po zwiększeniu o 1% ekstraktu alkohol wzrośnie o 0.5%. Jednocześnie 1% odpowiada 300g ekstratku

    coś tu nie tak, skoro 1% = 300g to 100%=30000g czyli 30kg ???

    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Koziołek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2002.11
      • 32

      #3
      Odp: Odp: Jak policzyć zawartość alkoholu.

      kangurpl napisał(a)
      coś tu nie tak, skoro 1% = 300g to 100%=30000g czyli 30kg ???
      Zgadza się, coś tu jest nie tak Może ekstrakt traktowany jest jako czysty cukier, w takim wypadku 1%=200g, czyli 100% = 20 kg - a taką masę ma 20 litrowe piwko (około).

      Według tej strony z cukromierzem 1 kg cukru przerobi się na 0.6 kg alkoholu (1kg => 0.6 kg). A według Biermanna (w artykule) z 1% ekstraktu zrobi się 0.5% alkoholu, czyli:

      Gdy mamy 100 kg płynów, to 1% całości = 1kg. Tyle ekstraktu da nam 0.5% alko w całości (=0.5 kg alkoholu). Ale 3 części ekstraktu równa się 2 części cukru, czyli z 0.66 kg cukru zrobi się tyle samo alkoholu co z 1 kg ekstraktu. Czyli według Biermanna:
      0.66*(3/2) kg cukru => 0.5*(3/2) kg alkoholu
      1 kg cukru => 0.75 kg alkoholu

      Czyżby szanowny Biermann się pomylił ? Albo ja go źle zrozumiałem ?

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #4
        Wyniki tych obliczeń wyraźnie obsuwają się w alkoholizm

        Przyjmijcie na początek jako pewnik, że z 1 kg
        cukru (heksozy) może teoretycznie, co najwyżej powstać nie więcej niż 511 g etanolu.
        Zgodnie z równaniem reakcji chemicznej realizowanej przez drożdże:

        C6H12O6 ------> 2 CO2 + 2 C2H5OH
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • Koziołek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2002.11
          • 32

          #5
          Reakcja fermentacji

          Napisana powyżej reakcja (z pominięciem ATP oraz ATP, ale to nieważne) nie określa późniejszego stosunku wagowego, gdyż trzeba by znac masy tych cząsteczek, a nie mam pod ręką układu okresowego, żeby to policzyć

          Czes - Twoim zdaniem powstanie max 0.511 g alkoholu ? To by miało sens, ale przeczy (chyba) innym moim informacją (z tej strony o cukromierzu) oraz z artykułu Biermanna "jak warzyć piwo z gotowca"...

          Pozdrawiam

          Comment

          • Koziołek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2002.11
            • 32

            #6
            Czes - miałeś rację

            Czes - za szybko policzyłeś jak dla mnie Oczywiście masz rację: z 1 kg cukru (heksozy oczywiście) nie może powstać więcej niż około 0.51 kg alkoholu. Przeczytałem teraz dokładnie co mam na aerometrze napisane i mniej więcej pokrywa się to z tym. Podają tam (przewidywane) procenty alkoholu oraz ilość cukru na litr. I jest to w stosunku właśnie 1 do 0.5 (a właściwie 0.5 do 1

            Ale w takim razie w artykule Biermanna jest coś nie tak. (A na tej stronie o cukromierzu napewno jest coś nie tak

            Pozdrawiam

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Czes, jesteś bardzo skromny ;-) Zapomniałeś podać swój prosty wzór za obliczenie zawartości alkoholu w gotowym piwie. Przytaczam: zaw. alk. = (OG - FG) x 129, gdzie OG = gęstość brzeczki nastawnej, FG = gęstość piwa zielonego.
              Chyba dobrze zapamiętałem, co?

              Comment

              • Koziołek
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2002.11
                • 32

                #8
                Oj, to już w ogóle mi nie pasuje, albo źle liczę. Załóżmy, że:
                OG=1050
                FG=1010
                Czyli:
                (OG-FG)*129=5160

                W jakich to jednostkach ? gram/litr ?

                Comment

                • zet
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2002.10
                  • 4

                  #9
                  Odp: Czes - miałeś rację

                  Koziołek napisał(a)
                  (A na tej stronie o cukromierzu napewno jest coś nie tak

                  Pozdrawiam
                  Witam,
                  Pozwolę sobie tylko wtracic, ze na "tej stronie o cukromierzu" nigdzie nie jest napisane, że 1kg cukru daje 600g alkoholu. Jest tam napisane natomiast, że 1kg cukru daje około 600ml alkoholu. Jest to pewna różnica. A tak naprawde 1000g sacharozy daje 672ml alkoholu (538g), 1000g glukozy daje 638ml (511g), ale nigdy nie liczy sie wydajnosci alkoholowej jako 100%, dlatego założono te nieszczesne 600ml.

                  Pozdrówka,
                  Zygmunt

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #10
                    Koziołkowi:

                    wprawdzie spotyka sie zapis np. OG = 1050 ale w istocie powinno być 1,050 ( to stosunek masy pewnej objętosci cieczy do masy tej samej objętosci wody w stałej temperaturze )
                    A więc wracając do twojego przykładu;
                    OG = 1,050
                    FG = 1,010

                    % obj. alkoholu = (1,050 - 1,010) x 129 =
                    5,16 [ml/100 ml piwa]
                    ( nie przesadzając z dokładnoscią tj. 5,2 %)
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Orzech1988
                      X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                      Orzech1988
                      Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                      Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                      2019-01-13, 22:23
                    • Mar11111
                      Początki z brewkitem...
                      Mar11111
                      Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                      ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                      2024-04-20, 15:46
                    • AaLeX
                      Łomża, Argus Lager
                      AaLeX
                      Piwo z Lidla za 2,55zł. Alkohol 6%. Innych danych brak. Kod LA - Łomża. Piana ambitna, gęsta, co też widać na zdjęciach. Zapach metal, trochę słodu. Barwa bursztynowa. Smak? Nuty słodowe, alkoholowe, alkoholowa, marginalna goryczka. Van Pur zleca różnym browarom produkcję tych piw do różnych...
                      2025-08-29, 15:26
                    • dadek
                      Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                      dadek
                      Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                      2023-11-17, 01:48
                    • darekd
                      Arcobräu, Schloss Dunkel
                      darekd
                      Browar z Dolnej Bawarii

                      11% ekstr.
                      5,2% alk.

                      https://www.arcobraeu.de/de/schloss-dunkel

                      Aromat - zbożowy, brzeczkowy, słodkawy
                      Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, po nie za długim czasie zostają strzępy kożuszka
                      Barwa - bardzo ciemny rubin/kasztan...
                      2025-09-15, 03:12
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...