Krzysiowe warzenie
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ja prawie wyłącznie chmielę polskimi chmielami, o ile faktycznie Lubelski z 2012 trochę słabszy mi się wydał, to Marynka na goryczkę była fajna, natomiast Lomik dał genialne aromaty, Sybilli użyłem i dla goryczki i dla aromatu, sprawdziła się bardziej jako chmiel goryczkowy ale wymagający długiego leżakowania.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Kolejna przerwa we wpisach, ale nie w warzeniu.
 
 Warka 150, wyszło 30 litrów 9 Blg. Rewelacyjne, lekkie ale, czyste w smaku, wyraźnie nachmielone klasykami: EKG, Cascade i Willamette. Świetne na letnie upały, w związku z czym otrzymało amerkańską nazwę "Summer Camp Pale Ale".
 
 Warka 151 - miało być karmelowe z owsem, ale tak nakombinowałem ze składem, że w ogóle nie chciało się filtrować. Ratowałem się sitkiem, co zaskutkowało takim syfem, że w ogóle zastanawiałem się, czy nie wylać tego od razu. Matka natura mnie wyręczyła, bo piwo po prostu skwaśniało.
 
 Warka 152 - niemieckie jasne ale 10 Blg na górnych drożdżach i z wyraźną, czystą goryczką na chmielach Spalter Selekt i Mittelfruh, z niewielkim udziałem Marynki. Lekkie, ale solidne piwo o zdecydowanym smaku, zupełnie odmiennym od angielskich chmieli. Feldlagerbier w sam raz dla pruskich świń.
 
 Warka 153 - Brown porter 12 Blg, klasyczny angielski porter średnio nachmielony Challengerem, EKG i Fugglesem, z udziałem mąki kukurydzianej w zasypie oraz delikatnie potrakowany kolendrą i lukrecją. Jeszcze nie stestowany.
 
 Warka 154 - w zamierzeniu piwo francuskie, biere de garde, tyle że lżejsze, na chmielach Bouclier i Aramis. Niestety - infekcja, zbyt długo trzymane na fermentacji głównej (wina mojego lenistwa i głupiego kalendarza w Brewtarget), poszło w kanał.
 
 warka 155 - pumpkin ale, niezbyt mocne piwo (12 Blg) z dodatkiem kukurydzy i soku z 4 kg dyni, zacierane na słodko, chmielone delikatnie Citrą i Falconers Flight (tylko na goryczkę), przyprawiane klasyczną amerykańską mieszanką przypraw do ciast dyniowych: cynamon, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa. Obecnie w fermentacji wtórnej.
 
 warka 156, dzisiaj: ponownie zmodyfikowane i osłabione biere de garde na francuskich chmielach Bouclier i Aramis, aktualnie w wannie.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-11-22, 14:24.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
 
 Moje warzenie // Piwny Wojownik
 
 Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
 
 Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Cascade i Willamette to są amerykański klasyki, a nie jakieś perfumowane badziewiaki.
 
 Proces fermentacji dzieli się na fermentację główną i fermentację wtórną. Nazwy "burzliwa" i "cicha" to terminy wymyślone przez Andrzeja Sadownika, których ja nie używam.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Jak odróżnić amerykańskiego klasyka od ferfumowatego badziewiaka?
 
 Zawsze w opozycji?Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
 
 Moje warzenie // Piwny Wojownik
 
 Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
 
 Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Bardzo prosto, wystarczy sprawdzić, jakie odmiany były na rynku 10 lat temu lub wcześniej - to są klasyki. A poważnie - te, które nie walą owocami tropikalnymi na kilometr.
 
 Nie. Po prostu nie podobają mi się terminy "burzliwa" i "cicha", więc używam podręcznikowych.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 OK. Zaintrygowało mnie to nazewnictwo ponieważ ostatnio na Targach w Poznaniu widziałem taką informację "Piwo fermentacji wtórnej" na stoisku Browaru EDI. Miałem cień nadziei że może coś głębszego się pod tym hasłem kryje. Samo hasło i proces fermentacji wtórnej niestety piwu nie pomógł.  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Na stanowisku Lecha była lepsza informacja" piwo uwarzone o 8,17" a o 10 już lali z tankaOK. Zaintrygowało mnie to nazewnictwo ponieważ ostatnio na Targach w Poznaniu widziałem taką informację "Piwo fermentacji wtórnej" na stoisku Browaru EDI. Miałem cień nadziei że może coś głębszego się pod tym hasłem kryje. Samo hasło i proces fermentacji wtórnej niestety piwu nie pomógł.  Mniej książków więcej piwa Mniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka 157 - Gose
 
 założenia wg Brewtarget: 11 Blg, 15 IBU, 10,5 SRC
 
 skład:
 2000 g słód pszeniczny jasny
 800 g słód pale ale
 400 g słód zakwaszający Weyermann
 400 g płatki orkiszowe (miały być pszenne, ale okazało się, że nie mam w zapasach)
 300 g słód wiedeński
 300 g słód bursztynowy
 300 g słód wędzony
 
 zacieranie:
 18 l. / 69C -> 66C / 60 min
 16 l. / 80C
 
 chmielenie:
 sporządziłem mieszankę po 10,5 g chmieli Lubelski, Lomik, Spalter, Tradition
 dawkowanie: 1/3 do zacierania
 1/3 - 75 min
 1/3 - 60 min
 
 dodatki:
 15 g kolendra / 5 min.
 15 g sól morska / 5 min.
 
 drożdże: Mangrove Jack US West Coast (5 g. na początek, podobno są bardzo wydajne)
 
 Wyszło ok. 23 litrów brzeczki 11 Blg (z ułamkiem), barwa miodowa, mętna. Zapachu nie wyczułem, w smaku dośc spora goryczka z przebijającą się delikatnie słonością. Kolendry nie wyczułem.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka 158 - Fredersdorf
 
 Kolejne historyczne piwo, tym razem inspirowane przepisem ze Sroczyńskiego "Nowy Piwowar ...". Fredersdorf, a właściwie Fredersdorfer, to piwo produkowane w dobrach Michaela Gabriela Fredersdorfa - kamerdynera, ministra i przyjaciela Fryderyka Wielkiego. W 2 połowie XVIII w. i na początku XIX w. było uznawane za jedno z najlepszych i najpopularniejszych piw w Niemczech. Było to dość lekkie, słodkie, jasno- lub brunatne piwo ze słodów jęczmiennch, pszenicznych i owsianych, z dodatkiem przypraw. O problemach związanych z interpretacją receptury opowiem zapewne w odrębnym temacie, a teraz konkrety:
 
 zasyp:
 1,5 kg. słód monachijski II Strzegom
 1,5 kg. słód bursztynowy Strzegom
 1,5 kg. słód pszeniczny jasny
 0,4 kg. płatki owsiane
 0,25 kg. melasa trzcinowa (na koniec gotowania)
 
 zacieranie:
 20 l. / 70 - 73C / 90 min.
 20 l. / 80C
 
 gotowanie 60 min:
 10 g. Tradition + 5 g Marynka /60 min.
 10 g. Spalter / 45 min.
 15 g. jałowiec jagody / 15 min.
 1 g. galgant / 15 min.
 10 g. oregano (chmiel hiszpański) / 5 min.
 
 Wyszło 25 litrów bardzo aromatycznej brzeczki w kolorze ciemnego miodu, bardzo mętnej, o mocy 12,5 Blg. Wg Brewtarget 1.2.4 parametry powinny wynosić: 11,6 Blg, 4,6 ABV, 16,3 IBU, 23,9 EBC.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ja jestem nieobiektywny, a inni, którzy je degustują, nie znają się. Mówią, że dobre, bo się mnie boją.
 
 O Pumpkin ale mogę powiedzieć, że duży zawód. Piwo o niezdecydowanym smaku (dyni brak), lekkim aromacie przypraw i bardzo obfitym, brzydkim osadzie. Zepsute nie jest, ale to nieudany eksperyment i więcej nie będę tego próbował.
 
 Zabutelkowany dzisiaj Comte de Frontenac (156) niepomiernie mnie zaskoczył. Barwa czerwonawo - brązowa, słaby zapach owocowy, a w smaku słodycz i owoce (porzeczka, jeżyna). Goryczki właściwie nie wyczułem, a wg Brewtarget współczynnik to 0,46. Jest bardzo dobre, ale zaupełnie inne, niż sobie wymyśliłem i w zasadzie nie wiem, dlaczego.
 
 Fredersdorfer fermentował bardzo krótko i słabo, faza główna trwała około doby - ale zacierany był na bardzo słodko, więc cukrów fermentujących było stosunkowo niewiele. Piana niska, dziurawa i nietrwała, barwy beżowej, a z wiadra dobiega intensywny zapach domowej pizzy (chyba za dużo oregano). O drożdżach nie napisałem - są to Safale T-58.
 
 Gose na wtórnej, butelkowany będzie po Świętach, a może nawet już w styczniu.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-12-22, 21:04.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m. Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
 Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie. Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie. 
 
 Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.
 
 Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...- 
							Channel: Imprezy, promocje, wydarzenia
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki... Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...- 
							Channel: Śląskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec... Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 "Modern West Coast IPA" "Modern West Coast IPA"
 
 Ekstr. 15%
 Alk. 6,5%
 Chmiele: Mosaic, Petit Blanc, HBC 1019 (ten ostatni jest występuje od niedawna pod komercyjną nazwą Dolcita). Dwa amerykańskie chmiele i francuski Petit Bland/
 
 Aromat - po otwarciu puszki jest nuta nafty...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-10-04, 22:53
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
							
						
Comment