Pinta, Wide Range

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13262

Pinta, Wide Range

"Modern West Coast IPA"

Ekstr. 15%
    Alk. 6,5%
    Chmiele: Mosaic, Petit Blanc, HBC 1019 (ten ostatni jest występuje od niedawna pod komercyjną nazwą Dolcita). Dwa amerykańskie chmiele i francuski Petit Bland/

Aromat - po otwarciu puszki jest nuta nafty (Mosaic) i oryginalnej kwiatowości (m.in. kwiat bzu?), po przelaniu wyraźnie owoce tropikalne ale bardziej kwaskowe (marakuja), może leciutkie cytrusy. Po jakimś czasie bardzo daleko w tle znikomy chleb (słód). Fajny i oryginalny ten zapach
    Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka
    Barwa - słomkowa, lekko zamglona
    Wysycenie - umiarkowane w kierunku średniego, musujące
    Smak - łagodna słodowa podstawa, chmiel odgrywa główną rolę, jest Mosaic i generalnie owoce tropikalne, ale jest też nuta kwaskowo-cierpka, winna (może Petit Blanc to nieprzypadkowa nazwa tego chmielu, o którym praktycznie nic nie wiem i nawiązuje do tego znanego szczepu winnego? W każdym razie różni się od "winnego" Nelsona). Goryczka jest dość łagodna. jest też trochę słodyczy. Finisz z lekką goryczkowością i cierpkością
    Treściwość - wyraźniejsza pełnia

Złożone, oryginalne. Nie jest mocno wytrawne jak jest napisane na ecie. Mimo, cierpkości, ma też trochę słodszych tonów. Nie jest to prosty, rześki, lekki napakowany chmielem ejl. Dla mnie to zaleta. Myślę, że nie wszystkim ten profil może w pełni pasować. Wymyka się trochę spod ogólnie przyjętych kanonów stylu. Zatem ten "modern" rzeczywiście ma sens.
    Ciekawe, dla mnie zdecydowanie udane piwko.