Craftmayer to limitowana seria cenionego browaru z Górnej Frankonii.
Używają do tego świeżo zebranych szyszek chmielowych
Parę lat temu opisywałem jedno z tych piw. Wtedy był Pils był chmielony odmianą Mittelfrüh
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ils-mittelfruh
Teraz Hallertauer Blanc
Ekstr. 11
Alk. 4,8%
Aromat - chmiel dominuje. Początkowo nuta trawiasta, potem wyraźniejsza cytryna i kwiatowość. Lekkie drożdże, jeszcze łagodniejszy słód
Piana - wysoka, średnia trwałość, na dłużej koronka i strzępy kożuszka
Barwa - zmętnione złoto wpadające w jaśniejszy pomarańcz
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - wyraźny chmiel z nutą grejpfrutowego albedo, trawy cytrynowej, ziołowością i odrobiną owocowej cierpkości. Jest całkiem wyraźny, miękki słód, trochę drożdży, Goryczka wyraźna, również w posmaku (trochę zalegająca)
Treściwość - pełne
Bardzo fajny, wyraźny, rześki chmiel a do tego wyraźne słodowe ciało jak na pilsa (zgodnie z frankońską tradycją). Oryginalne (właściwie keller pils), świetne piwo.
Używają do tego świeżo zebranych szyszek chmielowych
Parę lat temu opisywałem jedno z tych piw. Wtedy był Pils był chmielony odmianą Mittelfrüh
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ils-mittelfruh
Teraz Hallertauer Blanc
Ekstr. 11
Alk. 4,8%
Aromat - chmiel dominuje. Początkowo nuta trawiasta, potem wyraźniejsza cytryna i kwiatowość. Lekkie drożdże, jeszcze łagodniejszy słód
Piana - wysoka, średnia trwałość, na dłużej koronka i strzępy kożuszka
Barwa - zmętnione złoto wpadające w jaśniejszy pomarańcz
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - wyraźny chmiel z nutą grejpfrutowego albedo, trawy cytrynowej, ziołowością i odrobiną owocowej cierpkości. Jest całkiem wyraźny, miękki słód, trochę drożdży, Goryczka wyraźna, również w posmaku (trochę zalegająca)
Treściwość - pełne
Bardzo fajny, wyraźny, rześki chmiel a do tego wyraźne słodowe ciało jak na pilsa (zgodnie z frankońską tradycją). Oryginalne (właściwie keller pils), świetne piwo.