Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwo z dodatkiem kukurydzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    Krzysiu
    • 02-2001
    • 14936

    #16
    Rozejrzyj się trochę. Dużo jest tutaj http://www.browar.biz/forum/showthre...threadid=19191

    Comment

    • psamtik
      Junior
      • 06-2003
      • 3

      #17
      Ale mnie ciekawi czy ktos warzył piwo w całości z kukurydzy. Na rynku są dostepne puiwa z kukurydzy dlatego mnie to ciekawi.

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10738

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wiciu_w
        goryczka w brzeczce wyszła mi rzędu 70 BU). Mam nadzieje że spadnie w gotowym piwie chociaż do 28 powiedzmy inaczej sie nie da chyba tego wypić .
        interesuje mnie w jaki sposób mierzy się goryczkę
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          Chmielowisko.pl
          • 06-2004
          • 6310

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          interesuje mnie w jaki sposób mierzy się goryczkę
          W przypadku Wicia (i mom) zapewne ProMashem, ale są też wzory. Jak będę miał wolną chwilę to zamieszczę.

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10738

            #20
            dzięki ,czekam
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              • 05-2004
              • 5615

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              interesuje mnie w jaki sposób mierzy się goryczkę
              O mierzeniu goryczki w piwie już było tutaj. I są nawet wzory.
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                Chmielowisko.pl
                • 06-2004
                • 6310

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                O mierzeniu goryczki w piwie już było tutaj. I są nawet wzory.
                Ale tam jest wzór tylko na Home Bitterness Units (HBU), jednostkę stosowaną rzadko i mniej dokładną niż IBU. A właśnie IBU (International Bitterness Units) występuje w recepturach oraz specyfikacjach stylów piwnych.

                Tylko że dawno nie spoglądałem na wzory na IBU i zapomniałem jak wiele zmiennych biorą one pod uwagę... Pomyślę jak to zapisać żeby było czytelne na forum. Mimo to i tak lepiej korzystać z dostępnych kalkulatorów: ProMash albo Beertools.com (online).

                Comment

                • lukuj
                  Senior
                  • 07-2003
                  • 320

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                  interesuje mnie w jaki sposób mierzy się goryczkę
                  wiciu_w
                  Mnie również interesuje ten aspekt.
                  Z opisu odnoszę wrażenie iż goryczka jest mierzona, to co innego niż wyliczona.
                  Jeśli mierzona to jak, ciekawi mnie metodyka.
                  Pozdrawiam,
                  KETTLER brewery
                  www.lukuj.republika.pl

                  Comment

                  • lukuj
                    Senior
                    • 07-2003
                    • 320

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
                    wiciu_w
                    Mnie również interesuje ten aspekt.
                    Z opisu odnoszę wrażenie iż goryczka jest mierzona, to co innego niż wyliczona.
                    Jeśli mierzona to jak, ciekawi mnie metodyka.
                    Pozdrawiam,
                    Dla zainteresowanych przykład z linkiem poniżej, trafiłem jeszcze na wzmianki o zastosowaniu HPLC w oznaczaniu zawartości goryczki

                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • wiciu_w
                      Member
                      • 10-2001
                      • 60

                      #25
                      Oznaczanie goryczki.
                      Zasada oznaczenia:
                      Substancje goryczkowe ekstrahuje się izooktanem z zakwaszonych próbek brzeczki lub piwa. Oznaczenie wykonuje się przy użyciu spektrofotometru, który pozwala na dokonywanie pomiarów fotometrycznych przy obranej długości fali.
                      Odczynniki: Izooktan,3n kwas solny.
                      Pomiar.
                      Do rozdzielacza odmierza się 5 ml brzeczki (lub 10 ml piwa odgazowanego) o temperaturze 20oC. Następnie dodaje 1 ml kwasu solnego i 20 ml czystego izooktanu i delikatnie wytrząsa przez 5 minut. Po rozdzieleniu się warstw wodnej i izooktanowej mierzy absorbancję warstwy izooktanowej przy długości fali 275 nm względem czystego izooktanu.
                      Wyniki podaję w stopniach goryczy (j. BU) i obliczam z wzoru:
                      BU=100*A275 dla brzeczki
                      BU = 50*A275 dla piwa
                      gdzie:
                      A275 - absorbancja warstwy izooktanowej w kuwecie 10 mm przy długości fali 275 nm.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X
                      😀
                      🥰
                      🤢
                      😎
                      😡
                      👍
                      👎