Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Koblenzer, BRÄU Hell

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12171

    Koblenzer, BRÄU Hell

    Przemysłowy browar z Koblencji (Nadrenia-Palatynat) znany wcześniej jako Königsbacher. Obecnie należy do Bittburgera.

    Ekstr. ? Alk. 4,5%. Kupiony w naszym Netto.

    Na swojej stronie przyznają się do piwa BRÄU (taka sama eta, ale bez "Hell")

    Das Koblenzer BRÄU ist ein helles Vollbier nach alter Tradition gebraut. Untergärig, fein malzig, mild gehopft und süffig.


    Tylko, że tamte piwo ma 4,8% alk., 11,4% ekstr. To lżejsze. Kontra po włosku, więc może jakieś tańszy produkt dla tamtejszych sieci...

    Aromat - lekki słód, ciut chmielu, aromat nawet dość wyraźny, ale generalnie nijaki i mało szlachetny
    Piana - wysoka, dość trwała, z drobnym kożuszkiem, trochę zostaje na szkle
    Barwa - jasna słomka z kroplami cytryny
    Wysycenie - średnie ku wyższemu, musuje
    Smak - słód podobnie jak w zapachu kojarzy się z dodatkiem kukurydzy (ale nie ma jej w składzie), jest nieco "crispy" (co może nieco kojarzyć z nazwy np. z chrupiącą chlebową skórką, ale właściwie tu wpływ ma wysycenie i jeśli coś związane z pieczywem, to takie suche, kruche, prostokątne pieczywo chrupkie), ciut kwasku, niska goryczka, nieco wyraźniejsza i dłuższa na finiszu
    Treściwość - lekkie

    W ciemno przyjąłbym, że to może jakiś lager z wielkich amerykańskich browarów niż niemiecki helles. Dyskontowa półka, Nic ciekawego, ale w lecie do gaszenia pragnienia może się nadać.



  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12171

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1110177 (Copy).JPG
Views:	157
Size:	17,3 KB
ID:	2326050

    Comment

    Przetwarzanie...
    X
    😀
    🥰
    🤢
    😎
    😡
    👍
    👎