Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Kentucky common w Poskich warunkach.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2026.05
    • 1

Kentucky common w Poskich warunkach.

Siemka, jestem nowy na forum. Mam za sobą 4 warki (ze słodów). Chcę uważyć Kentucky Common i natrafiłem na problem ze znalezieniem odpowiedniego słodu podstawowego. Hamerykanckie przepisy wołają o słód jeczmienny pale Ale z jęczmienia 6rzędowego. To co udaje mi się znaleźć w Polsce z tego jęczmienia to słód pilznenski 6RW ze slodowni Castle malting. I w związku z tym co najlepiej zrobić?
    A) uzyc zwyklego pale ale jako podstawa zasypu
    B) użyć tego słodu pilzneńskiego z jęczmienia 6rzędowego
    C) użyć mieszanki obu tych słodów
    D) zrezygnować z Kentucky common i uwarzyc np scottish ale
    E) jest jakieś sekretne dojście do takiego słodu o którym nie wiem
    PS. Dodam ze nie jestem purystą stylowym i np dodalem sobie słód pszeniczy grodziski do stouta bo lubię wędzone. Chciałbym jednsk otrzymać cos co zachowywałoby z grubsza cechy stylu ale niekoniecznie musi być jego najbardziej poprawnym przedstawicielem. Ponadto planuje użyć płatków kukurydzianych w 20% zasypu więc o aktywność enzymatyczną tez jakos bardzo się nie boję.
    Z góry dzięki za wszystkie rady.
widgetinstance 244 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
Przetwarzanie...