Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje pierwsze zmagania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    Gość
    • 07-2003
    • 1072

    #16
    Człek uczy się ponoć całe życie.
    Będę pamiętał o pełniejszym nalewaniu do butelek.
    Przy okazji jedno pytanko.
    Czy pomimo większej ilości powietrza jest szansa że wytrzyma do pierwszego wiosennego grilla?
    Oczywiście nie chodzi mi o moją "silną" wolę
    Last edited by slado; 15-09-2003, 08:24.

    Comment

    • slado
      Gość
      • 07-2003
      • 1072

      #17
      pawcio1 napisał(a)
      No , choć miesiąc wytrzymaj.
      A czy 4 tygodnie to już miesiąc?
      Dziś po wycieczce na grzybki rozpocząłem degustację pierwszego mojego piwka.
      Nie potrafię jeszcze wystawiać ocen tak jak robią to Seniorzy ale jestem mile zaskoczony smakiem, zapachem, pianką i klarownością.
      Piwko pierwsza klasa ! W Podsekcji grzybiarskiej zamieściłem fotkę nie tylko grzybków ale i tego kufelka z moim Ciemnym Pełnym.

      Pozdrawiam

      Comment

      • CarlBerg
        Senior
        • 09-2003
        • 968

        #18
        Slado, podniosłeś mnie na duchu !!! ... Właśnie będę przelewał moje pierwsze "boje" do butelek ... Jest to "John Bull Pilzner" + 1,8 ekstraktu z puszki ... Przy objętości 21 litrów, temp. 21 stopni dwa dni temu aerometr wskazał prawie 13 Blg ... ... Myślę, że może pojutrze (jak tylko wskoczy na 2-4 Blg) napełniam butle - co uczynię z wielką niecierpliwością, bowiem w szafce czeka na swoją kolejkę pszeniczniak "Muntons Wheat" oraz za 2 tygodnie tzw. "Piwo Zimowe" .. A już nadciąga kolejna paczka z surowcami, termometrem i dodatkami ... Tylko gdzie ja zmagazynuję tyle skrzynek z piwkiem

        pozdrawiam, gratuluję udanego piwka, życzę kolejnych udanych warek
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • LETO
          Member
          • 10-2003
          • 74

          #19
          Właśnie jutro będę butelkował pierwszą warkę i stąd moje pytanie. ART napisał że im mniejsza powieżchnia kontaktu piwka z powietrzem tym lepiej. Z drugiej strony w butelce musi zostać trochę wolnej przestrzenia, a więc jeżeli rozlewam piwko do obowiązujących obecnie butelek to ile musze zostawić miejsca? Czy ma to być pół szyjki czy może więcej?
          LETO

          ...:::TresPiwowares:::...

          Comment

          • slado
            Gość
            • 07-2003
            • 1072

            #20
            Dobre pytanie.
            Z tego co wywnioskowałem należy trzymać się poziomu:
            min - postawa szyjki
            max - połowa szyjki
            Oczywiście w zależności od butelki. Niektóre z nich nie mają t.zw. podstawy.
            Tak na oko to wygląda że ok. 5 cm3 będzie ok.
            pozdrawiam i Wasze zdrowie!

            Comment

            • pawcio1
              Senior
              • 03-2003
              • 363

              #21
              LETO napisał(a)
              Właśnie jutro będę butelkował pierwszą warkę i stąd moje pytanie. ART napisał że im mniejsza powieżchnia kontaktu piwka z powietrzem tym lepiej. Z drugiej strony w butelce musi zostać trochę wolnej przestrzenia, a więc jeżeli rozlewam piwko do obowiązujących obecnie butelek to ile musze zostawić miejsca? Czy ma to być pół szyjki czy może więcej?
              2-3 cm od góry zostaw wolnego.

              Comment

              • slado
                Gość
                • 07-2003
                • 1072

                #22
                pawcio1 napisał(a)
                2-3 cm od góry zostaw wolnego.
                Dla bezzwrotnych to chyba już za mało miejsca...?
                Czy nie za duże ryzyko rozsadzenia?

                Comment

                • pawcio1
                  Senior
                  • 03-2003
                  • 363

                  #23
                  slado napisał(a)
                  Dla bezzwrotnych to chyba już za mało miejsca...?
                  Czy nie za duże ryzyko rozsadzenia?
                  Ludzie co wy z tym rozsadzeniem!!!!!
                  Jeśli uważasz że te 2-3 cm to za mało to po licho pytasz??

                  Comment

                  • slado
                    Gość
                    • 07-2003
                    • 1072

                    #24
                    Pawcio, piwo Ci skwaśniało czy co? Po co te nerwy?
                    Mowa była o bezzwrotnych, słabszych niż zwrotne, wielokrotnego użytku butelki.
                    Ale oczywiście koleny głos, jakże zdeterminowany, świadczy o tym że miejsca na powietrze MA BYĆ MAŁO!
                    Zdrówko!

                    Comment

                    • pawcio1
                      Senior
                      • 03-2003
                      • 363

                      #25
                      slado napisał(a)
                      Pawcio, piwo Ci skwaśniało czy co? Po co te nerwy?
                      Mowa była o bezzwrotnych, słabszych niż zwrotne, wielokrotnego użytku butelki.
                      Ale oczywiście koleny głos, jakże zdeterminowany, świadczy o tym że miejsca na powietrze MA BYĆ MAŁO!
                      Zdrówko!
                      A w życiu, wszystko jest OK, tylko irytują mnie te opowieści o granatach. Wiem o tysiącach butelkowań, a to że komuś coś wybuchło to 2 czy 3 przypadki. Kompletny margines , IMO nie ma sensu w ogóle podejmować tematu.

                      Comment

                      • Czes
                        PremiumUżytkownik
                        • 06-2001
                        • 752

                        #26
                        Z przyczyn nie do końca jasnych (dla mnie), to własnie w butelkach mało wypełnionych nabudowywuje się podczas refermentcji większe cisnienie gazów niż przeciętnie. Z zagrożeniem eksplozją jest więc odwrotnie niż się tego obawia Slado.
                        Natomiast objętosć powietrza ( FCJP - POWIERZCHNIA zetknięcia się piwa z powietrzem ) nie ma tu znaczenia dla trwałosci piwa, bo drożdże b. szybko zużyją cały dostępny im tlen ( atylko ten jest dla piwa groźny) do swoich życiowych celów.
                        Wsród butelek bezzwrotnych na rynku występują obecnie b. solidne Euro i NRW 500, których pozbywają się browary. Polecam zwłaszcza te drugie!
                        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                        Comment

                        • slado
                          Gość
                          • 07-2003
                          • 1072

                          #27
                          Czes napisał(a)
                          Z przyczyn nie do końca jasnych (dla mnie), to własnie w butelkach mało wypełnionych nabudowywuje się podczas refermentcji większe cisnienie gazów niż przeciętnie. Z zagrożeniem eksplozją jest więc odwrotnie niż się tego obawia Slado.
                          --ciach--
                          Można by tworząc różne teorie, wysnuć wniosek, iż przy niedopełnionych butelkach przerabiany jest cały pozostały cukier.
                          Przy dopełnionych już nie - brak tlenu do produkcji?
                          Będę pozostawiał w takim razie 3,5 cm słupa powietrza.

                          Comment

                          • LETO
                            Member
                            • 10-2003
                            • 74

                            #28
                            Dzięki za radę.
                            W Takim razie pozostawię 3-5 cm wolnego miejsca w szyjce. Oczywiście o ile mi się to uda bo nie mam wprawy w butelkowaniu.
                            LETO

                            ...:::TresPiwowares:::...

                            Comment

                            • Standarte
                              Gość
                              • 08-2003
                              • 467

                              #29
                              slado napisał(a)
                              Czy pomimo większej ilości powietrza jest szansa że wytrzyma do pierwszego wiosennego grilla?
                              Oczywiście nie chodzi mi o moją "silną" wolę
                              Nie przejmuj się tak bardzo tym słupem powietrza, będzie dobrze Moja pierwsza warka (z brew-kita) miała zaledwie 10 Blg i po siedmiu miesiącach smak piwa ładnie dojrzał. Do zepsucia było jeszcze bardzo daleko. Myślę, że tak cienkie piwo można w ciemno przechowywać ponad rok, nie mówiąc już o bardziej treściwych...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎