Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    warka 74

    piwes 04
    Attached Files
    Last edited by anteks; 2007-09-16, 22:46.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10764

      warka 75 tripel

      warka 75 Tripel
      skład
      • pilzneński 5000g
      • monachijski 500g
      • carapils 500g
      • cukier kandyzowany ciemny 500
      • cukier trzcinowy 300g
      • goryczkowy szyszka 30g
      • aromat szyzka 30g

      zacieanie
      • wsypane do 15l wody
      • 90 min w temp około 65°C

      gotowanie 60min
      • na początku cała goryczka
      • 15min przed końcem cukier
      • 10min przed końcem aromatyczny

      wyszło 22l brzeczki 20blg zadane 3787 z poprzedniej waki
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10764

        warka 74

        warka 74 Piwes 04 rozlano 12,5l z dodatkiem 90g cukru , blg spadło z 17 do 4
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10764

          warka 76

          warka 76 Grodziskie 07 warzone 26.09.07
          skład
          • wędzony 1500g
          • pszeniczny 1000g
          • lomik szyszka 40g
          • woda"Grodziska"


          zacieranie
          • wsypane do 8l wody temp 72°C
          • 72°C-65°C 120min


          chmielenie 60 min -chmiel na początku
          zadane S-33
          wyszło 17l - 7,5blg
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 608

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
            warka 74 testowy πWES 04
            Czy ten nWes 04 różni się czymś od standardowego nachmielonego ekstraktu WESa?

            Comment

            • fuzzy
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.02
              • 124

              Hmmm, zauważyłem, ze ostatnio popularne zrobiło się zacieranie "na lenia". W związku z tym mam pytanie. Jakich różnic, w dojrzałym piwie, należy się spodziewać pomiędzy zacieraniem 72°C->65°C a zacieraniem w przerwach 37C->50C->70C->75C, jak jest zalecane przy Grodziszu z BA?

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                Czy ten nWes 04 różni się czymś od standardowego nachmielonego ekstraktu WESa?
                na oko trudno powiedzieć , a WES na razie nie chce zdradzić składu
                Last edited by anteks; 2007-10-04, 21:29.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • kentaki
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.10
                  • 452

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                  Czy ten nWes 04 różni się czymś od standardowego nachmielonego ekstraktu WESa?
                  Moje piweczko na piWES-04 właśnie kończy fermentacje i zapowiada się całkiem spoko . Z moich obserwacji jest to prawdopodobnie nachmielony ekstrakt bursztynowy, ale z super aromatem i wyraźniejszą goryczka niż jasny nachmielony. Na razie sza testy trwają

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    warka 77 stout owsiany

                    warka 77 stout owsiany
                    skład
                    • pilzneński 3500g
                    • cararoma 400
                    • karmel ciemny 100g
                    • płatki owsiane błyskawiczne 800g
                    • jęczmień palony 250g
                    • goryczka szyszka 40
                    • aromat szyszka 10
                    • ekstrakt barwiący 250g

                    zacieranie
                    • wsypane do wody 10l -74°C
                    • 70°C-65°C 120min

                    gotowania 90min
                    • na początku cała goryczka
                    • 15 min przed końcem aromat oraz ekstrakt barwiący


                    wyszło 21l 13 blg. zadane S04
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

                      warka 76 grodziskie 07

                      warka 76 grodziskie 07 zabutelkowana 14l z dodatkiem 120g cukru poszło do butelek, zatrzymało sie na 3 blg
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10764

                        warka 78 pilsio

                        warka 78 pilsio
                        skład :
                        • pilzneński 4000g
                        • carapils 500g
                        • goryczkowy granulat 50g
                        • aromatyczny szyszki 40g
                        • ekstrakt słodowy WES 0,5 kg (2 lata po terminie )

                        zacierania
                        • wsypane do 10 l wody 65°C -40 min
                        • 72°C - 40min

                        gotowanie 120 min
                        • na początku goryczka
                        • 15 min przed końcem aromat oraz ekstrakt

                        zadane WLP 820
                        Last edited by anteks; 2007-10-22, 21:07.
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10764

                          warka 76 tripel

                          warka 76 tripel zabutelkowana blg z 20 spadło do 5
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            warka 79 piwes 05

                            warka 79 piwes 05
                            skład i wes 05 1,7 kg
                            wlany do 5 l wody i gotowany przez 15 min,uzupełniny wodą do 10 l i zadany saflagerami
                            Last edited by anteks; 2007-10-26, 16:19.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

                              warka 79 piwes 05

                              warka 79 piwes 05
                              skład piwes 05 1,7 kg
                              wlany do 5 l wody i gotowany przez 15 min,uzupełniny wodą do 10 l i zadany saflagerami
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

                                warka 77

                                warka 77 stout owsiany zabutelkowana blg spadło do 4 .21 l z dodatekiem 120g cukru poszlo do butelek
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...