Warka 401
skład
Pale Ale ok 5kg
Iunga 50g
Zacieranie 67'C 120min
Gotowanie 60min
Na początku 30g Iunga
po 50 min 20g Iunga
Wyszło ok 25l 14blg
zadrożdżone YS120 Tottenham Ale
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
-
Jako że w ostatnim roku jedna warka Grodziskiego obskoczyłem 4 konkursy podzielę sie wrażeniami. Piwo zajęło 2 razy złoto ( w tym jedno GP) jeden final i raz odpadło w eliminacjach. W jednym sędziowie byli zgodni i to we wszystkich konkursach- PIWO WYGLĄDA WZOROWO. Aromat- Od bardzo dużej estowości przez idealny balans do chmielowości. Goryczka od zbyt niskiej przez super do przechmielonego. Uwagi tradycyjnie - zadbaj o higienę, używaj dedykowanych drożdży, pomyśl o większym zasypie słodu wędzonego, pomyśl o modyfikacji wody,
Używam 100% słodu Grodziskiego z Bruntala, drożdże Grodziskie oraz po wodę do warzenia jadę do Grodziska
ps Ciekawe że tylko jeden z sędziów wywąchał nuty dzikich drożdży
ps2 w sumie piwo oceniało 14 sędziów z tego 2 w 2 konkursachOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2025-02-11, 19:19.Leave a comment:
-
Sędziowie mają różne doświadczenie sensoryczne, a grodziskie jest lekkim piwem i dość specyficznym. Stąd jak sądzę różne podejście do tematu. Co do chmielowości (choć nie piłem Twojego) to mogę się zgodzić, że różny poziom jest adekwatny do indywidualnej preferencji sędziów. Terminy "delikatny" czy "intensywny" dla każdego znaczą co innego. Aktualnie chyba bardziej jest akceptowany nowy sposób na to piwo. -
Jako że w ostatnim roku jedna warka Grodziskiego obskoczyłem 4 konkursy podzielę sie wrażeniami. Piwo zajęło 2 razy złoto ( w tym jedno GP) jeden final i raz odpadło w eliminacjach. W jednym sędziowie byli zgodni i to we wszystkich konkursach- PIWO WYGLĄDA WZOROWO. Aromat- Od bardzo dużej estowości przez idealny balans do chmielowości. Goryczka od zbyt niskiej przez super do przechmielonego. Uwagi tradycyjnie - zadbaj o higienę, używaj dedykowanych drożdży, pomyśl o większym zasypie słodu wędzonego, pomyśl o modyfikacji wody,
Używam 100% słodu Grodziskiego z Bruntala, drożdże Grodziskie oraz po wodę do warzenia jadę do Grodziska
ps Ciekawe że tylko jeden z sędziów wywąchał nuty dzikich drożdży
ps2 w sumie piwo oceniało 14 sędziów z tego 2 w 2 konkursach
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2025-02-10, 13:32.Leave a comment:
-
warka 120 porter
warka 120 porter
skład- wiedeński 3000g
- monachijski 2000g
- pilzneński 1000g
- karmel jasny 500b
- biscut 200g
- jęczmień palony 200g
- ekstrakt bursztynowy 1,7kg
zacieranie w lodówce turystycznej 120 min 70-65°C
teraz filtracja
mam w planie dać- 20 g szyszka marynka na początku
- 30g szyszka lubelski 10 min przed końcem gotowania
wyliczyłem że to jakieś 34 IBU👍 2😎 1Leave a comment:
-
-
Sprawdzona receptura na Grodziskie uwarzona w 2024r
Słód Grodziski Bruntal 3,5kg
Chmiel Tomyski 100g
Zacieranie
38'C 20min
52'C 60min
62'C 20min
72'C 20min
78'C 10min
Gotowanie 60min
0' 70g Tomyski
w czasie chłodzenia 30g 30 min Tomyski
Drożdże Fermentum Grodzie DęboweWyszło 25l 8blg Leave a comment:
-
-
warka 392
Pale ale około 5,5kg
Marynka (2021r) 50g
zacieranie 90min 67'C
Gotowanie 60'
0' Marynka 50g
Do fermentacji poszło około 25l 11blg , gęstwa z poprzedniej warki S04
Leave a comment:
-
warka 391
Pale Ale 4500g
Nectaron 50g
S04 2 paczki
Zacieranie 67'C 90min
Gotowanie 60min
0' 20g
w studzeniu 30g 30min
Leave a comment:
-
Sprawdzona receptura na Grodziskie uwarzona w 2024r
Słód Grodziski Bruntal 3,5kg
Chmiel Tomyski 100g
Zacieranie
38'C 20min
52'C 60min
62'C 20min
72'C 20min
78'C 10min
Gotowanie 60min
0' 70g Tomyski
w czasie chłodzenia 30g 30 min Tomyski
Drożdże Fermentum Grodzie DęboweWyszło 25l 8blg Leave a comment:
-
Warka 388
Pilzneński 6kg
Saaz 200g
FM 31 Bawarska Dolina
Zacieranie 90min 67'C
Gotowanie 60min
0' 30g saaz
30' 30g saaz
10' 40g saaz
whirpool 20' 100g saaz
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-29, 13:43 -
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
-
Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.
IPA, 13% ekstr.
5,6% alk.
Chmiele: Citra i Mosaic
https://www.100blumen.at/
Aromat - na początek cytrusy, potem wyraźniejsze...-
Channel: Austria
2024-11-10, 00:28 -
-
Ekstr. 12%
Alk. 4,7%
Przedziwne parametry. Klasyczne alty bywają mocniejsze, a co dopier sticke, które mają być mocniejsze...
Aromat- słodowy, palony, kakaowe kruche ciastka
Piana - wysoka, zwarta, dość trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-10-26, 23:05 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: