Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Warka 401
    skład
    Pale Ale ok 5kg
    Iunga 50g
    Zacieranie 67'C 120min
    Gotowanie 60min
    Na początku 30g Iunga
    po 50 min 20g Iunga
    Wyszło ok 25l 14blg
    zadrożdżone YS120 Tottenham Ale

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART

    Trzeba było 4 razy uwarzyć, ale za każdym razem inaczej, a tak to pretensje tylko do siebie nożesz mieć że butelki czasem niedomyte
    Nie zmienia sie zwycięskiego składu/piwa

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Jako że w ostatnim roku jedna warka Grodziskiego obskoczyłem 4 konkursy podzielę sie wrażeniami. Piwo zajęło 2 razy złoto ( w tym jedno GP) jeden final i raz odpadło w eliminacjach. W jednym sędziowie byli zgodni i to we wszystkich konkursach- PIWO WYGLĄDA WZOROWO. Aromat- Od bardzo dużej estowości przez idealny balans do chmielowości. Goryczka od zbyt niskiej przez super do przechmielonego. Uwagi tradycyjnie - zadbaj o higienę, używaj dedykowanych drożdży, pomyśl o większym zasypie słodu wędzonego, pomyśl o modyfikacji wody,
    Używam 100% słodu Grodziskiego z Bruntala, drożdże Grodziskie oraz po wodę do warzenia jadę do Grodziska
    ps Ciekawe że tylko jeden z sędziów wywąchał nuty dzikich drożdży
    ps2 w sumie piwo oceniało 14 sędziów z tego 2 w 2 konkursach
    Trzeba było 4 razy uwarzyć, ale za każdym razem inaczej, a tak to pretensje tylko do siebie nożesz mieć że butelki czasem niedomyte
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2025-02-11, 19:19.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    commented on 's reply
    Sędziowie mają różne doświadczenie sensoryczne, a grodziskie jest lekkim piwem i dość specyficznym. Stąd jak sądzę różne podejście do tematu. Co do chmielowości (choć nie piłem Twojego) to mogę się zgodzić, że różny poziom jest adekwatny do indywidualnej preferencji sędziów. Terminy "delikatny" czy "intensywny" dla każdego znaczą co innego. Aktualnie chyba bardziej jest akceptowany nowy sposób na to piwo.

  • anteks
    replied
    Jako że w ostatnim roku jedna warka Grodziskiego obskoczyłem 4 konkursy podzielę sie wrażeniami. Piwo zajęło 2 razy złoto ( w tym jedno GP) jeden final i raz odpadło w eliminacjach. W jednym sędziowie byli zgodni i to we wszystkich konkursach- PIWO WYGLĄDA WZOROWO. Aromat- Od bardzo dużej estowości przez idealny balans do chmielowości. Goryczka od zbyt niskiej przez super do przechmielonego. Uwagi tradycyjnie - zadbaj o higienę, używaj dedykowanych drożdży, pomyśl o większym zasypie słodu wędzonego, pomyśl o modyfikacji wody,
    Używam 100% słodu Grodziskiego z Bruntala, drożdże Grodziskie oraz po wodę do warzenia jadę do Grodziska
    ps Ciekawe że tylko jeden z sędziów wywąchał nuty dzikich drożdży
    ps2 w sumie piwo oceniało 14 sędziów z tego 2 w 2 konkursach
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2025-02-10, 13:32.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    warka 120 porter

    warka 120 porter
    skład
    • wiedeński 3000g
    • monachijski 2000g
    • pilzneński 1000g
    • karmel jasny 500b
    • biscut 200g
    • jęczmień palony 200g
    • ekstrakt bursztynowy 1,7kg

    zacieranie w lodówce turystycznej 120 min 70-65°C
    teraz filtracja
    mam w planie dać
    • 20 g szyszka marynka na początku
    • 30g szyszka lubelski 10 min przed końcem gotowania

    wyliczyłem że to jakieś 34 IBU
    Warzone 27.01.2009 zdegustowana dzisiaj butelczyna. Pyszota, jak bym pił gorzką czekoladę.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART

    Gratki. To tym zawojowałeś?
    Ta sama warka która wygrała w Grodzisku i przegrała sromotnie w Koszycach

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Sprawdzona receptura na Grodziskie uwarzona w 2024r


    Słód Grodziski Bruntal 3,5kg

    Chmiel Tomyski 100g

    Zacieranie

    38'C 20min

    52'C 60min

    62'C 20min

    72'C 20min

    78'C 10min
    Gotowanie 60min

    0' 70g Tomyski

    w czasie chłodzenia 30g 30 min Tomyski

    Drożdże Fermentum Grodzie Dębowe
    Wyszło 25l 8blg
    Gratki. To tym zawojowałeś?

    Leave a comment:


  • Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    tak że tego, GRODZISKIE "ŻONDZI"
    Gratulacje!

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    tak że tego, GRODZISKIE "ŻONDZI"
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2024-12-21, 21:22.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 392
    Pale ale około 5,5kg
    Marynka (2021r) 50g

    zacieranie 90min 67'C
    Gotowanie 60'
    0' Marynka 50g

    Do fermentacji poszło około 25l 11blg , gęstwa z poprzedniej warki S04

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 391

    Pale Ale 4500g

    Nectaron 50g

    S04 2 paczki



    Zacieranie 67'C 90min

    Gotowanie 60min

    0' 20g

    w studzeniu 30g 30min

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Sprawdzona receptura na Grodziskie uwarzona w 2024r


    Słód Grodziski Bruntal 3,5kg

    Chmiel Tomyski 100g

    Zacieranie

    38'C 20min

    52'C 60min

    62'C 20min

    72'C 20min

    78'C 10min
    Gotowanie 60min

    0' 70g Tomyski

    w czasie chłodzenia 30g 30 min Tomyski

    Drożdże Fermentum Grodzie Dębowe
    Wyszło 25l 8blg

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 388

    Pilzneński 6kg

    Saaz 200g

    FM 31 Bawarska Dolina

    Zacieranie 90min 67'C

    Gotowanie 60min

    0' 30g saaz

    30' 30g saaz

    10' 40g saaz

    whirpool 20' 100g saaz

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 387

    pale ale około 5kg

    Zacieranie 67'C 90min

    gotowanie 60min

    Cascade 100g na whirpool

    Miało być warzone w Royalu ale po myciu kopało, więc poszło dziewiczo w nowym klartsteine
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2024-02-22, 20:52.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...