Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Warka 369 APA cośtam

    skład
    Pilzneński 5kg
    Płatki pszeniczne 0,5kg
    Marynka 30g
    Mix chmieli z chmielenia na zimno z poprzedniej warki

    Zacieranie 67' 90min

    Gotowanie 60 min

    0' 30g Marynka

    Gdy temp spadła do 70'C dodany 1l mokrych chmieli odzyskanych z poprzedniej warki

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 366

    Pilzneński 5,5kg

    Marynka 30g

    Lubelski 50g

    Zacieranie 67'C 80min

    Gotowanie 60min

    0' marynka 30g

    30' Lubelski 25g

    60' Lubelski 25g

    Do wiadra poszło 24l 13blg

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Widzisz anteks , nawet Kopyr Cię docenił. Kilkanaście lat ciężkiej pracy i oto sukces. Gratulacje
    U mnie Tomek nie nagrywał odcinka o warzeniu, ja ma tylko z nim wspólne zdjęcia

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrher1 Wyświetlenie odpowiedzi
    Gdyby jednak któryś z forumowiczów miał jakieś sprawdzone receptury dotyczące warzenia Neipy to byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi
    Dobry zwyczaj - tworzyć nowy watek dla nowych spraw.

    Leave a comment:


  • piotrher1
    replied
    Gdyby jednak któryś z forumowiczów miał jakieś sprawdzone receptury dotyczące warzenia Neipy to byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Widzisz anteks , nawet Kopyr Cię docenił. Kilkanaście lat ciężkiej pracy i oto sukces. Gratulacje

    Leave a comment:


  • piotrher1
    replied
    Tylko proszę bez fałszywej skromności. Nawet Kopyr to kiedyś dawno docenił. Tempo jest zajeb..... No i tempo udzielanych odpowiedzi również. Dzięki.
    Jeśli mógłbyś cokolwiek dodać w tym temacie to będę wdzięczny
    Twój fan

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    NEIPY chyba nie warzyłem a tempo warzenia warek to nie takie duże jeśli weźmiemy pod uwagę prawie 19lat warzenia

    Leave a comment:


  • piotrher1
    replied
    Anteks,
    Z racji tego, że nie śledziłem pilnie Twoich wszystkich warek zapytam, czy warzyłeś piwo w stylu NEIPA. Jeżeli tak, to z góry przepraszam za brak czujności. W związku z tym mam pytanie: które drożdże byś polecił. Niedługo będę robił Nepię i myślę o Lallemand American East Coast New England (raczej rzadko ktokolwiek je poleca) . Co o tym sądzisz? Albo zapytam od razu konkretnie: czy masz jakiś flagowy przepis na NEIPA? Chodzi mi o dobór słodów, chmieli (wraz z etapem na którym się je zadaje), drożdży i nie tylko. Internet podaje skrajnie różne przepisy i zaczynam się w tym gubić, więc wolę opierać się na praktyku takim jak Ty. Nie jestem doświadczonym piwowarem w związku z czym prosiłbym o "łopatologiczne" opisanie tej kwestii
    P.S - Podziwiam Twoje tempo i inwencję dotyczącą z ilości produkowanych warek

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 364

    Pilzneński 5kg

    pszeniczny 0,5kg

    S04 2p (Kończył sie termin)

    Marynka 30g

    Loral 90g ( trochę starawy)


    Zacieranie 70min 67'C



    Gotowanie 60min

    0' Marynka 30g

    w chłodzeniu Loral 90g

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 363 Porter 30.12.21

    Monachijski 10kg

    Karmel ciemny 250g

    Jęczmień palony 250g

    Aromatyczny 250g

    Carabelge 250g

    Special X 250g

    Barwiący 250g

    Ekstrakt barwiący 100g

    Marynka 30g

    Lubelski 30g

    Gęstwa W34/70



    Zacieranie

    Monachijski 5kg 67'C 90min wyszło ok 20l 14blg

    2 zacieranie w brzeczce 120min 67'C pozostałe słody

    Palony i barwiący dodane 20min przed końcem



    Gotowanie 90min

    60 minMarynka

    15min Lubelski

    Wyszło 26l 22blg, jakieś 2l w osadach zostało w garnku

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Gratulacje!

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    20 warek rocznie nieźle!

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    dzisiaj mija 18 lat odkąd zacząłem warzyc piwo
    Last edited by anteks; 04-10-2021, 18:47.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 358

    Pilzneński 5kg

    Iunga 20g

    Vermhelo 50g

    zacieranie Royal

    67'C 60min

    78'C 10 min

    gotowanie 60'

    60min Iunga

    w chłodzeniu Vermhelo

    zadrożdzone Voss kvejk

    Fermentacja pod ciśnieniem
    Last edited by anteks; 17-08-2021, 15:07.

    Leave a comment:

Working...
X