Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    warka 337 Pils
    Pilzneński Ireks 5kg
    Marynka 20g
    Lubelski 50g
    saaz garść

    Zacieranie w royalu
    62'C 30min
    72'C 30min
    78'C 10min
    Gotowanie 90min
    30' Marynka, Lubelski po 25g
    80' Marynka 25g
    w chłodzeniu 80'C Saaz
    Zagęstwione W34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka 336
    Po miesiącu z przygodami rozlana przeciwciśnieniowo
    https://www.facebook.com/browarantek...5756610266970/

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Druga warka uwarzona w ten dzień

    skład
    Monachijski 2,5kg
    Steinbach wędzony 2kg
    ekstrakt jasny 1,2kg
    Biscut 0,25kg
    Melanoidowy 0,2kg
    Cararoma 0,2kg
    Marynka 20g
    Lubelski 30g
    Saaz 20g



    Zacieranie w Royalu

    wsypane do wody 55'C i grzanie
    67'C 15min
    72'C 45min
    78'C 10min



    Gotowanie 60min

    Marynka 20g 60'
    Lubelski 30g 60'
    Ekstrakt słodowy 20'
    Saaz 10'



    wyszło 25l 16blg zagęstwione W34/70 fermentacja w 8'C

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 335

    skład

    Pilzneński 5kg

    Amora Preta 50g

    Zacierane w Royalu

    67'C 60min

    78'C 10 min

    Gotowanie 60min

    Amora Preta 50g 20min

    wyszło 25l około 12blg, zadane gętwą kvejków
    Last edited by anteks; 06-10-2020, 13:39.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Panie, suchary Kweik VOSS. temp w garażu to ponad 30'C. Paczka drożdzy leżała, w lodówkach 3 wiadra fermentują to wsypalem takie
    Last edited by anteks; 06-10-2020, 13:40.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Zakwejkowane-jakim szczepem i jakie plany fermentacyjne? Grzejesz?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    331 31.07.20

    Skład
    Pilzneński malteurp 6kg
    Mix chmieli amerykańskich 60g
    Zacieranie RoYal
    67'C 90 min
    Gotowanie 60 min
    chmiel 15min
    Chłodzenie testowo wymiennikiem
    zakwejkowane



    testowe chłodzenie wymiennikiem

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 330 SHPIPA 21-07-20
    skład
    Pilzneński Malteurop 5kg
    Zula 160g
    Zacieranie Royal
    68'C 60min
    78'C min
    Gotowanie 60min
    15min 70 Zula
    w chłodzeniu 90g Zula

    zadana US05

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 329 18.07.20
    Pale ale 5kg
    mieszanka amerykańskich chmieli 140g
    zacieranie w Royalu
    67'C 60min
    78'C 10min
    Gotowanie 60min
    15min 70g chmielu
    w chłodzeniu 70g chmielu
    chłodzenie chłodnicą
    zadane Danstar - Nottingham

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    328 Pils Zacieranie w Royalu
    Pilzneński Ireks 4kg
    Marynka 30g
    Lubelski 60g
    W34/70
    zacieranie
    62'C 30min
    72'C 30min
    Gotowanie 90min
    60' Marynka 15g
    30' Marynka 15g
    5' Lubelski 30g
    w chłodzeniu Lubelski 30g
    Zadane W 34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 327 single hop Oktawia

    warka 327 Polskie Ale Oktawia
    Trzecie piwo w tym tygodniu
    Pale Ale 5kg
    Oktawia 50g

    Zacieranie w Royalu
    67'C 60min
    78'C 10min

    Gotowanie 60min
    60' Oktawia 30g
    10' Oktawia 20g

    Wyszło 27l 12blg
    ps czas pracy 4 godz

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 325 31.03.20
    Sklad
    pale Ale 5000g
    płatki pszeniczne 500g
    Amora Preta 30g

    Zacieranie w Royalu 4/1 l
    67'C 60min
    78'C 10min
    gotowanie 60min
    0' chmiel
    wyszło 28l 13blg
    Last edited by anteks; 05-04-2020, 11:46.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 326 Pils 03.04.20 ze słodów śrutowanych otrzymanych od pi pi pi pi

    Musiałem po 30 min przecierania przez sito wylać i wsypać "swoje" słody
    Godzinę później

    Warka 326 bis

    skład
    Pilzneński 5kg
    Marynka 30g
    Lubelski 30g
    Whirfloc 1/3 tabl

    Zacieranie w Royalu
    62'C 30min
    72'C 30min


    Gotowanie 90min
    60' Marynka
    30' Lubelski


    Wyszło 27l 12,5blg
    fermentacja
    https://www.facebook.com/browarantek...type=3&theater
    Last edited by anteks; 05-04-2020, 11:49.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 323 Porter

    Warka 323

    Dzisiaj testowy porterek
    Wiedeński 3kg
    Monachijski 3kg
    Pilzneński 2kg
    Special B 0,5kg
    Special W 0,5kg
    Biscut 0,5kg
    Cararoma 0.5kg
    Palony 0,5kg
    Marynka 30g
    Lubelski 30g

    Zacierane w Royalu na 2 razy
    65'C 60 min
    - Pilzneński 2kg
    - Monacjijski 1kg
    - Wiedeński 1kg
    Wyszło 20l 12blg i w tym zacierana następna
    - Wiedeński 2kg
    -Monachijski 2kg
    Special B 0,5kg
    Special W 0,5kg
    Biscut 0,5kg
    Cararoma 0.5kg
    62'C 30min
    72'C 30min
    78'C 10 min- dodany palony
    gotowanie 60min

    0' 30g Marynki
    55' 30g Lubelski
    Wyszło około 25l 22blg
    zadane gęstwą W34/70
    Last edited by anteks; 03-02-2020, 21:06.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 320
    Grodziskie
    Pszeniczny Grodziski 3kg
    marynka 15g
    Lomik 30g
    Grodzie Dębowe


    Zacieranie w Royalu
    62'C 30min
    72'C 30min
    78'C 10min


    gotowanie 60min
    0' Marynka
    45' Lomik
    Żadnych problemów przy zacieraniu/filtracji pomimo 100% pszenicy
    Attached Files
    Last edited by anteks; 22-01-2020, 00:18.

    Leave a comment:

Working...
X