Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    warka 380 09.01.23

    Pilzneński 5kg

    Monachijski 1kg

    Marynka 20g

    Hallertau 50g



    Zacieanie

    62'C 30min

    72'C 60min

    78'C 10min

    Gotowanie 90min

    60' Marynka

    30' Hallertau 25g

    15' Halertau 25g

    Zadrożdzone gęstwą W34/70


    Chłoldzenie do 12'C za pomocą wymiennika 30min wody poszło jakieś 60-70l

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    No co Ty? Jasna wędzonka? Co najmniej bursztynowa....
    Panie, ten słód z TB to jakaś popierdołka. Koło wędzonki to chyba tylko leżało w magazynie

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No co Ty? Jasna wędzonka? Co najmniej bursztynowa....

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Wędzony pils v2.0 9.11.22

    sklad
    Bestmaltz wędzony 5kg
    Marynka 30g
    Lubelski 30g

    zacieranie

    62'C 30min
    72'C 60min

    Gotowanie 80min

    20' marynka 30g

    60' lubelski 30g

    Fermentacja w fermzilli 26l 12blg. Gęstwa W34/70
    Last edited by anteks; 14-11-2022, 14:08.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied

    Pszenica 378 07.11.22
    skład
    Pszeniczny 2,5kg
    Pilzneński 2,5kg
    Lubelski 30g
    Zacieranie
    45'C 60min
    67'C 60min
    gotowanie 60min
    od początku Lubelski 30g
    wyszło 22l 12blg zadrożdzone gęstwą Gwoździ i Bananów

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi

    Myślisz, że przy tej temperaturze i fermentacji ciśnieniowej zachowają profil lagerowy?
    Zobaczymy

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi

    Napisane że W34/70, a temp garażowa- dzisiaj 15'C ale idą upały
    Myślisz, że przy tej temperaturze i fermentacji ciśnieniowej zachowają profil lagerowy?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    No dobra a teraz kawa na ławę. Suchary uwadniasz czy walisz prosto (do wiadra)?
    tu uwadniałem ale generalnie wale do sznura.. do wiadra chciałem napisać

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    No dobra a teraz kawa na ławę. Suchary uwadniasz czy walisz prosto (do wiadra)?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Drożdże? Temp fermentacji?
    Napisane że W34/70, a temp garażowa- dzisiaj 15'C ale idą upały

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Drożdże? Temp fermentacji?
    Last edited by fidoangel; 26-10-2022, 16:28.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 377
    wędzony pils
    skład
    Pilzneński 2,5
    wędzony 3
    Iunga 30g
    Lubelski 60g
    W34/70

    zacieranie
    62'C 30min
    72'C 90min
    78'C 10min

    Gotowanie
    0' Iunga 30g
    30' Lubelski 30g
    5' Lubelski 30g
    wyszło 25l 13blg
    Fermentacja ciśnieniowa

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Chyba pierwszy kwasik w domu
    Pale ale 5kg
    zacieranie 67'C 60min
    wyszło około 30l
    ph ustalone na 4,5, dodana bakteria i zostawione na 48h
    zeszło do ph3 dodana laktoza 1kg
    zagotowane, ostudzone i zadrożdżone kvejkami
    dodam jeszcze jakieggos soku ale to pomyślimy jaki
    blg 14

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 369 APA cośtam

    skład
    Pilzneński 5kg
    Płatki pszeniczne 0,5kg
    Marynka 30g
    Mix chmieli z chmielenia na zimno z poprzedniej warki

    Zacieranie 67' 90min

    Gotowanie 60 min

    0' 30g Marynka

    Gdy temp spadła do 70'C dodany 1l mokrych chmieli odzyskanych z poprzedniej warki

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 366

    Pilzneński 5,5kg

    Marynka 30g

    Lubelski 50g

    Zacieranie 67'C 80min

    Gotowanie 60min

    0' marynka 30g

    30' Lubelski 25g

    60' Lubelski 25g

    Do wiadra poszło 24l 13blg

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X