Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Warka 219 Porter Bałtycki
    Skład
    -
    - Cararoma 250g
    -
    Jednak Caramunich III 250g

    Zadane gęstwą 2124 Bohemian Lager
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10764

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      Warka 216 Stout
      Skład
      • Pilzneński 4000g
      • Monachijski 400g
      • Wędzony 200g
      • Pszeniczny 200g
      • Cararoma 200g
      • Pszenica palona 200g
      • Czekoladowy 200g
      • Marynka gran 25g
      • Lubelski gran 40g
      Zacieranie w lodówce turystycznej
      • 120min 70-65°C
      Gotowanie 60min
      • 0' Marynka
      • 50' Lubelski
      Wyszło około 24l 15 blg zadane Safale 04 1/2 saszetki data ważności 2008
      Piwo to wygrało w swojej kategorii Biała Wrona 2012 na Slowacji
      Last edited by anteks; 2012-02-15, 01:48.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        To na pewno przez te przeterminowane drożdże. No i było świeże
        Gratulacje
        Last edited by leona; 2012-02-16, 10:28.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10764

          Warka 220

          Warka 220 Jasne dekokcone
          Skład
          • Bohemski 4200g
          • Marynka gran 20g
          • Hallertau Trad 35g
          Zacieranie
          • 55°C
            - około 1/3 odlana do dekokcji
            - 70°C 30 min
            - gotowanie 10 min
            - wlanie do zacieru głównego 72* 30 min
          Gotowanie 60 min
          • 0'Marynka 15g
          • 30' Hallertau 20g
          • 60' Marynka 5g
          • 60' Hallertau 15g
          Przez noc się wystudzi
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10764

            Warka 221
            skład
            - Wędzony 3000g
            - Wiedeński 3000g
            - Cararoma 250g
            - Carabelge 250g
            - Marynka gran 20g
            - Lubelski gran 20g

            Zacieranie
            - 55°C wsypane słody i grzanie do 62°C
            - 62°C 25 min
            - 72°C 45 min

            Gotowanie 60 min
            - 0' Marynka
            - 50' Lubelski
            wyszło około 27l 17 blg
            Rano zadam drożdża
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10764

              Warka 217 birimbirimbir
              Zabutelkowana z dodatkiem cukru 5g/l blg3
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                Warka 219 Porter

                Warka 219 porter zlana na cichą, blg 6
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  Warka 222 07.03.2011
                  Skład
                  - Pilzneński 4000g
                  - Monachijski 1000g
                  - Marynka gran 20g
                  - Saaz Late 40g

                  Zacieranie
                  - Słody wsypane do wody, temp ustalona na 55°C
                  - część zacieru odlana i podgrzana do 62°C przerwa 10 min
                  - Gotowanie 10 min
                  - Wlanie do zacieru głównego, ustalenie temp na 72°C, przerwa 50 min
                  - Filtracja
                  Gotowanie 60 min
                  - 0' Marynka 20g
                  - 30' Saaz 20g
                  - 50' Saaz 20g
                  Zadane Bohemian Lager
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    225 AIPA 23.03.12
                    Skład
                    - Pale Ale 5000g
                    - Wiedński 300g
                    -Special B 150g
                    - Citra 40g
                    - Amarilo 50g
                    - Danstar Winsor

                    Zacieranie
                    - 70-65°C 120 min\

                    Gotowanie 70 min
                    - Citra 0'
                    - Amarillo 65'
                    Zadane Danstarami
                    Last edited by anteks; 2012-03-26, 21:38.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

                      Warka 226 26.03.2012
                      skład

                      - pilzneński 6500g
                      - monachijski 1000g
                      - Marynka 40g
                      -Saaz 60g
                      Zacieranie
                      -55* 10 min ( 5l -72* 10 min, 100* 10 min, wlanie do zacieru głównego)
                      - 62*( około 10l- 72°C 15 min, 100*- 10 min, wlanie do zacieru głównego)
                      - 72°C 40 min
                      Gotowanie 60 min
                      - 30' Marynka 40g
                      - 60' Saaz 20g
                      - 85' Saaz 40g
                      Wyszło około 44l 13 blg
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10764

                        Warka 227 28.03.12
                        Skład
                        - Pilzneński 4000g
                        - Monachijski 1000g
                        - Marynka 25g
                        - Saaz 50g
                        Zacieranie
                        - 62°C 15 min( około 8l odlane 72°C 15 min, 100°C 10 min, wlane do zacieru głównego)
                        - 72°C 50 min

                        Gotowanie 90 min
                        - 30' Marynka 25g
                        - 60' Saaz 20g
                        - 89' Saaz 30g
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10764

                          Warka 228

                          Warka 228 29.03.12
                          Skład
                          - Pilzneński Wędzony 4500g (Weyermann? od Dori)
                          - Marynka 20g gran
                          - Lubelski 25g gran
                          Zacieranie
                          - 55°C 10 min, dolanie gorącej wody
                          - 62°C ( czę zacieru 72°C 15 min, 100°C 10 min)
                          - 72°C około 60 min

                          Gotowanie 90 min
                          - 30' Marynka 20g
                          - 80' Lubelski 25g
                          blg około 12 26l zadane W34/70
                          Bardzo słaba wędzonka, gdyby nie napis na fermentorze pomyślał bym że pils


                          Warka 221 rozlana, blg spadło do około 3. Piękny wędzony zapach key:
                          Last edited by anteks; 2012-04-07, 20:02.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            Warka 230

                            Warka 230 12.04.12
                            Skład
                            - Pale Ale 3500g
                            - Biscut 200g
                            - Cara50 300g
                            - Palony 100g
                            - East Kent Goldings 100g

                            Zacieranie
                            65-70°C 120 min

                            Gotowanie 70 min
                            - 10' 35g
                            - 40' 30g
                            - 70' 35g

                            Wyszło około 28l 10 blg, zadam 1028 London Ale
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

                              232 Pszenica

                              Warka 232 Pszenica
                              Skład
                              -Pszeniczny 2000g
                              - Pilzneński 2000g
                              - Saaz gran 23g ( bo tyle akurat zostało w puszce)
                              Zacieranie
                              - 45C* 15min
                              - 52C* 15min
                              - 62°C 20 min
                              - 72°C 60 min( miało być 30 ale musiałem wyjść)
                              Gotowanie 60 min
                              - Saaz 23g na początku
                              Wyszło 20l, 12 blg zadane gęstwą 3068 od Przema- dzięki
                              Last edited by anteks; 2012-05-24, 03:03.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

                                Warka 229 Wielkanocne
                                Skład
                                - Wiedeński 5000g
                                - cararoma 200g
                                - karmel jasny 200g
                                - Biscut 200g
                                - jęczmień palony 200g
                                - Suchy ekstrakt około 1000g
                                -Marynka 20g
                                - Lubelski 30g

                                Zacieranie
                                - 62°C 10min( około 8l odlane, 72°C 15 min, 100°C 10 min, wlane do zacieru głównego)
                                - 72°C 45 min
                                Gotowanie 70 min
                                - 0' Marynka 20g
                                - 60' Lubelski 30g
                                15.06.12 zabutelkowane z dodatkiem cukru 4,2g/l, blg 4
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...