Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Rozlewałem dzisiaj warkę 252 (prawie jak AIPA), na cichej dodane było troche chmielu.
Szkoda było go wyrzucić więc w ramach testu dodałem na koniec gotowania do brzeczki. Nie piszę w jakim stylu bo nie wiem. Musiał bym sprawdzać, porównywać z np BJCP ale mi się nie chceMniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
Nie, najczęściej warzę piwa które już warzyłem i smakowały. Nie warze piw w wielu stylach,nie wydziwiam. Jesli napisze że piwo jest w jakim stylu to okaże sie że cos w nim jest nie tak(kolor,goryczka, blg) Ostatnie jak można przeczytać to jakieś Pale Ale(APA, IPA czy inna CIPA ) NIe jestem Kopyr by pić co dzień jedno, inne piwo, wracam do tych piw i nie martwię sie że za 30 lat zapali sie kontrolka "rezerwa" i koniecMniej książków więcej piwaComment
-
Po kilku latach warzenia zwykle już się wie co smakuje i można się skupić na przyjemnościach zamiast eksperymentować na sobie, rodzinie i znajomych. Też mam może z 10 receptur które powtarzam, bo pasują wszystkim.
Z piwnego ADHD się wyrasta.Comment
-
Warka 255 Pszeniczne 09.10.13
Skład- Pszeniczny 2500g
- pilzneński 1500g
- Marynka 10g
- Tradition 10g
- 52'C 120min- 10l odlane 72'C 30min- gotowanie 10 min
- 62'C 15min- 8l odlane 10min gotowanie
- 72'C 30min
- 0' marynka
- 60' traditon
Zabutelkowane 25.10.13 blg nie zmierzoneMniej książków więcej piwaComment
-
Warka 257 pszeniczne warzone 05.11.13
Skład- Pszeniczny 3500g
- Pilzneński 1500g
- Hallertau Tradition 18g
- 44'C 120 min ( część zacieru podgrzana do 72'C- 20min następnie gotowanie 10min)
- Wlanie do zacieru i ustalenie temp na 62'C 30min( cześć zacieru gotowana-10min)
- wlanie do zacieru i ustalenie temp 72'C 30min
- od początku Hallertau 18g
Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
-
To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).
ps to chyba zły pomysłLast edited by anteks; 2013-11-19, 22:01.Mniej książków więcej piwaComment
-
A właśnie, że to jest bardzo dobry pomysł aby podsumować dane piwo choć wiem, że przy braku możliwości edytowania zapisków jest to bardzo trudne do zrealizowania. Zmienność piwa w czasie to wiele rozrzuconych postów i cała robota kronikarska na nic.
Z tego powodu niektórzy przenieśli swoje zapiski na sąsiednie forum."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment