Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LeoxxX
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 224

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    • błotko chmielowe po cichej fermentacji z warki 252
    Co to jest? I w jakim celu?

    I mimo wszystko mógłbyś podawać przybliżony styl ważonego piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10764

      Rozlewałem dzisiaj warkę 252 (prawie jak AIPA), na cichej dodane było troche chmielu.

      Szkoda było go wyrzucić więc w ramach testu dodałem na koniec gotowania do brzeczki. Nie piszę w jakim stylu bo nie wiem. Musiał bym sprawdzać, porównywać z np BJCP ale mi się nie chce
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • LeoxxX
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 224

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        Nie piszę w jakim stylu bo nie wiem. Musiał bym sprawdzać, porównywać z np BJCP ale mi się nie chce

        Czyli na czuja dodajesz słody, które uważasz, że będą do siebie pasować aby osiągnąć dobre piwo?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10764

          Nie, najczęściej warzę piwa które już warzyłem i smakowały. Nie warze piw w wielu stylach,nie wydziwiam. Jesli napisze że piwo jest w jakim stylu to okaże sie że cos w nim jest nie tak(kolor,goryczka, blg) Ostatnie jak można przeczytać to jakieś Pale Ale(APA, IPA czy inna CIPA ) NIe jestem Kopyr by pić co dzień jedno, inne piwo, wracam do tych piw i nie martwię sie że za 30 lat zapali sie kontrolka "rezerwa" i koniec
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            Po kilku latach warzenia zwykle już się wie co smakuje i można się skupić na przyjemnościach zamiast eksperymentować na sobie, rodzinie i znajomych. Też mam może z 10 receptur które powtarzam, bo pasują wszystkim.

            Z piwnego ADHD się wyrasta.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10764

              Warka 252 rozlana, do kega poszło z woreczkiem zawierającym po garści Amarillo i Citry
              warka 254 zlana na cichą blg2, dodane Centennial, Galaxy i Mosaaic po 20g granulatu
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                Warka 255 Pszeniczne 09.10.13
                Skład
                • Pszeniczny 2500g
                • pilzneński 1500g
                • Marynka 10g
                • Tradition 10g
                Zacieranie
                • 52'C 120min- 10l odlane 72'C 30min- gotowanie 10 min
                • 62'C 15min- 8l odlane 10min gotowanie
                • 72'C 30min
                Gotowanie 60min
                • 0' marynka
                • 60' traditon
                blg 12, zadane WB06
                Zabutelkowane 25.10.13 blg nie zmierzone
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  256

                  Warka 256 27.10.13 przelana na cichą. Dodane po 20g centennial, mosaic oraz galaxy
                  Last edited by anteks; 2013-10-29, 03:00.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    Warka 257 pszeniczne warzone 05.11.13
                    Skład
                    • Pszeniczny 3500g
                    • Pilzneński 1500g
                    • Hallertau Tradition 18g
                    Zacieranie
                    • 44'C 120 min ( część zacieru podgrzana do 72'C- 20min następnie gotowanie 10min)
                    • Wlanie do zacieru i ustalenie temp na 62'C 30min( cześć zacieru gotowana-10min)
                    • wlanie do zacieru i ustalenie temp 72'C 30min
                    Gotowanie 60 min
                    • od początku Hallertau 18g
                    Wyszło 28l 11 blg, zadane kangurami pszenicznymi
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                      Warka 256 27.10.13 przelana na cichą. Dodane po 20g centennial, mosaic oraz galaxy
                      Butelkowanie chyba dopiero po niedzieli więc sypnąłem jeszcze po garści galaxy i pacific jade
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • bart3q
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.02
                        • 28

                        Jakie skutki przynosi takie eksperymentowanie z przerwami w pszenicznym? Widziałem że to z 120 min białkową ma betonową pianę. Jak dzisiaj byś polecił zacierać pszeniczne?

                        Comment

                        • jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX
                          Co to jest? I w jakim celu?
                          I mimo wszystko mógłbyś podawać przybliżony styl ważonego piwa
                          To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
                            To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).
                            Postaram się, kiedyś jak wysyłałem piwa na konkursy to pisałem o zajętych miejscach. Może zacznę wysyłać i będę wklejać metryczki?
                            ps to chyba zły pomysł
                            Last edited by anteks; 2013-11-19, 22:01.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              A właśnie, że to jest bardzo dobry pomysł aby podsumować dane piwo choć wiem, że przy braku możliwości edytowania zapisków jest to bardzo trudne do zrealizowania. Zmienność piwa w czasie to wiele rozrzuconych postów i cała robota kronikarska na nic.

                              Z tego powodu niektórzy przenieśli swoje zapiski na sąsiednie forum.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                                Z tego powodu niektórzy przenieśli swoje zapiski na sąsiednie forum.
                                A ja wróciłem tutaj, do korzeni
                                Last edited by anteks; 2013-11-22, 19:54.
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...