drożdże/lager

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    #1

    drożdże/lager

    Witam,
    Mam pytanko do kolegów z doświadczeniem w produkcji lagerów. Niedługo mój lagerek skończy cichą fermentację. Za oknem 3°C, więc warunki ku temu idealne. Idealne też ku temu by drożdże dolnej fermentacji spokojnie opadły i zebrały się na dnie. Obawiam się, że po rozlewie do butelek może się okazać, że w piwie pływa tak mało drożdży, że nie nagazują piwka. Zastanawiam się, czy przed zabutelkowaniem nie zamieszać delikatnie piwka od dna by zawiesina drożdży była bardziej liczna. Co sądzicie?
    Pozdrawiam
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl
  • sponsor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.10
    • 132

    #2
    Jeśli tak zrobisz to zniweczysz sens cichej fermentacji, która właśnie ma zwiększyć klarowność piwka. W nawet najbardziej klarownym piwie pozostaje na tyle dużo komórek drożdży, że nie musisz się martwić o nagazowanie. Drożdże po dodaniu jedzonka przed butelkowaniem rozmnożą się i nagazują wszystko jak trzeba.
    Tres Piwowares

    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1256

      #3
      Odp: drożdże/lager

      lukuj napisał
      Za oknem 3°C, więc warunki ku temu idealne.

      Czy to oznacza, że cichofermentujesz "za oknem"?

      Comment

      • lukuj
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.07
        • 320

        #4
        Odp: Odp: drożdże/lager

        crizz napisał(a)
        Czy to oznacza, że cichofermentujesz "za oknem"?
        Tak, w piwnicy ciągle zbyt ciepło...
        KETTLER brewery
        www.lukuj.republika.pl

        Comment

        • crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1256

          #5
          Odp: Odp: Odp: drożdże/lager

          lukuj napisał
          Tak, w piwnicy ciągle zbyt ciepło...
          Temperatura za oknem nie jest stała... zastanawiam się, jaki to ma wpływ na młode piwo?

          Comment

          • Archer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 217

            #6
            Ja dodaję pożywki do nagazowania już w butelkach, czy lepiej dodać ją do całej masy przed butelkowaniem ?

            Comment

            • sponsor
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.10
              • 132

              #7
              Wydaje mi się, że lepiej do całości, bo wtedy bedziesz miał równomiernie wymieszane w całej objętości. Musisz tylko ściągnąć gdzieś zielone piwko w celu mieszania, żeby nie podnieść z dna osadu.
              Tres Piwowares

              Comment

              • Archer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.09
                • 217

                #8
                No, to nawet logiczne...

                Comment

                • sponsor
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.10
                  • 132

                  #9
                  Dzięki, bo czasami już w siebie wątpię
                  Tres Piwowares

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 10:28
                  • Piotr7
                    drożdże dla początkującego
                    Piotr7
                    Witam!
                    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                    2024-12-09, 14:24
                  • etman
                    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                    etman
                    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                    2024-11-23, 19:56
                  • etman
                    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                    etman
                    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                    2024-10-29, 22:38
                  • darekd
                    SanFrutos, DH IPA
                    darekd
                    Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
                    Działają od 2013 r.

                    DH to "dry hopped", West Coast IPA (tak na necie, bo na butelce India Pale Ale), niestety nie podają jakie chmiele,
                    6% alk.
                    ...
                    2025-07-04, 01:44
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...