Panowie Piwowarzy, naczytałem się o tym, że piwo warzone w domu ma inny, lepszy smak, niż np. Żywiec, którym tu nagminnie pogardzacie. Opiszcie proszę, jak smakuje Wasze piwo, czym jego smak różni się od piw przemysłowych. Sam mam na koncie dwie warki, ale jedną zainfekowałem, a druga oględnie mówiąc przypomina zaledwie piwo....
Pozdrawiam wszystkich noworocznie !
Pozdrawiam wszystkich noworocznie !
Wydaje mi się, że popełniasz podstawowy błąd chcąc porównać piwo warzone klasyczną technologią z małego browaru czy piwo domowe z piwem przemysłowym. To są po prostu inne światy a przecież w obrębie tych dwóch pierwszych są jeszcze setki subświatów, podczas gdy przemysł daje Tobie, tylko jeden mały i mikry światek, jednego smaku/bezsmaku. Dopóki będziesz chciał w domu (czy małym browarze) otrzymać piwo takie jak piwa przemysłowe, nic z tego nie będzie. Być może dlatego uważasz, że Twoje piwa domowe są "zepsute" czy kwaśne -może właśnie takie mają być? Używając drożdży górnej fermentacji nigdy nie uzyskasz smaku typowego lagera.
. Ale w tym przypadku im młodsze piwko tym lepszy efekt
Comment