Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 jak się będzie nadawało do picia to oczywiście, że przywiozę 
 
 Wyszła jakaś marna wydajność, nie wiem czemu - ledwie będzie jakieś 24 litry 11 blg. Chyba jeszcze doleję wody, żeby zbić na 10 i mieć więcej piwa 
 
 No i męcioch straszny, mimo, że robiłam nie na swojej kranówie, tylko na sprawdzonej marketówie.
 
 Przepis trochę zmodyfikowałam, tak dla odmiany:
 zacieranie 72->62 100 minut
 Chmielenie: lubelski 45 g 70 minut
 lubelski 30 g 10 minutComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Kruca bomba, dawno mnie tu nie było 
 
 No, ale dużo się wakacjowałam, stąd te pustki w temacie 
 
 We wrześniu powstała warka 107 pszeniczka zwykła, nie opisuję, bo przepis taki jak zwykle.
 
 A dzisiaj: stout owsiany ku pamięci Simona. No i z wysłodzin ciemne lekkie będzie 
 
 Zasyp słodów jak na mnie mocno wydziwiony 
 
 2,9 kg pilzneński
 2,15 kg monachijski
 1 kg płatki owsiane Górskie
 0,3 kg wędzony Weyermann
 0,3 kg pszeniczny
 0,25 carared
 0,5 caracrystal
 0,25 carafa III
 0,25 jęczmień palony
 0,2 kg ekstrakt słodowy ciemny (do gotowania)
 
 A tak przy okazji - w piwniczce zalęgły się myszy i słód w woreczkach mi podziurkowały Na szczęście póki co za wiele nie zbroiły, a większość słodu była szczelnie zamknięta w fermentorach i w 5 litrowych PETach po mineralce. Trza będzie w jakieś łapki na myszy zainwestować Na szczęście póki co za wiele nie zbroiły, a większość słodu była szczelnie zamknięta w fermentorach i w 5 litrowych PETach po mineralce. Trza będzie w jakieś łapki na myszy zainwestować  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 18 blg. W końcu ku pamięci Simona nie będę jakiejś lury robić  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zacieranie: 68 stopni -> 62 stopnie 2 godziny. Podgrzanie do 76 stopni -> filtracja. Ale to potem, dopiero się zacieranie zaczęło  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ja nie planuję nigdy ilości - wychodzi, ile wychodzi  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 15 litrów stouta chłodzi się na tarasie, blg nieznane 
 
 Tymczasem wysłodkowe się gotuje - i to ze 2 godziny, bo przegięłam z wysładzaniem i wyszło mi jakieś ciemne bezalkoholowe-to-be zatem musi trochę odparować wody zatem musi trochę odparować wody  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No nie wiem... Jak to tylko przednia brzeczka, to na oko powinno mieć jakieś 24 blg. Mów co chcesz ale to nie jest żaden stout - to potwór! Nie chcecie go! Najlepiej po zabutelkowaniu wyślijcie cały zapas do mnie. Adres prześlę na priv. Robię to dla Waszego dobra!Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie, to nie jest tylko przednia brzeczka - wysładzanie było. U mnie dużo wyparowuje w czasie gotowania  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wyszło 16-17 litrów 18,5 blg oraz ok. 14 litrów podpiwku 6 blg.
 Zadano gęstwą Irish Ale, która coś przez noc puściła jeno 3 bąbelki, ale mam nadzieję, że w wiaderkach żwawiej weźmie się do roboty  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Heh, trochę późno zauważyłam to pytanie 
 Ale chętnie odpowiem: drożdże oczywiście Weihenstephaner Weizen, blg 16,5 i 22 litry.
 
 A piwko pyszne, warto uwarzyć. Tylko najlepiej na byle jakiej wodzie ze sklepu, na kranówie mało komu banany z goździkami wychodzą.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować. Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
 Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
 Z głównego dworca kolejowego jest stąd...- 
							Channel: Rumunia
 2023-12-20, 22:22
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar Stary Kraków Browar Stary Kraków
 Warzelnia 1500L + fermentory Speidel + wyposażenie
 Lokalizacja: Wronin gmina Koniusza/25km od Krakowa
 Aktywnie dzialajacy mikrobrowar do przejecia z cala wiedzą, klientami i garnkami.
 Browar z historią piwowarstwa kraftowego dzialajacy od 2005 roku, ktory...- 
							Channel: Słup ogłoszeniowy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh 9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh
 
 Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.
 
 Pędy wyczuwalne,...- 
							Channel: Dania
 2025-05-18, 09:31
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje... Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...- 
							Channel: Islandia
 2025-01-19, 20:34
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu. Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
 Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
 Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...- 
							Channel: Śląskie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
							
						 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment