Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #751
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    Weź Ty Szefowa kładź jakąś pokrywkę na tego garnka, bo Ci się na tym stołku gazowym słodkie odparowuje... Za mały Ci ten balling chyba wyszedł.
    Pokrywki nie położy, bo będzie walić jej piwo kapuchą. Może ogień mniejszy , ale jak w domu powinno ogniska nie być.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #752
      A czy ja mówiłem, że to ma byc ta sama pokrywka co do bigosu?
      Można położyć tak na 3/4 gara.Zeby dymiło, ale część się skroplała z powrotem.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #753
        Na taborecie gazowym ciężko jest z pokrywką, bo brzeczka kipi. Ale spróbuję dziś - bo ostatnio fucktycznie słabą wydajność coś mam.

        A tymczasem - wysłodek 5 blg postoutowy już w butelkach, 16 litrów go wyszło.
        Stout idzie dziś na cichą.

        Przedwczoraj uwarzyłam Pale Ale - przepis taki sam jak zwykle, więc nie ma co się rozwodzić - wyszło jakieś 28 litrów 11,5 blg z 6 kg słodów - to tak a propos wydajności

        A dzisiaj warzymy północnoangielskie brown ale.

        Warzymy zespołowo, bo przechwyciliśmy Admina i Maggyka, którzy wpadli do nas tylko po słód, ale od słowa do słowa wyszło, że nikt z nas nie ma na dziś jakichś szczególnych planów no i zostają

        Skład słodów:

        2,5 kg pilzneński
        3 kg monachijski
        0,2 kg karmelowy jasny
        0,2 kg karmelowy ciemny
        0,15 kg czekoladowy

        Zacieranie oczywiście na lenia, czyli po angielsku
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24126

          #754
          Zacierka była na lenia, bo mieliśmy dużo ważnych spraw na głowie dużo - tj. całą skrzynkę
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #755
            Wyszło jakieś 29 litrów 12 blg, zadano drożdżami Irish Ale
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #756
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Wyszło jakieś 29 litrów 12 blg...
              Jak było z pokrywką?

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #757
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                Jak było z pokrywką?
                Nie przykrywałam, ale gotowałam na małym ogniu.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #758
                  tralala... Nie wymiguj się - i tak mi piwo wisicie.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-10-19, 17:46.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #759
                    Spoko, piwko dla ciebie zawsze się znajdzie

                    A skoro już tak zaśmiecamy temat to powiem Ci, co w Twoim ale'u było złe: brak gazu i piany. Po za tym leciusieńkie posmaki apteczne, ale naprawdę leciusieńkie
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #760
                      Dziś pierwsze belgijskie w tym sezonie - planuję jakieś 14 blg, taki słabiak na rozruszanie drożdża

                      Słody:
                      pilzneński 5,2 kg
                      monachijski 2 kg
                      karmelowy jasny 0,3 kg

                      Chmielenie w toku: 30 g marynka na początek i 20 g marynka na 10 minut przed końcem. Gotowanie 60 min.

                      No i wyszło szydło z worka - za mój brak przełomu ponosił winę zeszłoroczny słód strzegomski. Dziś warzę na tegorocznym i przełom jak ta lala.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • macas
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2008.02
                        • 682

                        #761
                        Jak te drożdże się rozruszają to paru poproszę przytrzymać dla mnie
                        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                        Beniamin Franklin

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24126

                          #762
                          I do nas - bardzo bardzo prosimy!

                          bo jak nie
                          to nie wystawimy dubbelka na Warsztatach 2009 bo go nie będzie
                          Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-10-21, 21:48.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #763
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                            I do nas - bardzo bardzo prosimy!

                            bo jak nie
                            to nie wystawimy dubbelka na Warsztatach 2009 bo go nie będzie
                            Tja, a potem jak coś będzie nie tak, to zwalicie na drożdże ode mnie
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 24126

                              #764
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Tja, a potem jak coś będzie nie tak, to zwalicie na drożdże ode mnie
                              E, zwalimy na producenta
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #765
                                Wymieniajcie się, wymieniajcie, a potem wszystkie gęstwy do mnie!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                                  pebejot
                                  Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                                  Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                                  Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                                  2023-12-20, 23:22
                                • ART
                                  Humleland, Granvoksen
                                  ART
                                  9ABV / ? P
                                  Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
                                  33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


                                  Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

                                  Pędy wyczuwalne,...
                                  2025-05-18, 10:31
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 12:17
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 02:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...